Creeper

torsdag, maj 25, 2006

Moralkakan alla vill baka


får inleda dagens blogginlägg. Tänkte nämligen skriva om den allt mer växande moralpaniken. Det är allt från JK som vill testa censureringslagstiftningen för spel, regler över Internet och bloggar efterlyses av etablisemanget, och tillsynsmyndigheten slår mot hårt på klubbar som är lite för queer.

När det handlar om bloggdiskusionen så är jag tyvärr själv kanske en viss del i det, och Flashbacks forum har fått mer reklam senaste veckan än på länge. Intressant i vändingarna är dock att människor faktiskt förespråkar regler och lagar över vad man skall få skriva på internet. Till och med Bobby-tragedin har blivit indragen i det hela, vilket gör att människor upprör sig ännu mera.

Så länge det handlar om och är för vuxna människor, så tycker jag definitivt att Internet skall vara så regelfritt som möjligt. Det går inte att fysiskt skada någon via nätet, och när det handlar om vilken information som skall vara tillgänglig digitalt över nätet, så finns det faktiskt inga anledningar till begränsningar. Ett skydd för den personliga integriteten, förbud mot statliga register som kan innefatta åsikter, men sedan bör resten faktiskt få vara fritt.

Folk kommer alltid skriva skit, folk kommer alltid att bete sig illa, men om man förbjuder det för att det är moraliskt fel, så sjunker bara problemet under ytan, och internet blir en falsk och isolerad värld, istället för att människor lär sig leva i den faktiska verkligheten och sållar bort det som inte är viktigt, och det som bara är rent strunt. Får man aldrig leva i den verkligheten, så kommer man heller inte lära sig klara av den.

Petiga regler och lagar är bara onödigt. De allra, allra flesta har en egen urskiljningsförmåga, och folk kommer automatiskt alltid välja att stödja det som är bra och intressant. När det handlar om Internet så är konkurrensen större, vilket också gör att dåliga saker inte får någon uppmärksamhet, utan glöms bort. Problemet blir när förstå-sig-påare inte riktigt förstår, utan istället vill ha pet-reglerna i alla fall, med hänvisning till den goda moralens sak.

Diskussion och opion är bra, och det handlar om allt. Men att från diskusion och försök till påverkan, till att tvinga folk med lagar; där är det en stor skillnad, och över den tröskeln behöver inte diskussionen om internet gå.

---

För övrigt så ska jag till Hultsfred i år. Bara så ni vet :) Blindside ska dit, och Lordi. Wii!

3 Kommentarer:

Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Är det nu jag ska visa hur gammal jag är genom att hävda att Hultsfred 89 var den bästa festivalen någonsin, och det blir aldrig bättre?

Motörhead, Laibach, Stillborn, Mobile whorehouse, och många andra bra artister.

25 maj, 2006 00:42  
Anonymous Anonym sa...

Det borde gälla samma regler och lagar på internet som gäller i övriga samhället, dvs sånt som t.ex. förtal och mordhot ska vara åtalbart.

Jag såg nyligen hur webbsajter "försvann" i yttrandefrihetens och demokratins "paradis" på jorden, dvs USA. Det var sajter som ifrågasatte händelseförloppet vid 11 september-attackerna.

25 maj, 2006 13:57  
Anonymous Anonym sa...

vissa personer jobbar hårt med att skriva skit.

26 maj, 2006 21:14  

Skicka en kommentar

<< Home