Creeper

måndag, februari 18, 2008

Gör det enklare att starta företag

Svenska kvinnor är bland de sämsta i hela Europa på att starta företag. Näringsminister Maud Olofsson uttalar sig och skyller delvis på regelkrånglet med att få F-skattesedel, och att den offentliga sektorn fortfarande domineras av staten som aktör.

Jag tror att Maud är lite på rätt spår, men mer behöver göras. Framför allt så borde det vara betydligt enklare att både starta och driva ett företag. I stället för att samtliga gymnasieelever skall läsa entreprenörsskap som gymnasiekurs, borde ämnet vara så enkelt att det kan avhandlas på en obligatorisk heldag.

Ta bort kraven för att få F-skattesedel, underlätta pappersarbetet och byråkratikrånglet, och minimera riskerna för fel som enbart beror på pappersarbetet. Då hade fler både män och kvinnor startat företag, och kanske hade lite fler svarta arbeten blivit vita.

Etiketter:

4 Kommentarer:

Blogger Erik Jonsson-Glans sa...

Jag ställer mig kritisk till att man skall satsa 100 miljoner kronor på att främja kvinnors företagande. Om man skall satsa pengar på att främja företagandet kan man lika gärna satsa på att främja allas företagande. Sedan om utfallet av detta blir en störst ökning av kvinnliga eller manliga företagare tycker jag spelar mindre roll, det viktiga är att individer som vill starta företag kan få chansen att göra det. Sedan har det mindre betydelse vad man har mellan benen.

19 februari, 2008 13:50  
Anonymous mL sa...

Ja, för det är ju på grund av att kvinnor inte kan uppfylla eller förstå f-skattsedeln krav, eller hantera pappersarbete och byråkratikrångel samt de där riskerna att man kan göra fel med ovan nämnda som är problemet. Och ja, en viss andel män ingår i den inkompetenta gruppen också givetvis, men inte många. För det är där som problemet ligger, folket är korkade och kan inte förstå de hrä sakerna.

Eller så här problemet något helt annat än de ovan nämnda.

Fast i en nyliberal värld är det ju bara regler, lagstiftning, skatter och avgifter som är de enda hindren i vägen för att man ska starta eget företag. Där med är man inte intresserad av att finna andra svar än formulärsvaret från Timbro.

19 februari, 2008 13:52  
Blogger Johanna sa...

Erik, jo, jag hade också hellre sett den satsningen riktad till alla, och till underlätta regelsystemet. Könsriktade satsningar faller så lätt platt.

ml, jag har inte påstått att kvinnor är inkompetenta, men jag tror att företagandet skulle lyftas i allmänhet, och däri fler kvinnliga egenföretag.

En alltför hård reglering av offentlig sektor är nog den största enskilda faktorn över varför så få kvinnor driver företag (med tanke på att det är en kvinnodominerad sektor). Hur banker beviljar lån skulle kunna vara en annan. Liksom brist på startkapital.

Sen är jag inte nyliberal, men det är väl irrelevant för dig?

19 februari, 2008 14:08  
Anonymous mL sa...

Maud däremot hävdade det ganska tydligt, på det vis du framställde det i din artikel.

Huruvida du ser dig själv eller inte som nyliberal är helt irrelevant för mig. Det är dina texter som däremot är relevanta i frågan.

Och om banken skulle bli mindre försiktig med hur lån beviljas, då har vi en skön upprepning av historien. Folk som sitter med lån som de inte kan betala tillbaka för det var för låga krav.

19 februari, 2008 20:12  

Skicka en kommentar

<< Home