Creeper

fredag, november 06, 2009

Kina vill väl bara WoW-spelarna väl?

World of Warcraft har blivit en hetpotatis för det kinesiska regelverket. Vissa vill stoppa spelet helt, något som den senaste veckan verkar ha lyckats mer eller mindre. Om det är intern maktkamp mellan myndigheter som ligger bakom förbudshetsen, eller något annat, kan jag inte tillräckligt om Kina för att veta.

Däremot var det inte länge sedan som landet bestämde sig att storsatsa för att bekämpa onlinespelens skadligheter, och landet försöker regelbundet få bukt med det "datorspelsberoende" som är utbrett i landet. Så utbrett som att svenska (galna) beroendedoktorer använder Kina som ett gott exempel.

Fast det är ju också ett land som ser "internetberoende" som ett allvarligt problem, även om behandlingsmetoderna som elchocker och militärläger börjar ifrågasättas. Här i Sverige har vi förskonats de värsta metoderna, men har ändå beroendebehandlingshemsföreträdare som på fullaste allvar menar att tjejers facebookande är ett samhällsproblem.

Det verkar som att chansen att tjäna pengar på MMO-spel tids nog kommer stoppa WoW-censuren i Kina, men jag skulle inte bli förvånad om spelet får stå ut med att slåss mot beroendekortet ett tag först. De styrande i landet vill ju bara sina medborgare väl, det är ju aldrig dåligt, eller?

(och tack till Daniel för nyhetstipset jag missat)

Etiketter: , , , , , ,

4 Kommentarer:

Anonymous Sixten Hedenhös sa...

Jag ser det som ett solklart definierat problem. Dator- och internetberoende handlar helt klart om socialt missbruk. Medan killar dras till samarbete med vänner i WoW så hamnar tjejer i det sociala kommunikationsträsket på Facebook.

När det går så långt att ungdomar hoppar över läxläsningen för att istället umgås med sina vänner på nätet inser man att det helt klart är ett problem som måste bekämpas. Det är oacceptabelt att kommunikation med vänner på nätet prioriteras högre än traditionella ungdomssysslor som att titta på bingolotto med familjen, köra moped, läsa herrtidningar och modemagasin samt att dricka folköl vid den lokala bensinmacken.

Det är Guds välsignelse att det finns ansvarfullla människor som tar problemet på allvar.

/Vän av Ordning

06 november, 2009 08:40  
Blogger Shaun sa...

Vem vet vad som skulle hänt med de stackars små liven om de inte räddats med elchocker och militärläger... Kina ÄR föredömet.
Det behövs mer censur och begränsningar om vi inte ska störtas ner i anarkins pirayavatten.

06 november, 2009 19:53  
Anonymous manen sa...

problemet för en del ungdomar verkar, som sagt vara, att man inte till viss del klarar av att sätta läxorna först. Kanske bör man rekommendera för oroliga föräldrar att vara lite mer involverade i sina barns datoranvändande samt lära småttingarna lite självdisciplin?

Sen vill jag gärna se någon slags BRA undersökning som kan ge svar på tal om hur stor procentuell andel av ungdomarna idag väljer det sociala livet genom intertubes framför att göra läxorna(vem vet, de kanske hjälper varandra mha fejan??!??!?)^^

06 november, 2009 22:12  
Blogger nitro2k01 sa...

Jag ser gärna att WoW förbjuds i Kina. Inte för att jag bryr mig det minsta om kinesernas eventuella "internetberoende" utan för att jag hjälper till att moderera ett par forum och har tröttnat på spammare som vill sälja WoW-guld. (Ok, i ärlighetens namn funkar spam-skydden i regel bra så det är ett marginellt poblem.)

07 november, 2009 13:00  

Skicka en kommentar

<< Home