Creeper

söndag, juni 18, 2006

IRC-låtar, piratsjalar och hultsfredsavslut

Hemma igen från Hultsfredsfestivalen. En fyra timmar lång tågresa, massvis av köande och en välbehövlig dusch senare ligger fortfarande väskan ouppackad luktandes ciggarettrök, utspillt vin, solkräm och svett. Tvätttiden är bokad och luftcirkulationen i min lägenhet är behaglig. Väskans odörer vittnar om en lyckad festival, även om jag inte riktigt såg alla band och artister som jag hade tänkt.

En känga till hultsfredsartistsbokarna måste ges till det knappa utbudet av kvinnliga artister. Musikbranchen är mansdominerad, men lite fler borde de kunnat hitta. Själv diggade jag Martha Wainwright, och Cardiganskonserten var nog den bästa av alla under hela festivalen. The Strokes var bättre än förväntat, och Timbaktus skånska höll i sommarhettan.

Ett nattligt samtal med juicemannen från Halmstad i ett av tälten bredvid berättade historien om halmstadkillen som gjort sommarens absoluta radioplåga, "Boten Anna". Samtliga skövdeutekvällar sedan flera veckor tillbaka har varit fyllda av låten, som spridits helt och hållet över nätet. En plojgrej blev till en överbelastad server och sedan en hit. Fildelning i sin absoluta positiva bemärkelse.

Lite av valrörelsen märktes av under festivalen. Många var det som under dagarna kom fram med ett "vad kul att ni är här, jag är så trött på ung vänster", andra jämförde folkpartiet med nazismen, och några tyckte att vi lika gärna skulle kunna packa ihop tältet direkt. SSU var mycket anonyma med sitt safttält, medan fotografvännen fick visitera både Mona Sahlin och Leif Pagrotsky (och Ohly!) vid backstageingången. Hade varit helt klart kul att få reda på hur minglet med artisterna utlöpte... Aftonbladets söndagsbilaga med Linda Rosing (hon är bra den där tjejen) är för övrigt ett hett lästips. Hittar det inte på nätet än tyvärr.

Ur feminismsynpunkt tyckte jag det var lite synd att jag missade organism 12. Hade varit humor på hög nivå, men jag hade det bra även utan dem. Feministhjärtat fick sig ett par törnar under hela festivalen, men många rosor också. Alla gick inte på vänstersnacket, och det är så mycket mer befriande att se piratsjalar och pirattröjor istället för palestinasjalar och che guevara-tröjor. De senare fanns där, men piratmodet hade en stor skön övervikt.

Med en nästan synlig solbränna, ett par fräknar och en fin hultsfredsdammsförkylning är jag nu återigen tillbaka till verkligheten, och ska börja kommentera mer och mer politik igen, även om det blev en del av den dosen även nu under helgen.

16 Kommentarer:

Anonymous Peter Jönsson sa...

Är det positivt att den där skitlåten har spridits? :D

Om det fanns en anledning att stänga ner internet för allmänheten för gott så är det den där jävla "boten anna".

18 juni, 2006 22:06  
Blogger figge sa...

We want pictures!!

18 juni, 2006 22:36  
Anonymous Anonym sa...

Är Cardigans kvinnodominerat? Lordi har också exakt en kvinnlig medlem. Räknas hon inte för att hon är från Finland eller för att hon bär mask? ;-) (Och hon både spelar keyboard och sjunger. Nina sjunger bara.)

18 juni, 2006 22:55  
Blogger Tomas Jonsson sa...

En kvinna som du missade var sångerskan i Gossip. De var hur råa som helst! Du kan se lite bilder från Hultsfred på min blogg.

18 juni, 2006 23:04  
Blogger Johanna Nylander sa...

Peter, jag har inte antytt att låten är bra, bara att den spridits till en hit :)

Figge, jag hade inte med mig kamera till hultsfred så bilder kommer när mina vänner hittar eventuellt bortsupna kameror eller får för sig att framkalla de analoga bilderna från en engångskamera och sedan digitalisera...

anonymous, nää, det skulle jag inte påstå, men cardigans var riktigt bra, och jag missade lordi...

18 juni, 2006 23:36  
Blogger Krohnman sa...

Precis som Peter - boten Anna är det viktigaste argumentet mot fildelning idag. Om jag vore Pontén skulle jag påbörja affischkampanjen per omgående.

19 juni, 2006 00:05  
Blogger Erik Svansbo sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

19 juni, 2006 09:32  
Blogger Erik Svansbo sa...

Johanna, du har stavat fel. Det heter "Boten Anna", inte Booten Anna.

Bot kommer av Robot, Boot betyder stövel vilket är något helt annat. Som du säkert vet... ;)

19 juni, 2006 09:34  
Blogger Johanna Nylander sa...

erik, har ändrat nu. jo jag vet, men sen kväll efter festival är väl inte direkt toppläge för hundraprocentig stavning... :)

19 juni, 2006 09:40  
Anonymous Anonym sa...

måste bara säga till Botan Annas försvar att jag tycker det är en mycket skön sommarhit, med en rolig text iaf för de som fattar vad den handlar om... måste säga att många sommarhits andra år har varit bra mycket sämre än vad denna skulle vara
/Peter

19 juni, 2006 10:45  
Blogger Tor Skude sa...

Hur ser egentligen en piratschal ut? En pirat-tröja kan jag tänka mig är prydd med -buktens, -byråns eller -partiets logotyper, eller kanske allehanda benknotor, dödskallar och sablar. Men en schal?

19 juni, 2006 16:24  
Anonymous Bo sa...

Du ska ha cred som vet vad IRC är iallafall, det är det minsann inte alla som vet.

19 juni, 2006 16:49  
Blogger Johanna Nylander sa...

tor, de är prydda med piratdöskallar :) Fanns gott om sådana på hultan :)

bo: /me brukar hänga på efnet då och då, #piratbyran.org är väl den mest öppna kanalen... :)

19 juni, 2006 17:48  
Blogger Tjallamalla XXX sa...

Organism-12 är en "han". Inte ett "dem". Som feminist hoppas jag att du hört den superba låten Karlakarl? Om inte, let me know, och så ska jag gladeligen fildela den till dig.

19 juni, 2006 22:33  
Blogger Johanna Nylander sa...

skrev jag inte han?

jodå, karlakarl har jag hört, den är redan fildelad och finns i arkivet :)

19 juni, 2006 22:43  
Anonymous Anonym sa...

Jasså det fanns människor med höger-sympatier på hultsfred. Svårt att se när man var där, för överallt tycktes jag se vänstersympatisörer. Oavsett om det var i piket-tröjor eller stora hood-tröjor så sjöngs det revolutionära sånger.

20 juni, 2006 13:11  

Skicka en kommentar

<< Home