Creeper

fredag, januari 18, 2008

Rättvisemärkt inte så rättvist

För den som inte sett den innan, rekommenderas helgläsning av Lydiah Wålsten och Karl Malmqvist rapport om rättvisemärkt. Den visar på ett tydligt sätt varför rättvisemärkt inte är så rättvist som det påstås, och att den prispåslagning som görs på en rättvisemärkt vara sällan går fram till de ursprungliga producenterna.

Nu tänker jag fortsätta köpa rättvisemärkt choklad de gånger den förefaller vara godast, men Rättvisemärkt som organisation borde fundera på vart deras pengar tar vägen, och vi som konsumenter borde fundera på ett bättre syfte att lägga de där extrakronorna på.

Rapporten hittar du här.

10 Kommentarer:

Anonymous Matte sa...

Vad skönt att Timbro ogillar rättvisemärkta varor. Det betyder nämligen att Rättvisemärkt som idé verkligen fungerar! Timbro är ju näringslivets mikrofon. Tack Johanna och övriga flummisar för tipset att öka andelen rättvisemärkt i varukorgen.
Trevlig Helg

18 januari, 2008 10:25  
Blogger Johanna sa...

Du skulle ju kunna bemöda dig med att läsa igenom rapporten. Men det kanske är för svårt för dig?

Då hade du ju kunnat se att de bönder som producerar rättvisemärkta varor inte alls får så mycket mer pengar, utan att de allra mesta faktiskt fastnar på vägen.

Men det är väl helt okej för dig att betala ännu mera pengar till byråkrati?

Trevlig helg.

18 januari, 2008 10:31  
Anonymous Matte sa...

Hej igen Johanna.
Eftersom Timbros hela existens går ut på att ta näringslivets parti i alla lägen är det lite svårt för mig att ta deras så kallade rapporer på allvar, det förstår säkert till och med du.
Kram

18 januari, 2008 11:04  
Anonymous Matte sa...

Rapporter skulle där ju stå doh!
Jo läst den har jag men tyvärr blir det tummen ner som vetenskapligt underlag och faktakälla. Vad har då denna så kallade rapport för värde? Jo opinionsbildning så klart! Åt lättlurade stackare som exempelvis Blogge "Kinaporr & frihet" Bloggelito eller Johan "Globalisering är min drog"
Norberg.

18 januari, 2008 11:45  
Blogger Elin Frid sa...

Matte: Att vara så skeptisk mot en organisation att man inte ens bemödar sig att tänka över vad de säger är farligt. Att tro att Timbro alltid skulle ha fel är naivt, liksom det på samma sätt är naivt att tro att borgarnas uppsåt är av ondo och att all deras politik lägger grunden för ett svårt liv för Sveriges arbetare. Världen är tyvärr inte så svartvit. Att tänka själv är stort.

Om du har några konkreta exempel på vad som är fel i rapporten är jag redo att lyssna.

www.elinfrid.blogg.se

18 januari, 2008 12:44  
Anonymous Lydiah Wålsten sa...

http://blogg.lo.se/b2e/blogs/index.php?blog=17&title=vad_berattade_inte_rattvisemarkt&more=1&c=1&tb=1&pb=1#comments

Vissa tycks vara lite mer intellektuellt hederliga när de läser rapporter. Bara för att något kommer från en viss organisation (Timbro, i det här fallet) så betyder inte det att idéerna är dåliga.

Eller är mänskliga rättigheter värdelösa för att de uppfunnits av personer i västvärlden?

18 januari, 2008 12:58  
Anonymous JohanR sa...

Håller inte med rapporten för fem öre. Den utgår ifrån en världssyn som de argumenterar utifrån som om den vore den sanna, men som jag inte alls delar.

Varken argumenten eller slutsatsen håller måttet.

Men det beror givetvis på politisk ideologi.

18 januari, 2008 15:41  
Blogger Elin Frid sa...

johanr: Jag menar att diagram som redovisar priser omöjligen kan bli annorlunda beroende på vilken ideologi man tillhör.

18 januari, 2008 15:45  
Anonymous johanr sa...

Elin Frid: Det förstår jag. Jag menar att det beror på ideologi hur relevanta man tycker att diagramen är för frågan.

18 januari, 2008 18:20  
Blogger Jonas sa...

Jag träffade en medlem av ett kooperativ som producerar rättvisemärkt kaffe i Kenya. Han berättade att han och hans familj fått det ekonomiskt bättre sedan de gick med i kooperativet, för honom hade det inneburit ökad FRIHET, hans ekonomiska välstånd hade ökat, därmed hans valfrihet....är det värt något i relation till Timbros rapport? Jag tänker att rättvisemärkt faktiskt gör en skillnad, jag tänker det utifrån Wambuas erfarenheter.

01 februari, 2008 21:14  

Skicka en kommentar

<< Home