Creeper

torsdag, juni 01, 2006

Censurering av upphovsrättsfientliga åsikter

"Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten."
- Henrik Pontén, antipiratbyrån.

När jag skrev om polistillslaget mot piratebay:s servrar för första gången, så tyckte jag det var fel av polisen att sätta femtio pers på tillslaget, att det var skumt, teknikfientligt och utan grund. Efter detta uttalande av apb (antipiratbyrån) så börjar det istället handla om censur, och rent ut sagt brott mot yttrandefriheten.

Jag är också för fildelning och kritiserar upphovsrätten, jag skulle säkert av apb också kunna bli kallad för "upphovsrättsfientlig". När kommer polisen kräva av blogger att sidan stängs ner? Kommer jag också att bli tystad? Kommer polisen försöka beslagta blogger:s servrar också, för tänk på alla bloggare som sprider upphovsrättsfientliga åsikter på nätet.

Piratbyrån är en organisation som har åsikten att fildelning ska vara lagligt, och att upphovsrättslagstiftningen idag inte fungerar. De kritiserar titt som tätt rådande lagstiftning, och jag håller allt som oftast med dem (inte alltid dock). Att stänga ner en sådan sida, genom en massiv polisrazzia som även drabbar helt oskyldiga företagare och sajter kan inte kallas för någonting annat än just censur.

Sverige skall vara en rättstat. Det är det inte. Vi lever i en polisstat där man uppenbarligen får akta sig för vilka åsikter man sprider ut. Inte heller får folk reda på varför deras servrar är beslagtagna, eller varför de sitter anhållna. För många fel har begåtts av polisen, som går hollywoods ärenden och tillämpar censur på svenska organisationer. Allt i tvärs med yttrandefriheten.

Läs mer hos Nicklas Lundblad och Rasmus.

Uppdatering: Länken till Copyriot är ändrad till nyare inlägg. Copyriot är läsvärd överlag, så spana in senaste inläggen om du inte gjort det.

5 Kommentarer:

Blogger rasmus sa...

Du kan ju uppdatera Rasmus-länken till den här, som mer handlar om det som kommit upp nu och som du skriver om.

01 juni, 2006 19:19  
Anonymous Marcus F sa...

På samma tema:
Pontén talar ur skägget

01 juni, 2006 19:24  
Blogger Johanna Nylander sa...

Rasmus; länken är ändrad.

Förövrigt är väl tilltron till rättstaten sverige på mer minus än den någonsin varit just nu.

01 juni, 2006 19:45  
Blogger Ludwig T sa...

Jag tycker Bodström definierar det hela rätt bra på den här sidan. Det känns rätt läskigt att denna man har så stor makt både inom Sverige och EU. Det är inte svårt att lista ut vad "I want to make Sweden an even more secure country." innebär för den personliga friheten och integriteten. Brrrr

01 juni, 2006 20:02  
Anonymous Anonym sa...

Todella söpö tyttö! :D


....samt helt sant det du säger. Varje tid verkar föra med sig sina problem.

"Moderna tider kräver moderna lagar." Har svårt att förstå mig på vad. han vill få fram..

29 mars, 2008 00:55  

Skicka en kommentar

<< Home