Creeper

tisdag, juli 08, 2008

Förbjud inte bara rökning på bioduken

För den som händelsevis missat det, är rökning någonting farligt. Så farligt att den brittiska läkarorganisationen kräver ökade åtgärder mot hur rökning porträtteras på film. De föreslår bland annat 18-årsgräns på filmer som visar rökning i positiv dager, informationsfilmer före dessa filmer, samt krav på fler rökningsrelaterade dödsfall i filmer som glamouriserar rökning.

Folkhälsoinstitutet efterlyser liknande åtgärder i Sverige (eftersom det görs så mycket kvalitetsfilm i landet som unga människor längtar efter att se), och eder moralväktare, tillika bloggare, tycker inte vi skall stanna vid att reglera rökningen på bioduken, utan det finns mängder av andra omoraliska och skadliga fenomen vi måste skydda barnen ifrån. Här följer ett par exempel:

- Oskyddat sex. HIV och klamydiafallen ökar. Filmer visar mycket sällan kondomer i bild, och filmer som struntar i att visa detta utomordentliga skydd, bör genast föregås av informationsfilmer som berättar vikten av att använda kondom för publiken. Bland dessa filmer bör också andelen människor som dör i HIV genast öka.

- Alkohol. Alla vet att spriten dödar. Mycket sällan visas det på film. Få som dricker är egentligen lyckliga, och alla filmer som glamouriserar alkohol bör genast förses med 18-årsgräns. Givetvis bör det även krävas en ålder av 20 år för att få köpa dessa filmer på DVD.

- Vapen. Egentligen är det självklart. Vapen är farliga, ja till och med dödliga, och filmer som visar människor som överlever en skottlossning, eller där våldet glamouriseras, borde genast få både artonårsgräns och varningsfilm innan dramat sätter i gång. Att de som i verkligheten brukar vapen ofta dör av dem är ett faktum som inte går att frångå, och det är dags att sluta heroisera mördare på film.

---

Notera att jag är ironisk. Frågan är vad folkhälsoinstitutet och våra politiker skulle tycka om förslagen?

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Blogger Lennart Regebro sa...

Alla vet att dom flesta dödsfall sker i hemmen. Vi måste förbjuda folk att visa mysiga hemmamiljöer på bio.

08 juli, 2008 19:03  
Anonymous Anonym sa...

Vi ska inte glömma att de flesta gräver sin grav med tänderna, varför matlagningsprogram, och tandkräms reklam bör förses med varningstexter.

08 juli, 2008 19:46  
Blogger iller sa...

tycker inte att det ska förbjudas men dock tycker jag att om man får skador av att dricka eller röka så ska man få stå för de kostnaderna själv. Sätter man sig själv i den sittsen så får man skylla sig själv.

12 juli, 2008 19:16  
Anonymous SixDays sa...

Tycker vi kan förbjuda depictationer av poliser som inte följer lagen. För vi vet ju alla att poliser är aldrig ljuger, mördar, våldtar eller stjäl.

14 juli, 2008 02:01  

Skicka en kommentar

<< Home