Creeper

tisdag, maj 23, 2006

Journalister riskerar fängelse....i USA

Rubriken "Journalister riskerar fängelse" för genast tankarna till totalitära stater som Kina, Nordkorea, Eritrea eller Kuba.

Det här handlar om USA, och är en av följderna efter avslöjandet att president Bush gett order om att avlyssna amerikanska medborgare. Tycker man att Sveriges Tomas Bodström är läskig, så är det ingenting mot vad hans amerikanska motsats Alberto Gonzales är. Gonzales menar på fullaste allvar att: "We have an obligation to enforce those laws. We have an obligation to ensure that our national security is protected."

Rikets säkerhet blir helt plötsligt mycket viktigare än yttrandefriheten och journalistiska avslöjanden över hur styrande makter beter sig. Den naiva tron på att demokrati betydde just ett stenhårt försvarande av rättigheter som yttrandefriheten är som bortblåst, och det blir bara mer och mer avlägset fenomen.

Vi går mot ett storebrorssamhälle allt mer och mer. Sverige följer som bekant alltid utvecklingen i USA, inte minst i övervakningsfrågor, för att komma sådär lagom hack-i-häl efter. Så det är är väl bara att vänta och se när Sverige hakar på och funderar över möjligheten att gripa grävande journalister med hänvisning till att de vet för mycket och hotar rikets säkerhet...

5 Kommentarer:

Blogger Wille sa...

I USA kan utvecklingen hindras och saktas ned, samt drabbade få upprättelse tack vare en stark folkopinion och starkt skydd i grundlagar och därmed domstolar för individer som utsätts.

I Sverige finns dock inte de skydden.. Vill socialdemokratiska nämndemän göra Bodström till lags i domstolarna så gör de det.

Vad många europeer missar är att "Patriot Act" är en tandlös tiger jämfört med EU's övervakningsdirektiv när det kommer till övervakning och avlyssning av folk.
Därmed inte sagt att det "är bra" i USA, men jag tror Europa kommer ha en snabbare utveckling, dessutom hjälpt av europeiska media som distraherar europeerna på hemmaplan genom att hålla fokus på vad USA gör (vilket i praktiken borde vara irrelevant för oss)..

23 maj, 2006 11:36  
Anonymous Anonym sa...

Guillou och Bratt har redan suttit i fängelse för sådan brottslighet. Det är inget nytt...

23 maj, 2006 12:01  
Anonymous Patrick sa...

Glöm inte att det i Sverige finns lagstadgat om tryckfrihetsbrott:
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19490105.htm#KAP7

Att däremot använda det under förespegling att åtala journalister (eller andra) då det gäller granskning av makten är en väldigt tunn och slak lina att balansera på. USAs "krig mot terrorn" verkar dessvärre ha tummat en hel del på detta och vi får hoppas att man inte gör detsamma här.

23 maj, 2006 15:01  
Anonymous Anonym sa...

Om en terrorgrupp planerade att detonera en atombomb i Stockholm skulle nog även många svenskar prioritera rkets säkerhet före en del friheter.

24 maj, 2006 06:33  
Anonymous Anonym sa...

Wake up and smell the coffee… ni liberaler stöder ju USA varje chans ni får ok du är undantaget men va fan man kan inte se det landet som en förebild...

02 juni, 2006 10:49  

Skicka en kommentar

<< Home