Creeper

söndag, januari 13, 2008

Antalet städtimmar borde vara irrelevanta

För drygt en vecka sen skrev åtta forskare på DN debatt om "Jämställdhetens baksida". Artikeln gick ut på att jämställda kärleksförhållanden utsattes för hårdare påfrestningar än relationer där paret delade upp sina sysslor i mer traditionella former.

Nu kommer dock forskning som ser saken lite annorlunda. Ojämställdhet i hemmet gör nämligen kvinnor sjuka. I synnerhet om man har det både ojämställt och en kass relation.

Jag tror båda forskningsrapporterna i grund och botten visar på problemet med kassa relationer. För de kvinnor och män som trivdes med att dela upp hushållsysslor på ett traditionellt sätt verkade uppenbarligen ha en bra relation till varandra. Likaså verkar de kvinnor som har det jämställt hemma i den senaste undersökningen, också må bättre och ha bättre relationer.

Frågan är varför människor stannar i relationer som är dåliga. Oavsett om problemet är hur många gånger vem diskar eller dammsugar, eller om det handlar om mer grundläggande problem än så. Om man faktiskt känner sig jämställd med sin partner borde antalet städtimmar vara irrelevant, för har man en bra relation så pratar man om sånt tills dess att båda två är nöjda. Om man inte kommer överens på en sådan basal nivå, varför lever man då med någon?

Ständig tvåsamhet kan vara fantastiskt, men det är faktiskt inte allt.

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Oskar Klintrot sa...

Jag tror mycket handlar om ansvar också. Det är lätt att dela upp arbetet men då blir det påtvingat och tråkigt. Om båda två däremot tar eget ansvar för vad som ska göras och hjälps åt är det inget påtvingat och sakerna blir gjorda. Vad jag tror är det inte jämställdhet/icke jämställdhet som är problem utan brist på ansvarstagande, som så ofta i vårt samhälle idag.

13 januari, 2008 12:30  
Blogger Johanna sa...

Defintivt. Ansvarstagande, och lite respekt och omtanke om varandra också.

13 januari, 2008 13:15  
Blogger reko sa...

Varför inte göra som vi. Vi har ett årligt samtal då vi tar upp vad som har varit bra och utvecklingsbart samt vad vi önska om framtiden.

Instruktion finns för nerladdning på min webbplats.

Lycka till!
Rolf

18 januari, 2008 11:39  

Skicka en kommentar

<< Home