Creeper

måndag, maj 19, 2008

Yttrandefrihet? 2000:- tack!

Tvåtusen kronor. Det, och att jag modererar kommentarer som publiceras på bloggen, är vad staten vill ha av mig, om jag skall åtnjuta fullt grundlagsskyddad yttrandefrihet för vad jag skriver här på bloggen. Kanske kunde blogspots kommentar-pop-upp-fönster vara tillräckligt för att kommentarerna skulle vara åtskilda och slippa moderering, men det skulle likaså kunna kosta mig tvåtusen kronor för att få reda på att det inte skulle vara fallet.

Två tusen spänn kanske inte är så mycket för en handläggare på Radio och TV-verket, eftersom den i SvD intervjuade trodde bristen på utgivningsbevis på bloggar främst berodde på okunskap. Även om vissa bloggare har andra motiv bakom, så beror bristen på utgivningsbevis på den här bloggen, enbart om ekonomi. För på en annonsfri blogg som den här, driven av en student som jag, är två tusen kronor en rätt saftig summa för yttrandefrihet.

Jag vet inte riktigt var den ekonomiska smärtgränsen för mig hade gått, men om det inte kostat mig nästan en tredjedel av CSN-stödet för att få ett utgivningsbevis, utan varit gratis (eller i alla fall haft en överkommlig engångsavgift), hade jag mycket väl kunna tänka mig att moderera kommentarer för att åtnjuta grundlagsskydd. Systemet med utgivningsbevis för grundlagsskydd är i grund och botten idiotiskt, men det finns det många system som är - och vi lever trots allt i dem.

För än så länge har jag klarat mig. Även om åtskilliga blivit upprörda av saker jag skrivit, har ingen av alla de som hotat lämnat in en polisanmälan (även om det fanns de som hävdat till media att de gjort så). Under de snart tre åren jag bloggat har jag dock blivit försiktigare med vad jag skrivit, och kommentarer som innehållit hot, förtal och andra olagligheter har raderats så fort jag sett dem.

Om knappt ett år skall en utredning om privatpersoners yttrandefrihet på nätet presenteras för regeringen. JK Göran Lambertz är i spetsen för utredningen, och det är bara att hoppas att reglerna kring utgivningsbeviset reformeras, och att det någon gång i framtiden inte skall krävas tvåtusen spänn för att få åtnjuta grundlagsskyddad yttrandefrihet.

---

Missa inte Magnus Anderssons och tre andra centerpartisters inlägg på dagens brännpunktsida. De kräver papperslösas rätt till vård.

---

Piratnytt är en ny blogg som samlar nyheter om fildelning. Missa heller inte nyheten om att polisen Jim Keyzer, ni vet polisen som blev anställd av Warner Brothers, fick lön av filmjätten redan under pågående utredning av piratebay. Keyzer är numera polisanmäld, och om alla uppgifter stämmer, och det inte får några konsekvenser för både Keyzer och kommande rättegång, är det bara att återigen efterlysa det där med rättssamhället.

Etiketter: , ,

8 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Ha ha ha .... de vill ha tvåtusen spänn för att man ska få skriva vad man vill ha ha .... Ja sanna mina ord.Dessa pajasar till Alliansregering upphör aldrig att förvåna.Nog dags att damma av den gamla haubits kanonen och rikta in den igen om dessa plundrare ska få fortsätta att röva i detta land.

Hanna

19 maj, 2008 21:11  
Blogger Johanna sa...

Nja, kravet på utgivningsbevis är betydligt äldre än alliansregeringen. Det gör det å andra sidan vare sig sämre eller bättre. Lagen är likväl idiotisk.

19 maj, 2008 21:19  
Anonymous Niklas Smith sa...

Är inte grundlagen till att skydda våra rättigheter? Och vad är en rättighet om man måste betala 2000 spänn för att få det? Vi betalar ju våra skatter till staten för att staten ska skydda oss. Ska en butiksägare behöva betala en summa till polisen så att han kan skyddas mot rån?

20 maj, 2008 10:53  
Blogger Ludvig Hoffman sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

20 maj, 2008 23:11  
Blogger Ludvig Hoffman sa...

För egen del känner jag till en (för mig) billigare genväg. Jag skulle för halva summan/år kunna sända en 30min/vecka närradio och därigenom även få grundlagsskydd även för tillhörande hemsida/blogg om jag inte minns fel...

20 maj, 2008 23:13  
Anonymous Niklas Smith sa...

Ludvig: intressant idé - man kunde göra podcasts på radion. Fast det skulle nog fungera bättre för en gruppblogg (1000kr om året är fortfarande inte billigt).

24 maj, 2008 21:44  
Anonymous Johan Svensson sa...

Jag har inte lusläst lagtextern (eller inte ens kikat på den för att vara ärlig), men jag tror den är lite misstolkad här. Så vitt jag vet går det man skriver på nätet per automatik under Yttrandefrihetsgrundlagen (med vissa kompletteringar av Personuppgiftslagen). Det som man däremot behöver betala för är att få sin hemsida under Tryckfrihetsförordningen, dvs helt enkelt få hemsidan registrerad som journalitsiskt material. Jag vill minnas att det kostade 1500 kr sist jag kollade på det, men det var några år sen så 2000 kr låter inte helt orimligt. Är det inte så att SVD mfl blandar ihop äpplen och blåbär?

02 juni, 2008 12:37  
Anonymous Johan Svensson sa...

Nu har jag läst in mig på Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469). Där framgår det tydligt att varje svensk medborgare per automatik skyddas av denna:

Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst. [...] Med tekniska upptagningar avses i denna grundlag upptagningar som innehåller text, bild eller ljud och som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel.

Jag kan inget annat än att tolka detta som att SVD med flera inte har en susning om vad de snackar om.

02 juni, 2008 12:52  

Skicka en kommentar

<< Home