Creeper

måndag, maj 12, 2008

Att vara 14-årig tjej...

Drygt en månad har det rått bloggtorka här. Egentligen finns det massvis med saker jag missat att kommentera, som Rasmus och diskoavgiften, eller Maciej och de papperslösa. Det finns gott om flera andra som sagt bra saker om de båda, och en massa andra av de händelser jag inte tagit upp den senaste månaden.

Dagens minst uppmärksammade är RFSU:s Åsa Regnérs artikel i dagens SvD Brännpunkt. Hon tar upp problematiken med den skärpta åldersgränsen för att ha sex. 14-åriga tjejer får det allt svårare att få p-piller på ungdomsmottagningarna - bara 30% utgår från tjejens behov. Resten vill kontakta förälder/föräldrar eller partnern (notera singularet). I vissa fall uppger ungdomsmottagningarna att åklagare/polis har informerat om att p-piller-utskrifter till tjejer under 15år kan vara olagliga.

Konsekvensen av skärpningen i sexualbrottslagen (som i princip gör att mycket få över 15år kan ha sex med någon under 15år utan att åka dit för våldtäkt), har alltså inte bara blivit en urholkning av våldtäktsbegreppet, utan drabbar även de som den från början var tänkt att skydda - de under 15 år. Den moralistiska lagen försvårar för de 14-åringar som är förnuftiga och vill skydda sig, inte minst för dem som av olika anledningar inte kan få vare sig sina föräldrars godkännande, eller ens kan informera dem, utan att själv råka illa ut. Inte minst unga tjejer omyndigförklaras ännu mera. Inte nog med att en 14-årig tjej inte förväntas kunna bestämma vem hon själv vill ha sex med - vill hon dessutom skydda sig, är det inte säkert att hon får.

RFSU kräver att socialstyrelsen tar fram riktlinjer över hur ungdomsmottagningarna ska behandla de 14-åriga tjejerna som vill ha p-piller. Det borde vara självklart att patientens bästa skall komma först, och den skärpning av 15-årsgränsen i sexualbrottslagen som gjordes för något år sedan borde genast omvärderas.

Etiketter: , , ,

6 Kommentarer:

Blogger Daniel sa...

Välkommen tillbaka, och finner du vägen ner till Malmö, välkommen även hit.

Då det gäller dagens Brännpunkt skriver åter Jakob Heidbrink bra, en av mina nya favoritbloggare. Det allra minsta man kan kräva är att våldtäktsbegreppet vidgas så att frivilliga samlag inte längre betecknas och behandlas med samma terminologi och med samma straffskala som en "vanlig" våldtäkt. Det är så jävla bisarrt att gång på gång i tidningen läsa om upprepade frivilliga samlag under en längre tidsperiod mellan 13-14 åringar och 15-25 åringar med rubriken "Misstänkt för våldtäkt av barn".

12 maj, 2008 18:43  
Anonymous Anonym sa...

man borde görta som i Amerika och införa "statutory rape".

13 maj, 2008 10:24  
Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Öh, det är man har gjort.

13 maj, 2008 10:39  
Anonymous Anonym sa...

Har man? Vad heter det på svenska?

13 maj, 2008 12:03  
Anonymous toxi sa...

våldtäkt mot barn, vilket det automatiskt blir om någon deltagare är under 15 år. Dvs i pricip samma sak som den amerikanska juridiska termen.

13 maj, 2008 12:13  
Anonymous SixDays sa...

Nu väntar jag bara på att man ska börja predika "avhållsamhet" som den ultimata lösningen i skolan och helt ersätta sexualundervisningen med detta.

Jag har fått min beskärda del av tidig tonårtutte, tonårsmus och tonårsröv. Det känns väldigt fel att nån ska komma och bestämma vad folk ska ha för sig så länge det är godtyckligt, och det är därför vi måste krossa dem.

Annihilare Mores!

13 maj, 2008 12:37  

Skicka en kommentar

<< Home