Creeper

fredag, mars 07, 2008

Digital stenålder hos SF Anytime och Film2Home

"Hej staten!
Jag klarar inte av att marknadsföra min produkt, jag vet inte riktigt varför. Jag tror inte det beror på att produkten kommer i ett drm-skadat format, bara släpps på ett operativsystem, och endast till personer som har en specifik webbläsare. Inte heller kan det bero på att mina digitala produkter är dyrare än sina fysiska motsvarigheter, eller att de bara kan visas på begränsat sätt.

Jag tror det beror på piraterna, och eftersom Sverige är som Albanien när det gäller upphovsrätt, så snälla staten, lagstifta hårdare, så jag slipper bry mig om att skapa en bra produkt, utan kunderna blir tvungna att vända sig till mig.

Mvh.
Jonas Dahllöf, vd SF:s internettjänst SF Anytime"
Så skulle det kunna låta, om man grundar sig på vad Dahllöf säger i en DN artikel om att det råder fiasko för hyrfilm på nätet. Dahllöf har visserligen rätt i att Sverige är ungefär som Albanien när det gäller upphovsrättlagstiftningen, men å andra sidan så tror jag inte att den albanska upphovsrättslagstifningen (som du hittar här) skiljer sig från de flesta EU-länderna. Kanske är den en och annan fördom som visar sig när Dahllöf hänvisar till Albanien och menar att det är någonting dåligt.

I stället handlar det om att det digitala filmuthyrningssystemet helt enkelt är uruselt. Surfar man in på SF Anytime eller Film2Home möts jag av meddelanden att jag inte kan nå sidan om jag inte använder mig av Internet Explorer. Eftersom att jag, liksom drygt hälften av de som läser den här bloggen, använder mig av en annan webbläsare, så är det lite kört redan där.

Om jag har både windows och internet explorer så kan jag visserligen använda tjänsen, men för att kunna hyra behöver jag ha en stabil internetuppkoppling, eftersom filmen strömmas. Inte heller kan jag bränna ut den och se via dvd-spelare, utan det gäller att jag har antingen stor dataskärm, eller kan koppla ihop datorn med tv:n.

Vill jag dock slänga ut en hundring på en film, så går det alldeles utmärkt att tanka hem filen, men får en DRM-skadad fil som bara går att köra i windows mediaplayer. Om jag vill kunna se filmen på min DVD-spelare måste jag alltså dessutom köpa en fysisk kopia för ytterligare 40-100kronor som företaget skickar hem till mig, endast innehållande filmen, och inget extramaterial.

Då kommer man upp i ett pris som ligger ungefär i samma nivå som vilka "vanliga" dvd-filmer som helst. Det är inte så konstigt att så få personer hyr film på nätet.

Om man från filmföretagens sida verkligen vill tjäna pengar, så måste man hitta en vettig modell som fungerar på marknaden.

ZML.com har tagit fasta på det. De tar betalt för tjänsten att tillhandahålla ett stort utbud filmer i DVD-kvalitet, i valbar upplösning, och utan obehagliga överraskningar, snabba nerladdningstider och konceptet att man vet vad man får. Sidan ligger under rysk upphovsrättslagstiftning, på samma sätt som AllOfMp3.com gjorde.

Dessvärre ger inte ZML.com därmed heller inte någon större ersättning till skaparna av filmerna, vilket kan ses som smått problematiskt. Å andra sidan så erbjuder sidan det som användare vill ha, och med ett liknande initiativ med garanterad ersättning till upphovsmännen, så tror jag att vi är en hel del lata filmälskare som mycket väl skulle kunna betala ett par tior för att snabbt få tag i film med bra kvalité.

Att Dahllöf dessutom försvarar systemet med att filmer släpps på olika tidpunkter i olika länder, känns ännu mer förlegat. Vi lever i en allt mer digitaliserad och globaliserad värld, och när det kan ta månader för en film att visas på bio i Sverige, är det inte konstigt om människor letar upp den och laddar ner den på nätet först.

Om filmindustrin själva var i framkant på utvecklingen hade man haft världsläpp på de digitala filerna, hajpat upp det lite lagomt, och se till att erbjuda produkten själva, först, för att slå under fötterna på piratsidorna. Tills man förstår det, så får de faktiskt bli omkörda av de som inser vad vi digitala filmälskare vill ha.

Johan Folin och Högerkonspirationen skriver bra på samma ämne.

Etiketter: ,

10 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

SF Anytime är en urusel tjänst. Dåligt utbud och kass teknik. När jag skulle se en film via sajten så föll textningen bort. Priset var också som du skriver högt. 45 spänn för 24 h. Mer än vad det kostar att hyra en DVD under en vecka från en videobutik. Har också prövat att köpa musik från nätet.

Priset per låt var 10 kr och det märkliga formatet gjorde det svårt att spela upp låtarna annat än via datorn. Musik- och filmindustrin har så kassa legala tjänster att de får skylla sig själva att ingen använder dem. Hur fan kan de tro att folk ska betala dyrt för de tjänster de erbjuder när dessa utgör ett sämre utbud, sämre teknisk kvalité och flexibilitet än vad man kan få gratis? Tror de att folk inget annat vill än att stödja deras industri till vilket pris som helst? Erbjuder man skit så får man inga kunder. Och industrin erbjuder faktiskt inget annat än skit idag. Så den kan dra åt helvete med sitt gnäll!

