Creeper

måndag, oktober 08, 2007

Metallåtervinning av plastskivor och bra förbud bland motionerna

Höstens allmänna motionstid är slut, och bland de inlämnade motionerna finns det några guldkorn, och några lite mera gråstensfärgade förslag. Jag har gått igenom några på it/övervakningsområdet och hittat följande:

Roligaste:
Pant på datorspel, och andra saker som innehåller metall. Det vill folkpartisten Karin Granbom ha. Själv skulle jag vilja veta var i plasten till dvd/cd-skivorna som metallen finns. Eller menar Granbom att man skulle införa pant på disketter?

Ungdomsvänligaste:
Avskaffa automatspelslagen. Det vill både Karl Sigfrid och Gunnar Axén, båda moderater. Inte minst eftersom automatspelslagen totalt dödar internetcaféerna om folk vill utnyttja datorerna för att spela. Det borde till och med vara en yttrandefrihetsfråga, eller kanske en mötesfrihetsfråga.

Branchvänligaste:
Sänkt moms på dataspel. Folkpartisten Camilla Lindberg ser ingen skillnad mellan kultur och kultur och vill därför ha samma skattesats på dataspel som på böcker. Konsekvent tycker jag, även om jag allra helst hade velat ha en 6% moms på allt.

Fördomsfullaste:
Barn spelar för mycket dataspel. Monica Green (s), mfl. vill göra utemiljön för barn roligare, så att de inte spelar för mycket dataspel. En annan sosse, Inger Jarl Beck, vill ha mer idrott i skolan, eftersom att barn spelar så mycket dataspel, liksom moderaten Rolf Gunnarsson.

Fildelningsvänligaste:
Tillåta kopiering för ickekommersiellt bruk. Moderaterna Karl Sigfrid, Lisbeth Grönfeldt Bergman, Lena Asplund, Margareta Cederfelt samt centerpartisten Staffan Danielsson har lagt en motion på ämnet. Lägg namnen på minnet till nästa val, för de verkar vara de enda i riksdagen som verkligen vill tillåta kopiering av upphovsrättskyddat material för ickekommersiellt bruk.

Bästa förbud:
Förbud mot massidentifiering. Folkpartisten Birgitta Ohlsson vill förbjuda att man sätter upp tekniska system som klarar av att massidentifiera människor på offentliga platser. Är det några förbud som är bra, så är det förbud mot övervakning.

Miljöbästa:
Avskaffa övervakningssamhället, och låt människor få ha en fredad närmiljö. Klockren från miljöpartister.

Ännu mer fördomsfull:
"Stärkt skydd för barn, ungdomar och kvinnor". Bara namnet på motionen säger en del. Hur är det med de vita medelålders heterosexuella männen då? