Creeper

torsdag, augusti 14, 2008

Gör SVT till betalkanal

Förra SVT-chefen Christina Jutterström, vill nu, när hon inte längre sitter kvar som chef, avskaffa tv-licensen och i stället införa skattefinansierad tv. Systemet hon föreslår är kanske inte det bästa, halva poängen med att ha något skattefinansierat vore ju att man på så sätt kan jämna ut kostnaderna för människor beroende på hur mycket de tjänar, men på det stora hela har hon en poäng. Om man skall ha statlig tv bör finansieringen inte vara pseudofrivillig, utan antingen frivillig eller tvingande. För om nu public service skall arbeta i samhällets tjänst är det rimligare att det betalas via skattesedeln, än grundas på vilken teknisk utrustning personer har hemma i sina lägenheter.

Det är till och med så, att det finns en massa andra myndigheter än radiotjänst som mina (och alla andras) skattepengar går till, som är minst lika onödiga.

Problemet är snarare att SVT har spelat ut sin roll som statlig television, och statens roll i televisionen borde genast avskaffas. De stora SVT-kanalerna är så folkkära att de säkerligen skulle överleva att bli betalkanaler i stället, och med så många i kultursverige som håller public service kärt, finns det garanterat tillräckliga krafter att behålla SVT:s blandning mellan smal nischning och stora publiksuccéer. Samtidigt kunde den som inte längre ville betala för SVT slippa, och frigöra licenspengar till andra kanaler, och SVT hade tjänat pengar på indragna tv-kontrollanttjänster.

Att sätta licens på viss teknisk utrusning är absurt och totalitärt. Teven är inte längre något som enbart används till tv-tittande (tv-spel någon?), och tv-tittande går likväl att ägna sig åt via en dator. Med digitaltv har dessutom alla hem redan tillgång till tekniken för att få tag i andra kanaler. Demokratifaktorn är därmed också utspelad.

Staten borde möjligen behålla en tv-kanal (eller starta en ny). Svt24 har sänt direktsändningar från riksdagen. Ur en ren demokratiaspekt bör det finnas kvar en kanal som sysslar med det, och kan sända bättre sändningar än riskdagens egen webbtv. Fast då ska kanalen sända alla debatter och omröstningar, och inte sonika strunta i obetydliga frågor, som FRA-omröstningen.

Etiketter: , , ,

10 Kommentarer:

Blogger Kraxpelax sa...

Jutterström skulle ha rätt om det verkligen VAR public service man bjöd på, men så är det ju inte, för i huvudsak är det samma skval som allt annat. Alltså har Jutterström fel.

14 augusti, 2008 22:59  
Blogger MS sa...

Angående TV-licensen: bra skrivet, förstås.

Å andra sidan förstår jag inte riktigt varför du bakar ihop relativt "oskyldiga" Glesbygdsverket med SÄPO samt filmcensur och Folkhälsoinstitutet (*rys*).

För övrigt kommer ju Glesbygdsverket att "avvecklas" inom kort:(http://www.ltu.se/arb/d3585/d17711/d17719/1.36779).

15 augusti, 2008 00:19  
Anonymous Grottokk Grottmänniskan sa...

Licensen avser TV-dekodern, sålunda omfattas även TV-kort i datorn. Ska man bara spela spel kan man ju använda en monitor (dvs en skärm utan TV-dekoder).

Det enda vettiga vore att lägga ned Radiotjänst och skattefinansiera istället. Å andra sidan skapar Radiotjänst många värdefulla jobb i Kiruna, så jag tycker ändå det borde vara kvar.

Glöm inte heller att avgiften även finansierar SR. På många håll i landet är SRs kanaler de enda som finns.

15 augusti, 2008 09:57  
Blogger Johanna sa...

MS, Tack, och okej, jag kanske var lite elak mot glesbygdsverket, men det är lite av en propagandamyndighet som ska "förmedla kunskap" om landsbygden...

Grottokk grottmänniskan, i dagsläget omfattar licensen bara tv-mottagaren, men genom relativt ny lagändring räcker det att man kan se på tv för att vara tvungen att betala, och vanlig webbtv kommer således räknas in, och därmed datorer utan tv-kort (men med internetuppkoppling).

Fast är radiotjänst enda uppgift att skapa arbetstillfällen i kiruna? Låter som en dyr ams-satsning...

Vad beträffar radion, beror ju det på att det varit omöjligt att få nationella sändningstillstånd. SR kanske behöver en längre utfasningsperiod eller fortsatta statsbidrag, men då kan man komma på bättre system än att finansiera radion än med tvångsavgift för tv-ägare.

15 augusti, 2008 12:25  
Anonymous Anonym sa...

"Om man skall ha statlig tv"

och

"Problemet är snarare att SVT har spelat ut sin roll som statlig television, och statens roll i televisionen borde genast avskaffas."


Utan ge mig in i frågan om finansieringsformen, där du har goda poänger, vill jag bara bidra med upplysningen att SVT inte är statligt. Det är ett stiftelseägt företag - särställningen rör finansieringsformen.

16 augusti, 2008 09:27  
Blogger Johanna sa...

Men du är ju köpt :)

16 augusti, 2008 09:31  
Blogger Tim sa...

Köpt så in i helvete, uppenbarligen. ;)

Fredrik, saklig debatt: har Timbro inget med Svenskt Näringsliv att göra? Det är ju en fri stiftelse...

Well, nu var det ju inte andra kommentarer jag skulle anmärka på: Stats-TV (nästa vecka tittar ni igen!) sparar inte en spänn på om kontrollanterna försvinner. Pejlar-KGB är en avdelning inom Radiotjänst. I sak håller jag annars med dig, förutom att jag gillar nuvarande system:

jag pröjsar inte TV-licens (vilket är möjligt som läget är nu, ja just det: jag har ingen TV heller. Hej Radiotjänst / FRA!) - och tillåter sålunda inte mig själv att knäppa på SVT eller SR.

Nu i OS-tider ville jag dock bryta mitt löfte, men då tyckte jag det var rimligare att pytsa in ett par hundra till Amnesty hellre än SVT. Moral issues solved! ;)

17 augusti, 2008 14:03  
Anonymous Anonym sa...

:-)

Det är klart jag är köpt! Men bygget gick inte så långt att de ändrade ägarforum för min skull. SVT är inte statligt, utan stiftelseägt. Särställningen rör som sagt finansieringsformen - som man mycket väl kan diskutera.

Det blir ju lite corny att kräva att staten inte ska äga SVT när den inte gör det. Typ.

18 augusti, 2008 11:32  
Anonymous Matte sa...

Hoppas ni flumliberaler har bättre motiveringar att lägga ner SVT än såhär annars lär inget hända. Skärpning Johanna, även om du är korrupt och frihet är reducerat till att betyda företagsfrihet i din lilla värld så förväntar jag mig lite högre klass, ett misstag?

20 augusti, 2008 14:34  
Anonymous the return of grottokk sa...

Nej, Radiotjänsts uppgift är ju att samla in TV-avgifter (samt en del annat tjafs). Att det är *placerat* i Kiruna verkar enbart vara för att skapa arbetstillfällen.

21 augusti, 2008 13:15  

Skicka en kommentar

<< Home