Creeper

torsdag, juni 22, 2006

Hovrättsdomar och ministerfrisyrer

"Det svänger snabbt och häftigt i Ukraina. Julia Timosjenko, med sin karakteristiska frisyr, avskedades som premiärminister förra året. Men nu väntas hon inom kort bli återvald."
Så börjar SvD:s bildtext, samt förstasidestext om att Timosjenko återigen troligtvis blir ukrainsk premiärminister. Allt tillsammans med två bilder - på hennes frisyr. Könsrollskonserverande och härskarteknistiskt. Lika ovidkommande var DN:s beskrivning av Frankrikes president tidigare i år: "oprövad och elegant".

Vad är det föressten med hovrätten och våldtäktsdomar? Nu har hovrätten sänkt straffet för poliserna som inte ingrep den där aprildagen 2004, då en 19-årig tjej blev våldtagen, och polisen bara befann sig något kvarter bort. Jag vill gärna veta anledningen till hovrättens sänkning, när en av poliserna till och med slagit sin flickvän. Någonting säger mig att det är fel på kvinnosynen där, plus det fakum att den enda gång jag lyssnat på polisradio är från precis den aprilmorgonen.

6 Kommentarer:

Blogger Krohnman sa...

Utan att vara ens lite insatt i fallet, men att en av poliserna slagit sin flickvän är rimligtvis fog för ett helt annat åtal, men torde rimligtvis inte vara något som är relevant för HD:s prövning av det polisiära ingripandet.

22 juni, 2006 14:38  
Blogger Joel Malmqvist sa...

"Jag vill gärna veta anledningen till hovrättens sänkning..."

Men ta och begär ut domen då. Den är allmän handling.

Det är alltid intressantare att läsa blogar som inte bara tycker utan som har läst på innan.

22 juni, 2006 16:14  
Blogger Johanna Nylander sa...

Krohnman, nej, det är inte relevant för domen, men med tanke på hur de hanterade fallet, så säger det något om deras kvinnosyn.

Joel, jo, men det är midsommar och jag lär inte få ut domen förän efter det. Hade därför gärna sett någon annan som haft den ute (journalist tex.) som skulle kunna redovisa anledningen. Jag brukar läsa domar i förväg, här är ett exempel på det.

23 juni, 2006 01:41  
Blogger Krohnman sa...

Det vore intressant att läsa domen. Det lilla jag snappat upp verkar mena på att poliserna 'fått för sig' att våldtäkten var över & att kvinnan i fråga befann sig på en nattbuss hem.

Ett allvarligt misstag som måste redas ut & eventuellt beivras ifall det stämmer, men kanske även av så pass förståerlig karaktär att det inte är något som man bör få skaka galler av.

Återkom gärna med mer info i frågan. Jag orkar inte leta upp det själv :-)

23 juni, 2006 10:36  
Anonymous A sa...

Timosjenkos frisyr kanske inte är politiskt relevant men den genusassymetri Du antyder ser jag inte. Kom ihåg att Janpans premiärminister oftare än inte brukar förföljas av samma kommentar. Skillnaden är förstås att Timosjenkos är ursnygg.

23 juni, 2006 20:44  
Blogger Alexander sa...

Fixar domen idag så blir alla nöjda eller?

Joel, vet du hur mycket det faktiskt går på att läsa alla domar om man inte (som jag ;)) får det gratis? 2kr per sida med en bunt på allt från 5 till 10 sidor. Det låter inte så mycket men om man som jag skummar igenom ca 10 i veckan plus skicar hälften till Johanna så går det på en rund liten kostnad!

26 juni, 2006 12:05  

Skicka en kommentar

<< Home