Creeper

måndag, juli 07, 2008

En vecka med vårdnadsbidrag

Det är nu sju dagar sedan både vårdnadsbidraget och jämställdhetsbonusen vid delad föräldraförsäkring infördes.

Egentligen har jag nog inte så stor övers för något av bidragen. Vårdnadsbidraget är ytterligare ett bidrag till vuxna arbetsföra människor med villkor att de stannar hemma istället för att gå till jobbet. Jämställdhetsbonusen är en del i statlig moralistisk planekonomi som ger mer pengar till de familjer där föräldrarna gör som staten tycker är ideologiskt rätt.

Missförstå mig rätt nu. Jämställdhetsbonusen kanske är ett kompromissat försök till ett steg på vägen, men om man vill få fler föräldrar att ta ut föräldraförsäkringen behöver man antingen fixa det ekonomiska glappet en låginkomsttagarfamilj kan få ifall den av föräldrarna som tjänar mest tar ut försäkringen (tex. höja ersättningsnivån, eller räkna ersättningen på bådas löner direkt), eller ser man till att föräldraförsäkringen blir individuell.

Oavsett behövs det en attitydändring när det handlar om bidrag och system som berör familjeekonomi, och det är förmågan att ta lite mera ansvar.

Den förälder som stannar hemma med ett vårdnadsbidrag kommer vare sig ha lika bra pensionsgrund eller lönenivå som den som jobbar. Ponera att det är flest kvinnor som tar ut vårdnadsbidraget, och flest kvinnor kommer hamna efter i karriärsstegen. Vi pratar faktiskt om vuxna människor, och måste därför utgå från att alla de som tar ut vårdnadsbidrag, eller stannar hemma samtliga föräldrarförsäkringsdagar, känner till att karriären inte kommer bli lika bra efteråt.

Det måste få vara okej att göra ett val som prioriterar familj före karriär, liksom det måste få vara okej att göra ett val som innebär det motsatta, utan att för den sakens skull drabbas av stereotypa fördomar om att man som kvinna eller man förväntas göra antingen det ena eller andra valet.

Trots att jag inte gillar vare sig vårdnadsbidraget eller jämställdhetsbonusen i sak, kan de säkert vara positiva reformer för de som utnyttjar dem. För även om jag personligen inte har mycket till övers för kärnfamiljen, och tror att dagis kan vara rätt bra för barn, innebär det inte att alla andra måste tycka som jag.

Etiketter: , ,

1 Kommentarer:

Blogger Spanarn sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

07 juli, 2008 13:26  

Skicka en kommentar

<< Home