Creeper

söndag, mars 30, 2008

Några självklarheter

Det är söndag kväll på årets kortaste dygn, och efter att ha spenderat den senaste veckan med att åka tåg runt halva södra Sverige, konstaterar jag lätt att helgens nyhetsskörd mest består av självklarheter.

Barnombudsmannen vill förbjuda kollektiv bestraffning i skolan. När jag gick på högstadiet antog vi att det var förbjudet, och påpekade det varje gång en lärare använde sig av metoden. Av någon anledning köptes argumenten rätt ofta, och de värsta bestraffningarna uteblev. Att som elev ens behöva påpeka känns dock absurt, och kanske kan BO:s utspel bli en påminnelse till de skolor som tycker det är okej att straffa flera för någonting en enskild person begått.

Lika självklart i skolvärlden känns kravet att vara godkänd i fysik om man ska läsa natur på gymnasiet. Grundskolorna borde verkligen satsa på fler ämnen än bara svenska, engelska och matematik. Sen tycker jag faktiskt inte att de praktiska gymnasieprogrammen skall tvingas läsa historia. Borde inte all grundläggande kunskap få plats på grundskolan?

Att sjuksköterskorna säger nej till SKL:s bud känns också som en självklarhet. Bara att hoppas att sjuksköterskorna står på sig, och kan få komma upp lite i lön. Utbildning borde verkligen löna sig, och som läget ser ut i dag kan det nästan löna sig att arbeta som undersköterska. Inte minst med tanke på att sjuksköterskan ofta har ett studielån att betala av.

Etiketter: , ,

4 Kommentarer:

Anonymous Slabbe sa...

*När ska folk lära sig? Betalt får man inte för att man har studielån. Betalt får man främst i förhållande av status på yrket, tillgång på arbetskraft, din yrkesgrupps kön och marknadsvärdet. Även se skuksköterskor som bodde hemma och bara använde studiebidrag får samma lön som de med studieskulder.

*Kollektiva straff är kanske inte rättvisa, men de kan vara nog så effektiva.

31 mars, 2008 09:40  
Anonymous Anonym sa...

Käre Slabbe!
Även din mamma och dina barn behöver tas om hand och få vård i bland när de är dåliga. Du kan ju välja att se praktiskt på det hela, om inte vården fanns så skulle du vara tvungen att vara hemma och hur mycket kan du producera då?
Enkel matematik

31 mars, 2008 09:52  
Anonymous Slabbe sa...

Snälla Anonym, läs vad det står innan du börjar blanda in mina nära och kära i ett resonemang.

Jag är helt och hållet på SSK:arnas sida. De har för lågt betalt, punkt.

Men när Johanna börjar yra om att de borde ha mer betalt för de har studielån, är hon ute och cyklar. Den principen kan inte gälla exklusivt för sjuksköterskorna. Och den principen har heller aldrig gällt någon.

31 mars, 2008 16:00  
Blogger Johanna sa...

Slabbe, du har så rätt ang att lönen inte ska bero på studielån. Däremot så kan man fundera på vilka incitament en undersköterska ska ha för att vidareutbilda sig till sjuksköterskor om man som sjuksköterska kommer ha studielån att betala av men oförändrad lön. Det handlar inte om en princip, utan om ett argument som alla andra. Förutom det enkla att kompetens och utbildning borde ha ett värde.

31 mars, 2008 16:50  

Skicka en kommentar

<< Home