Creeper

måndag, mars 10, 2008

Men hur många öl kan man dricka då?

Titta sex minuter in i det här klippet. Där berättar Agnes Wold, docent och microbiolog, om varför en ammande mammas alkoholintag är lika farligt som en ammande mammas juiceintag (om man får i sig en så stor mängd alkohol att det kan vara skadligt för barnet, så är den som intar alkoholen död innan). Samma forskare menar också att det kanske inte alls är så bra att amma sitt barn länge som livsmedelsverket vill.

Allt detta angående att livsmedelsverket ändrar sina kostråd, och numera menar att det är okej för ammade mammor att dricka 1-2 glas vin, 1-2 glas i veckan.

Förutom det absurda i att vi har en statlig myndighet som arbetar med att ta fram riktlinjer över hur vi borde äta, så blir det ännu absurdare när de inte utgår från vetenskapliga fakta. För någon minut senare i samma intervju berättar folkhälsoinstitutrepresentanten: "att det också handlar om omhändertagandet av barnen".

Och visst, det är knappast bra föräldraskap att vara jättefull om man ska ta hand om ett spädbarn, men det gäller ju faktiskt båda föräldrarna, och oavsett om barnet ammas eller inte.
Men med både nuvarande riktlinjer, och de föreslagna om alkohol och amning, verkar det snarare vara någon sorts moralsyn bakom, än fakta som säger att det är dåligt för hälsan. Inte heller nämner livsmedelsverket någonting om lämplig ölkonsumtion, men de kanske tror att kvinnor bara dricker vin.

Men, å andra sidan så tycker samma livsmedelverk att man ska åka kommunalt istället för att ta bilen (för att öka vardagsmotionen). Som att fem kilometer bussåkande skulle innebära mer motion än fem kilometer bilåkande.

---

Nu kan ju Alice Wold ha helt fel, och det är inte på något sätt fel att hålla sig till max 4 glas vin i veckan om man ammar. Men livsmedelsverket borde hålla sig till att göra rekomendationslistor som bygger på vetenskap. Ingenting annat.

Etiketter: , ,

6 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Ja herregud, dessa myndigheter...
Kommer ihåg socialstyrelsens? kampanj om att äta 6-7 skivor bröd om dagen.
Knappast i linje med vetenskapens rön...
Du har rätt, det är absurt med dessa myndigheter som förnumstigt skall lägga till rätta för sina okunniga barn (= vi alla oupplysta blivande alkoholister, fetton osv)

Kul blogg, kör hårt
XL

11 mars, 2008 09:27  
Anonymous Anonym sa...

anonym, Socialstyrelsens brödrekomendation är ständigt återkommande i såna här sammanhang. Då kan det ju vara värt att komma ihåg att de inte hade med den där kampanjen att göra. Det var en intresseorganisation för svenska brödproducenter som skamlöst använde deras namn i sin marknadsföring.

Så ska man kritisera svenska myndigheter för den kampanjen så ska man möjligen säga det var beigt av dem att inte vidta någon form av åtgärd mot kampanjen ...

11 mars, 2008 11:24  
Anonymous Niklas Smith sa...

Men, å andra sidan så tycker samma livsmedelverk att man ska åka kommunalt istället för att ta bilen (för att öka vardagsmotionen). Som att fem kilometer bussåkande skulle innebära mer motion än fem kilometer bilåkande.

I det här fallet har livsmedelsverket faktiskt rätt. Givetvis får man ingen mer motion av att åka i en buss som man får när man kör bil. Men om man åker kollektivt går man längre (t.ex. till och från hållplatser) än om man kör bilen direkt från hemmet till arbetet (eller köpcentret o.s.v.).

11 mars, 2008 12:53  
Blogger Johanna sa...

Niklas Smith, det är ju faktiskt inte så säkert. Vissa har mycket nära till busshållsplatsen och andra har långt till parkeringsplatsen. Det är säkert ofta såsom du beskriver, men det behöver ju inte vara så. Lämpligare vore ju att skriva "promenera/ta cykeln till busshållsplats etc" om det är det man är ute efter.

11 mars, 2008 12:58  
Anonymous AnjaW sa...

Jag kan inte finna något fel i att en myndighet rekomenderar... Det handlar inte om någon statlig styrning. "Alla gravida får inte..."
Den vetenskapliga grunden du nämner Johanna, borde inbegripa att alla forskare inte är överens och att vad en säger kan öka cancerrisken hindrar inte att en annan forskare på vetskaplig grund kan hävda det motsatta.
Om du i framtiden blir gravid kommer du märka att du överöses med råd och dåd från din omgivning. Men man måste inte följa alla, inte ens om Livsmedelsverket säger det. ;)

11 mars, 2008 22:41  
Anonymous Anonym sa...

För de som är intresserade av vetenskapliga grunder, rekomenderas bloggen vetenskapsnytt, som ett inlägg om det här ämnet:

http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2008/03/amning-och-alkohol.html

Och AnjaW, visst är det så. Men när det gäller råd från livsmedelsverket så är det ju också så att du och jag betalar för de råden via skattsedeln. Det sitter ju faktiskt folk på livsmedelsmärket och har betalt för att samanställa råden. Då borde de också vara ansvariga för att råden faktiskt bygger på fakta och inte bara personliga åsikter.

Vetenskapsnytt verkar komma fram till att råden i det här fallet stämmer ganska bra med fakta, men det fanns inga referenser som styrkte det i samband med råden.

11 mars, 2008 23:41  

Skicka en kommentar

<< Home