Creeper

torsdag, juni 22, 2006

Bodström: Människohandel och fildelning "är precis samma sak"

Rick Falkvinge, piratpartiledaren, har grävt i Håkan Roswalls papper, och konstaterat att det inte är så säkert att MPAA kan göra så mycket åt fildelningen i Sverige, då upphovsrättslagstiftningen främst gäller EES-länder. Vilket gör de amerikanska påtryckningarna ännu märkligare, och Eliassons svar till MPA ännu, ännu, märkligare. Läs hela granskningen här.

Oavsett så har regeringen medvetet agerat just mot Piratebay, och handelssanktionshot har funnits. Bodström försöker skylla bort sig, men att gå in och vilja uppprioritera just ett specifikt fall måste räknas som ministerstyre. Ännu mer om man har satt en kort tidspress på prioriteringsändringen där man sätter krav på resultat, vilket är precis vad regeringen gjort.

Att Bodström inte har riktigt koll visar han också när han säger det här:
"Hade det handlat om ett brev från en norsk kvinnoorganisation som bad oss att ta i hårdare mot människohandeln hade ingen reagerat. Det här är precis samma sak."
Bodström jämför människohandeln med fildelning, och tycker att det är precis samma sak. Det är totalt osmakligt, och han verkar glömt bort att barnporrbrott är ett av de brott som fått stå i skymundan till förmån för fildelningen under polisens beordrade uppprioritering.

Bodström borde verkligen börja fundera på sina prioriteringar och på sin människosyn, när han uppenbarligen tycker att fildelning är någonting värre än människohandel.

11 Kommentarer:

Blogger Backpacker sa...

Hoppas du skickar dina inlägg till bodström också... känns som han inte får information om vad andra tycker och tänker.. bra skrivet.

22 juni, 2006 00:16  
Anonymous Johan sa...

Jag är verkligen ingen anhängare av Bodström och anser att den politik han för är den största enskilda faran för friheten i Sverige just nu, men för hederligheten skull så har han faktiskt rätt: det han menar är naturligtvis inte att människohandel och fildelning är samma sak, det är en kreativ tolkning. Det han syftar på är agerandet uppifrån, anklagelserna om ministerstyre, och att ingen hade klagat om det hade gällt att man uppifrån gått in och pushat lite på åklagarmyndigheterna för att prioritera människohandel, vilket förmodligen är ganska korrekt. Huruvida det sedan är en bra sak är självklart upp till var och en att avgöra.

Det finns så många sätt och möjligheter att angripa Bodström. Man behöver inte vrida hans ord till någonting han inte menar för det.

//JJ

22 juni, 2006 00:45  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan, jag tycker faktiskt man ska angripa Bodström för det, han använder nämligen systematiskt just våld mot kvinnor som exempel för att försvara sin politik. Det, eftersom han vet att argumentet väcker känslor, och biter på folk, när sedan konsekvenserna av politiken är någonting annat.

Och hade en norsk kvinnojour bett att ta hårdare tag i något brott man inte ens var säker på att det var ett brott, och om det var det så kunde det maximalt vara medhjälp till det eventuella brottet, och det bara fanns ett enda exempel på eventuell brottsutövare, och sist man utredde brottet konstaterade man att det inte gick att fälla, och regeringen efter det brevet hade gått ut och gett direktiv till att upprioritera det brottet och visa på resultat inom en mycket snar tidsram, då hade jag nog tyckt att det var något fel där med (även om jag där kanske hade hållit med i sak, eftersom människohandel i sig får mycket större konsekvenser än fildelning).

22 juni, 2006 01:12  
Anonymous Anonym sa...

Johanna skriver: barnporrbrott är ett av de brott som fått stå i skymundan till förmån för fildelningen under polisens beordrade uppprioritering.

Det är en väldigt allvarlig anklagelse. Har du bevis för att påstå det du gör?

22 juni, 2006 02:59  
Anonymous Anonym sa...

Roswall påstod själv till media att han lagt undan barnpornografi fall till förmån att prioritera TPB ärendet.

22 juni, 2006 03:08  
Blogger Gurra Pärsson sa...

Visst är det väl skönt, att det från och med årsskiftet finns ett parti med specialkompetens på just de här frågorna? Om vi fortfarande hade varit tvungna att förlita oss på betonghäckarna i de etablerade, politiska partierna så hade ju aldrig den här frågan över huvud taget hamnat på den politiska agendan, och rakt inte rätt tolkning av befintlig lag.

Vi kan nog vara tämligen förvissade om, att ifall den politiska kartan ser likadan ut efter valet, som den gör nu, så kommer snart det nu upptäckta "kryphålet" i svensk lag att omedelbart täppas till. Oavsett om justitieministern heter Bodström eller Pehrsson efter valet.

22 juni, 2006 04:35  
Anonymous Anders Gardebring sa...

Manuell trackback:
http://gardebring.com/2006/06/252.html

22 juni, 2006 10:28  
Blogger Johanna Nylander sa...

Anonymous1, anonymous2 har rätt, Håkan Roswall själv sa det i en intervjui svt i samband med piratebay-razzian. Tyvärr är inslaget för gammalt för att finnas kvar på svt.se

22 juni, 2006 10:34  
Anonymous Aron sa...

Ministerstyre?

22 juni, 2006 10:47  
Anonymous padde sa...

Bra Johanna att du tar upp den jämförelsen. Jag måste erkänna att det var ett genuint drag av Bodström med atanke på att det stora flertalet av tittarna inte har en susning om vad detta hanslar om. Kampen måste fortsätta mot Bodström och rgeringen i denna frågan. Det faktum att jag röstade på S under förra valet kan kanske frigör mig ifrån att detta skulle vara en partipolitisk kamp ifrån mig personligen.

22 juni, 2006 23:19  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Borde inte en radikalfeminist som du (jag tar kvinnosymbolen-med-näve bokstavligen) vara glad över detta? Allt som kan jämföras med "trafficking" (i praktiken oftast att någon skeppar över folk till västvärlden som vill göra sig en karriär på trappstädning) sänker ju styrka åt Saken.

27 juni, 2006 11:02  

Skicka en kommentar

<< Home