Creeper

fredag, januari 18, 2008

Kulturskymning inställd

På tal om timbrorapporter, så är följande en inbjudan till ett frukostseminarium onsdagen den 30/1. Mer information och anmälan hittar du här.

När rapporten är ute kommer jag länka till den också.

"Det hävdas ofta att det svenska kulturklimatet är hårdnande. Men hur är det egentligen med den saken? I rapporten Kulturskymning inställd går frilansskribenten Johanna Nylander igenom en mängd statistiskt material och ger åtskilliga praktiska exempel som visar att det faktiskt ser ganska ljust ut för kulturen. Tilldelningen av resurser ökar på många områden, kulturkonsumtionen är i flera fall större än någonsin och internationalisering och teknisk utveckling gör skapandet enklare och tillgängligheten större. På område efter område hittar Nylander hoppingivande utvecklingsdrag. Det verkar helt enkelt ha gått slentrian i att tala om ett hårdnande kulturklimat.

Johanna Nylander inleder med att presentera rapporten. Kommentatorer är Magdalena Malm, konstnärlig ledare och grundare av Mobile Art Production, och Barbro Hedvall, kulturengagerad ledarskribent i Dagens Nyheter."

Etiketter: ,

12 Kommentarer:

Anonymous Matte sa...

Att säga att det är hårdare kulturklimat är helt fel! Titta på exempelvis Idol, RIX FM eller MTV och se hur den frihetsenliga, nyliberala och marknadsbaserade kulturen fullkomligt blomstrar!(i sin egen ytlighet) Att skapa kultur utifrån en affärsplan och profithunger kan väl bara vara possitivt? ...
Nej tyvärr får den djupa och meningsfyllda kulturen inte riktigt plats längre. Men skit i det för Cash Is nämligen King!

18 januari, 2008 16:22  
Anonymous Niklas Smith sa...

Ibland påminner kulturdebatten om föjlande citat från den brittiska TV-komedin Yes Minister, där Sir Humphrey försöker värna kultursubventioner:

"Bernard, subsidy is for art, for culture. It is not for what the people want, it is for what the people don't want but ought to have!"

Bedömningen om vad som är "djupt" eller "meningsfullt" är subvektiv, och något som vi kan ha skilda uppfattningar om. Om vi vill ha mångfald i vårt samhälle tycker jag att man ska tillåta andra att lyssna på vad de tycker är meningsfullt eller djupt musik, även om man inte håller med dem.

18 januari, 2008 16:37  
Anonymous Matte sa...

Niklas Smith: Din relativism gör mig illamående och jag känner mig tvingad att förklara för dig vad dålig kultur verkligen är:
Dålig kultur är sådant som skapas i syfte att tjäna pengar och har alltså inget med smak att göra.

18 januari, 2008 16:53  
Anonymous Anonym sa...

Matte: Ingen tvingar dig att konsumera "dålig" kultur.

Man kan ställa sig den här frågan:
Om folk väljer att konsumera kultur som folk tjänar pengar på, är det då fel på kulturen eller på folket?

18 januari, 2008 17:07  
Anonymous Matte sa...

Det finns inget utrymme att vara kreativ och nyskapande på i en marknadsbaserad kultur eftersom det innebär för stora risker.
Dagens kulturutbud är därför så extremt likriktat, ytligt, enformigt och upprepande. Den nyskapande kulturen kommer alltid från oberoende håll där pengar inte varit motivationen utan där drivkraften har varit att göra något storslaget.

18 januari, 2008 17:24  
Anonymous HertzaHaeon sa...

Vilken enastående, människoföraktande elitism det är att fördöma alla de människor som gillar mainstream-kultur och utan korrekt smak eller tankeverksamhet ger sina pengar till kommersiella intressen. De behöver tydligen myndigheter och kulturråd som berättar för dem vad de ska gilla.

Vad är det som fattas och är så svårt? Inte musik, för det kan vem som helst distribuera lättare än någonsin. Det finns tusen och åter tusen musiker av alla slag tillgängliga. Författande kan det inte vara heller, för tillgängligheten på böcker är större än någonsin och samma gäller möjligheterna att publicera sig själv. Film och tv? Youtube, nerladdningstjänster, digital produktion och liknande gör det också lättare. Serier? Webbserier, manga, etc. Bildkonst? Samma som för film. Och så vidare. Allt detta existerar parallellt och i symbios med kommersiell kultur.

Det som fattas måste vara kultur som den auktoritära vänstern kontrollerar och finansierar med andras pengar, oavsett intresse. Jag vet själv vad jag gillar, jag behöver inte statlig iblanding och jag kräver inte att ni som inte delar mina intressen ska betala för dem.

18 januari, 2008 18:24  
Blogger Erik Jonsson-Glans sa...

@Matte
Vad är det som är så likriktat i kulturen idag? Internet gör att det antagligen finns fler aktörer på den kulturella scenen än någonsin innan i hela världshistorien.

Det man gör om något när man har ett statligt kulturstöd är att sabotera för dessa aktörer. Ett nytt band med en helt ny stil vill kanske slå igenom professionellt men staten minskar då människors möjligheter att finansiera dem genom att stjäla deras pengar och lägga det på t.ex. opera (som ju är mycket "finare" kultur). Vad gör staten då om de inte likriktar kulturen? Det som finns kvar på den profesionella marknaden är då dinosauriekultur som överlevt sig själv (genom statens hjälp) och det som är som mest populärt (eftersom det inte finns konsumenter som är köpstarka nog att betala för den kultur som inte är mainstream).

18 januari, 2008 20:30  
Blogger Erik Jonsson-Glans sa...

Jag skall också passa på att önska dig lycka till Johanna, med presentationen. Gå och kör över kulturvänstern.

18 januari, 2008 21:29  
Blogger Johanna sa...

Om diskussionen är på den här nivån redan, så hoppas jag på en långt bättre nivå när rapporten faktiskt släpps. Då lovar jag att komma med motargument också :)

18 januari, 2008 21:58  
Anonymous Matte sa...

Haha ni är för roliga :)
Samtidigt som ni talar er varma om den digitala kultur revolutionen så sympatiserar ni med organisationer och partier som vill inskränka den. Grattis.

19 januari, 2008 04:12  
Anonymous HertzaHaeon sa...

Matte:
Ja, det är därför vi läser en blogg som heter Frihet, FILDELNING och Feminism. För att stödja inskränkningar.

Tur att vi är roliga, för du är bara tragisk.

19 januari, 2008 04:29  
Blogger Mikael M sa...

Cash? King? Ha,ha. Allt kan definieras som kultur, om fler än en utövar det.

19 januari, 2008 10:22  

Skicka en kommentar

<< Home