Creeper

torsdag, augusti 21, 2008

Faktafel om blodgivning

Svenska dagbladet rapporterar om att socialstyrelsen vill ändra på reglerna om vem som får bli blodgivare eller inte. Enligt svenskan skall män som haft sex med män bara behöva vänta ett halvår efter sex innan de får bli blodgivare, i stället för att som i dag, bli helt svartlistade från blodbanken.

Det låter ju vettigt, att händelser flera år bak i tiden inte längre skall vara grund för att ha blodbrist i landet. Ännu vettigare vore om nyhetsrapporterande tidningar tog reda på fakta och vad som faktiskt gäller, innan man skriver en artikel om ämnen som blodbrist.

Socialstyrelsens föreskrifter säger nämligen inte alls som SvD skriver: "En person som har haft samlag med någon som riskerar att utsättas för blodsmitta måste idag vänta sex månader på att få lämna blod", utan i de allra flesta fall blir en sådan person helt förbjuden att lämna blod. T.ex. alla kvinnor som haft sex med en man som haft sex med en man.

Gruppen som exkluderas från blodgivning är alltså betydligt större och mer omfattande än vad Svenska Dagbladet skriver, och med dagens regler kan det vara omöjligt för en person att faktiskt veta om man får ge blod eller inte, då man behöver ha hundraprocentig koll på alla ens tidigare sexpartners.

För, om vi ska slippa blodbrist i framtiden är långa karenstider ett betydligt bättre förhållningssätt till blodsmitta, än att exkludera personer som varit intima med människor som rört sig närmare lite högre riskgrupper.

---

Sen borde förslaget om de där sex månaderna i karenstid gälla nya sexuella kontaker, och inte personer som lever i fasta relationer.

---

Uppdatering: Sydsvenskan kör med samma faktafel. Hur svårt kan det vara att själv leta sig fram till socialstyrelsens riktlinjer?

Etiketter: ,

7 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

KARENSDAGAR/HURUVIDA SOCIALSTYRELSEN TOLKAS FEL etc.

Det kan väl stämma en del vad du skriver om.

Man kan ju heller ALDRIG veta om ngn i ett förhållande varit otrogen - en man i ett förhållande som har/har haft sex med en annan man, eller kvinnan med en annan man som är bisexuell.

Men allt vad som rör "homosexualitet" (och främst då män), liksom narkomaner (särskilt dom som använder sprutor) MÅSTE UTESLUTAS FRÅN ATT FÅ VARA BLODGIVARE!

Inte testar man väl mediciner på gravida kvinnor hur som helst?

Ger man vika "för s.k. fördommar i en sådan här VKTIG fråga, finns det bara ett ord = KATASTROF!

Samhället, är nästan till "överdrift toleranta mot homosexuella" rent allmänt idag, sedan att t.om låta män som har denna läggning få bli blodgivare. Då är det väl lika bra att "sluta att kolla någon överhuvudtaget", eller finns det med "i den FÖRINTELSE av äldre/sjuka & ursprungsbefolkning här i Sverige, som politiker och hängivna debattörer tycks vilja ska ske"?

/"NORMAL MÄNNISKA I ETT ONORMALT LAND"

21 augusti, 2008 11:44  
Anonymous Anonym sa...

Johanna

Dessutom innehåller artikeln ett annat sakfel.

Ett vanligt argument i debatten (Svenska dagbladet skriver felaktigt att Sverige blir första lagndet att tilltåa män som har sex med män att ge blod dessutom) är att man antyder att det blir något nytt "medicinskt experiment" från Sveriges sida. Fakta är dock att flera andra länder redan idag tillåter män som har sex med män att bli blodgivare.

Några länder som tillåter män som har sex med män att bli blodgivare

Spanien
Italien
Polen
Ryssland
Ukraina
Vitryssland

Vissa invänder kanske att Ryssland inte har lika bra rykte när det gäller blodsäkerhet som Sverige. Det är kanske sant men Spanien och Italien är enligt socialstyrelsen generellt lika noggranna som vårt land och de har alltså sagt ja till reformen. Om Spanien och Italien kan göra det och behålla ett bra rykte internationellt när det gäller blodsäkerhet kan givetvis Sverige göra detsamma.

Bengt Held

21 augusti, 2008 11:51  
Anonymous Anonym sa...

1. "Normal människa", lär dig använda citat-tecken rätt, snälla. Och se även över dina fördomar lite är du snäll.

2. Alltså, jag förstår inte den här frågan. Så som jag ser det så finns det två olika möjligheter;

a. blodgivaren testas för sjukdomar innan donation, alternativt i samband med donation, så att man kollat för smitta innan blodet får användas.

b. blodet testas aldrig för smitta, utan man utgår ifrån att om man utesluter alla "riskgrupper" så skulle det vara okej att använda blodet.

Om det är alternativ A så förstår jag inte problemet med "riskgrupper", visst det skulle väl kanske innebära mer arbete per användbar liter blod, men i det stora hela så är väl det viktigaste att maximera mängden användbart blod?

Om det är alternativ B så tycker jag att vi borde gå ut och informera alla om att blodtransfusioner är ren rysk roulette. Visst, det är väl bättre än 1/6 chans, men det är ändå rent idiotiskt.

21 augusti, 2008 17:37  
Blogger Ämli sa...

Gud vad snurrigt det där verkar vara. Jag kommer väl aldrig få lämna blod om jag inte ska ha få sex på ett halvår om jag inte nu har ett fast förhållande eller en fast KK. Fast kondom finns ju, men det verkar ju helt snurrigt det där för mig. Jag vill jättegärna lämna blod i framtiden. Det är väl 18-årsgräns också.

21 augusti, 2008 19:18  
Blogger morpheo sa...

En annan lustig sak är att vi sydamerikasvenskar inte får lämna blod, detta pga risken för Chagas. Det görs det inga test för parasiten ifråga, något som görs på rutin här i Chile.
Själv befinner jag mig i den prekära situationen att jag inte får ge blod i Chile heller, eftersom jag är i ett nytt förhållande. För chilensk för Sverige, för svensk för Chile, med andra ord... hur komma runt detta problem? Enkelt: jag tatuerar mig lite (:

21 augusti, 2008 20:47  
Blogger Vitriol sa...

Gäller de där riktlinjerna homosexuella i allmänhet eller bara manliga homosexuella? Läste någonstans att lesbiska är statistiskt säkrare för veneriska sjukdomar än heterosexuella.

21 augusti, 2008 23:56  
Anonymous Anonym sa...

Vitriol

De gäller för män som har sex med män. Det kan vara homosexuella, bisexuella eller killar som identifierar sig som "hetero" men busar runt med killar ibland.

Bengt Held

21 augusti, 2008 23:59  

Skicka en kommentar

<< Home