Creeper

torsdag, augusti 28, 2008

Elitstyrkor i slummen

"Tropa de Elite" är namnet på en kontroversiell brasiliansk film som är bioaktuell i helgen. Regissören visar Rio de Janeiros baksida, klassskillnader, knarkhandel, vapenhandel och polisvåld i en film som bygger på verkliga vittnesmål. Misär och korruption blandas med testestoronfyllda sekteristiska torterande polisstyrkor som vill väl. En svartvit film med oerhörda mängder gråskala.

Jag har aldrig varit i vare sig Rio de Janeiro, Brasilien eller ens sydamerika, och har ingen aning om hur det faktiskt är. Oavsett har filmen skapat ordentlig debatt och lockat stor publik även i Brasilien. Tropa de Elite slog biorekord i sitt hemland, och har setts av nästan fyra gånger fler personer via fildelning och piratkopiering.

Det är för att filmer som den här, och andra filer som är obehagliga för människor med makt, som fildelning är viktigt att värna om. Yttrandefrihet är både film och media som vittnar om rättsövergrepp i ett främmande land på andra sidan atlanten, och moraliska obehagligheter här i Sverige.

---

Här hittar du filmen, och här finns en av versionerna som spreds som en löpeld innan filmen ens var klar. Eller så letar du upp en bio som visar den, eller en webbshop som säljer DVD:n.

Etiketter: , , ,

3 Kommentarer:

Blogger Kraxpelax sa...

Jag är heterosexuell!

28 augusti, 2008 16:44  
Anonymous hårdrocksnicklas sa...

... jag beklagar?

29 augusti, 2008 11:25  
Anonymous Schonke sa...

Kan tipsa om Cidade de Deus och Cidade dos Homens som båda är brasilianska filmer lite i stil med Tropa de Elite samt Ghosts of Cite Soleil, en dokumentär om Haitis slum.

05 september, 2008 03:31  

Skicka en kommentar

<< Home