Creeper

onsdag, april 02, 2008

Statlig bevakning av dataspelande barn

Barnombudsmannens årsrapport har släppts i dagarna, och hitintills är det mest delen om kollektiv bestraffning som tagits upp i media.

En annan intressant del i rapporten berör dataspel (s. 96-97). I rapporten föreslår Barnombudsmannen att regeringen
"ger en myndighet i uppdrag att särskilt bevaka frågor som
rör sådant datorspelande som inte rör spel om pengar"
Visst, det kanske är intressant att bevaka dataspel, men varför ska staten lägga resurser på det?

I rapporten skriver BO att det vetenskapliga stödet för negativa effekter av dataspel är oklart. Trots att den rapporten BO refererar till klart och tydligt kommit fram till att det inte finns något vetenskapligt stöd för negativa effekter av dataspelande.

Den andra anledningen som framförs som skulle kunna vara en orsak till att BO vill att en myndighet särskilt skall bevaka dataspelande, är att ungefär hälften av alla samtal till folkhälsoinstitutets nationella spelstödslinje handlar om dataspel. Men är det verkligen en anledning till att en myndighet skall bevaka dataspelande extra?

Nej, det låter snarare som att BO sysslar med moralism, och är av åsikten att dataspelande behöver bevakas av den enkla anledningen till att det är någonting barn tycker om att göra och kanske inte alltid faller inom konventionerna.

Staten har hållt sig hyffsat utanför dataspelande än så länge. Det borde den fortsätta med.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Anonymous Slabbe sa...

Dumt - ja. Förvånade - nä. BO har alltid varit någon slags moralisk statligt samvete. De bara hänger med in i 2000-talet. På 1900-talet kritiserade man videons intåg i barnkammaren, idag är det något annat.
Dumheter har en tendens att återupprepa sig.

02 april, 2008 21:00  
Anonymous Anonym sa...

BO spelade inte dataspel när BO var liten, så det måste ju vara farligt.

Idag är det dataspelen som är onda och hemska. På 1970- 80-talet var det videon. Och på 1950- 60-talet var det de tecknade serierna som var hemska ...

02 april, 2008 21:42  
Blogger AndersML sa...

"ger en myndighet i uppdrag att särskilt bevaka frågor som rör sådant datorspelande som inte rör spel om pengar"

Men... organisationen som delvis redan har det uppdraget har ju varit en kommitté sedan den startades. Ligger det inte någon (göteborgsk) rättvisa i att Medierådet ska bli myndighet på 18-årsdagen?

02 april, 2008 22:51  

Skicka en kommentar

<< Home