Creeper

torsdag, augusti 17, 2006

Ekomaten som inte alls är miljövänlig

Aftonbladet har kört igång en granskning av Krav-märkningen, med anledning av att regeringen satsar 20 miljoner på att vi ska äta mer ekologisk mat.

Grejen är bara det att krav-märkt mat vare sig är nyttigare, giftfriare eller bättre för miljön. För att inte glömma bort att mycket kravmärkt mat är importerad, och det då tillkommer en massa extra koldioxidstinkande transporter.

Ekologisk mat är alltså bara dyrt, och skattesubventionerat, och föremål för regeringens 20-miljoner-satsning. Logik?

11 Kommentarer:

Anonymous Felix Englén sa...

Hur kom man fram till denna slutsats?

Du får ursäkta mig för jag slutade läsa Expressen och Aftonbladet för tolv år sedan.

17 augusti, 2006 09:12  
Anonymous Anonym sa...

Ja var kom den slutsatsen ifrån? Jag tycker mig ha sett undersökningar nyligen som visade att ekologiskt var både smakrikare och näringsrikare.

17 augusti, 2006 09:17  
Anonymous Peder sa...

Du frågar efter logik när regeringen i inblandad, om det är något som saknas när regeringen är inblandad så är det väl logik... ;-)

17 augusti, 2006 10:55  
Anonymous Per sa...

Hur svårt är det att gå in på aftonbladet.se och läsa artiklarna för att ta reda på hur de kom fram till sina slutsatser?

Men för er slöfockar kommer här tre direktlänkar:

Kravfritt - för djurens skull
Ekomaten - en bluff?
Kravmärkt är inte nyttigare

17 augusti, 2006 13:01  
Blogger Johanna Nylander sa...

Sorry, jag som missade länka i texten. Det är åtgärdat nu i alla fall :)

17 augusti, 2006 13:50  
Anonymous Anonym sa...

Kravmärtka produkter är inte nyttigare, men det var aldrig tanken heller! Som konsument är man försäkrad att den kravmärkta produkten man köper är framtagen på ett så miljö & djur -vänligt sätt som möjligt. Ni kvällspressen läsare har blivit på tok för konspiratoriska, tror ni verkligt att staten skulle slägna ut 20 mille för skojs skull eller kanske bara för att jävlas? För övrigt hittade ju aftonbladet hälsofarliga och förbjudna bekämpningsmedel i 1 av 5 icke kravmärkta produkter, alltså 20% giftig mat! (med kvällspress-statistik)

17 augusti, 2006 14:54  
Blogger Jenny Travis sa...

Det faktum att de båda journalisterna så tapigt blandar ihop korten genom att blanda ihop regeringens miljöpolitik och organisationen KRAV säger faktiskt det mesta om artikeln.

Det viktigaste skälet att köpa krav-märkt mat är för att säkra djuromsorgen.

Visst finns det detaljer i deras kriterier som går att invända mot men i stort sätt är veterinärförbundet nöjda med KRAV - det är bara det att de inte ser att KRAV ligger i framkant med djuromsorgen. Men då förstår de inte konkurrensens mekansimer särskilt väl.

Man behöver heller inte vara veterinär för att fatta att dessa KRAV är minimum djuromsorg om man ska räkna sig som en civiliserad människa.

http://www.krav.se/ArticlePages/200408/20/20040820131813_public104/20040820131813_public104.dbp.asp

är minimum djuromsorg om man ska räkna sig som en civiliserad människa.

17 augusti, 2006 15:25  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast det är ju grönsaker man pratar om i artikeln...

17 augusti, 2006 15:30  
Anonymous Anonym sa...

Det jag alltid köper KRAVmärkt är ägg.Och så gott som alltid ekologisk mjölk.

Läste AB idag om djurhållningen och som vanligt börjar jag grubbla järnet igen...

Hur ska jag handla?

17 augusti, 2006 15:46  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Jenny Travis: Nej, man behöver inte vara veterinär för att inse att det är bra om man sköter djur på ett så bra sätt som möjligt. Men sidan du länkar till innehåller inte KRAVs regler. Och för att bedömma vilka av dem som är bra eller dåliga måste man kanske vara veterinär, eller i alla fall ha någon erfarenhet av djurhållning.

Gärna samvete, men inte utan tanke!

22 augusti, 2006 21:39  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

"Det viktigaste skälet att köpa krav-märkt mat är för att säkra djuromsorgen."

Och hur förenar du det med att kravs regler förbjuder vitamintillskott i förebyggande syfte? Hela kravkonceptet är stadsfåne som leker jordbruk. Bönder har aldrig varit psykopatiska sadister. Framgångsrika bönder har alltid värnat om sina djurs väl och ve.

Mat är inte heller bara näring, det är även en njutning. Om man besprutar kryddor så minskar halten insekter i den färdiga kryddan. Det finns vissa minimihalter för hur mycket som får vara insekter. Men om man inte besprutar kryddorna så stiger insektshalten. Därför har man stiftat undantagsregler för de obesprutade kryddorna så att de får sälja kryddor med högre insektshalt. Hur trevligt är det på en skala?

Sedan så har Borr Magazine en kul liten artikel: Kravmat dödar!

23 augusti, 2006 15:49  

Skicka en kommentar

<< Home