Creeper

fredag, augusti 22, 2008

Ang. reklam och förbud

Jag hade inte tänkt bemöta Stina Oscarssons orerande om reklam och det dåliga i att böcker säljs på ICA, utan tycker hennes egna ord talar tillräckligt för sig själva. Men om man nu skall diskutera någon sorts reklamfritt samhälle ur ett kulturperspektiv kan man inte utelämna James Tiptree Jr:s novell "The Girl Who Was Plugged In", som beskriver ett samhälle där reklam är förbjudet.

Jag rekomenderar alla som går i samma tankar som Oscarsson (och alla andra med) att läsa novellen som finns publicerad i antologin "Her Smoke Rose Up Forever" (hittas enklast i närmsta science-fiction-bokhandel), samt på svenska i nummer 10-11 av Nova Science Fiction.

Föredrar man bildspråk har den gamla scifi-serien "Welcome to Paradox" filmatiserat novellen i ett avsnitt (kanske inte världens bästa filmatisering, men ändå). Samma avsnitt är det första i den här torrenten från kulturbäraren Piratebay. Om inte det är finkulturellt nog, finns det även en musikalisk scenuppsättning av berättelsen.

---

Ingerö, Gudmundson och Svensson skriver också om Oscarsson.

---

Ett tack bör yppas till John Henri Holmberg som för länge sedan såg till att Alice Sheldon-specialen av nova science fiction hamnade i min brevlåda.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Anonymous Johan Ronström sa...

Hmm.. Jag kan inte hitta originalartikeln.. Har den tagits ner?

Någon som har en fungerande källa?

22 augusti, 2008 09:48  
Blogger Johanna sa...

Inlägget om Ica verkar finnas här istället, men reklamorerandet har hon raderad. Lyckas inte få fram det på google cache heller.

22 augusti, 2008 10:01  
Anonymous Onsdag sa...

Det är en äckligt bra novellsamling, jag läste den för något år sedan. Speciellt "The screwfly solution" och "The man who walked home".

28 augusti, 2008 15:38  

Skicka en kommentar

<< Home