Creeper

lördag, oktober 13, 2007

Al Gore for president!

Nej, jag är inte den största miljökämpen i världen, och jag ogillar hysteri i allmänhet. I synnerhet om det handlar om masshysteri.

Jag tycker dessutom att Al Gore är helt fel man för Nobels fredspris. Det är ett direkt hån mot alla de som kämpar för verklig fred. Munkarna i Burma, demokratikämpar i Iran, och kvinnorörelsen i Saudiarabien hade varit betydligt bättre kandidater.

Däremot så är det val i USA om lite drygt ett år, och jag tycker faktiskt man borde leka med tanken att skippa både Hillary och Babak, och istället lansera Mr. Enviroment som nästa kandidat. Det är nämligen rätt så lätt att flyga världen runt och prata om koldioxidutsläpp, men lite svårare att få världens mäktigaste land att skriva under kyotoprotokollet. Som USA:s nästa president hade Al Gore verkligen kunnat bevisa att han inte bara ville ha uppmärksamhet och fina ord, utan var en man av handling. Att som president kunna trycka på fler länder att minska sin energiförbrukning, transportera sig med tåg istället för flyg, och minska på globaliseringen och i stället se till att människor konsumerade lokalt producerade produkter så långt som möjligt.

Färre transatlantiska flygfärder, mindre möten med människor, mindre handel länder emellan, och lite kallare ute i stugorna. Giftförbud ute på plantager (och kanske lite mindre mat), fler nerlagda multinationella utsläppstinkande fabriker (och kanske några fler arbetslösa) och köp av utsläppsrätter för de som trots allt vill förbuka lite mera energi.

För visst hade det varit lättare för Al Gore att som president skriva under kyotoprotokollet än tex. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, om barns rättigheter, eller helt enkelt bara nationellt avskaffa dödstraffet i alla de förenade staterna. Miljöförstöringarna är ju trots allt det stora hotet mot mänskligheten, och alla som sett hans film vet ju att havsytan inom en snar framtid kommer att stiga med sex meter.

Världen snurrar bara framåt. Om man inte vågar tro på att människor faktiskt kommer lyckas, att vetenskapen kommer upptäcka nya upptäckter, och att framtiden för mänskligheten någonstans är rätt så ljus, så kan man lika gärna lägga ner med all form av politik, boka en resa till mars, och säga adjö och tack för fisken.

Givetvis bör man ta hänsyn till att vi bara har en rund planet att bo på, att man inte ska dumpa tonvis med gifter i havet, och att kretsloppstanken är ett rätt sjysst sätt för världen att gå runt. Frisk luft och rent vatten är förutsättningar för att vi ska kunna finnas. Att vatten går att rena, att växter går att genmanipulera, och att männsikor handlar med långtifrån-länder med hjälp av koldioxidstinkande transporter är gigantiska förutsättningar för att en massa människor skall klara av dagen.

Så lite mera teknik, lite mera vetenskap och lite mera global uppvärmning. Det är vad världen behöver för att utvecklas. Det kanske är en obekväm sanning, men om Al Gore hade blivit president i stället för nobelpristagare, så kanske även han hade insett det.

Etiketter: , ,

1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Det var Gore som var med och förhandlade om Kyoto när han var vicepresident.
Det var Gore och Clinton som inte bara vägrade skriva på det, utan dessutom inte ens skickade det till kongressen för omröstning.

Gore verkade inte vara särskilt intresserad av att skriva på det om han skulle vunnit valet 2000. Han gjorde ingen stor affär av det i valrörelsen i alla fall.

Gore har varit i en position att göra något åt Kyoto. Han gjorde det inte då, och skulle knappast göra det nu heller.

20 oktober, 2007 21:28  

Skicka en kommentar

<< Home