07 mars, 2008 20:45  
OpenID rasmus sa...

Musik går det faktiskt att köpa på nätet på vettigt sätt. De som säljer heter magnatune.com och jamendo.com. Om jamendo vet jag inte så mycket, men magnatune säljer musik för pris man väljer själv, i flera format, utan drm, och man får provlyssna obegränsat innan man köper.

Och artisterna får mins halva det belopp man betalar för musiken. Magnatune är alltså inte bara en "skivaffär", utan även ett "skivbolag". Artisterna har avtal direkt med Magnatune. En artist som kontrakt med ett "vanligt" skivbolag brukar vara livegen, så de artisterna återfinns inte på Magnatune. Det innebär inte att musiken är sämre.

07 mars, 2008 21:17  
Blogger Wilhelm Svenselius sa...

Tack för länken! För övrigt skrattade jag en smula åt "brevet" i början, saknades bara ett "Hej bullen" i början... :)

07 mars, 2008 21:32  
Blogger Urban Sundström sa...

Hej ! Denna fina text är värd att att rösta på på pusha.se

http://www.pusha.se/internet/6683__Digital_stenalder_hos_SF_Anytime_och_Film2Home

07 mars, 2008 22:19  
Anonymous isecore sa...

Det som hr Dahllöf och övriga representanter för film/musik/mediabolagen alltid missar är att det enda sättet att slå piraterna är att erbjuda en bättre produkt.

Det kan väl diskuteras om de gör det medvetet eller ej, men summan av kardemumman är ändå densamma: piraterna vinner därför att de erbjuder en "produkt" som är bättre. Den är dessutom billigare, och därför kommer folk att välja den.

Att skapa dessa medvetet skadade tjänster tjänar ingenting annat till än att få mediabolagen att framstå som gnälliga barn. SF är inte ensamma, jag ondgör mig själv över Viasat som skapat en i princip identisk tjänst som enbart riktar sig till en monokultur i ett lika skadat format.

Nej, om mediabolagen vill få folk att börja ta dem på allvar igen måste de erbjuda en produkt som är bättre än piratkopiering - och dessutom till ett rimligt pris.

Som det är nu kommer folk alltid att välja piratkopieringen över hyr- eller köpfilm eftersom det inte bara är billigare - det är dessutom smidigare.

Mediabolagen väljer dock att investera i dessa skadade "tjänster" och sen sitta med händerna över ögonen hojtandes efter artificiellt framkallade åtgärder för att stödja deras förlegade synsätt på distribution.

Tragiskt.

08 mars, 2008 00:30  
Anonymous Jonas sa...

Kan bara hålla med. För att laglig filmnedladdning ska ta fart behövs möjligheten att se filmen på TV:n så jag slipper titta på datorskärmen. Jag vill heller inte behöva koppla ihop datorn med TV:n och springa fram och tillbaka mellan TV och dator för att titta på en film.

Använder idag AppleTV och hyr film och köper TV-serier direkt från TV:n och det funkar hur bra som helst.
Runt 25 kr för en film i 24 timmar eller 13 kr för ett avsnitt av en serie. Smidigheten och det ganska låga priset gör att det konkurrerar ut nedladdning på icke-lagligt sett.

08 mars, 2008 09:17  
Anonymous Robert sa...

Ja det är bara att hålla med. SF-Anytime och Film2home är windowscrap, hittills har jag inte fått deras tjänser att funka. Testade Headweb.com som inte fanns med i artikeln och det funkade direkt. Dessutom kunde jag bränna filmen till dvd och låta ungarna titta på hemmabion. Att filmen var lika dyr på film2home med kopieringsskydd är ju ett skämt!

10 mars, 2008 23:48  
Anonymous Anonym sa...

tyvärr är det så att allt strömmande har för dålig lina. Endast udda filmer och program har tillräcklig banvidd.

12 mars, 2008 21:31  
Blogger Genozine sa...

Jag har inte hört talas om SF Anytime, men jag besökte precis sidan för att se lite priser och sånt. Till min förvåning funkade inte ens sidan om man inte har Internet Explorer. Hur kan en seriös näringsidkare på nätet ens komma på tanken att exkludera Firefox användare?

Sveriges lagar för upphovsrätt må vara Albanien, men de lagliga alternativen som erbjöds osar även lite Tredje Världen.

17 mars, 2008 15:19  
Anonymous Anonym sa...

Jonas Dahllöf på SF verkar vara en pensionär. SF Anytime är så kass att det är löjligt. De kan lägga ned för de amerikanska filmbolagen kommer inom ett par år ha gått samman med så många samarbetspartner att SF är ointressant. AppleTV och Apple Store är i dagsläget mer intressant..

Det räcker att SF har monopol på biograf. De kommer ALDRIG att lyckas på nätet. Det är de okunniga (som SF) som propagerar om filmrättigheter, upphovsrätt etc. samt de okunniga på IT inom filmbranschen.

Alla jag känner som laddar ned film på nätet betalar gärna ett moderat pris för en film om kvaliteten på sajten är bra och snabb.

SF suger och hoppas att deras biografer självdör när nedladdningen ökar.

25 mars, 2008 18:46  

Skicka en kommentar

<< Home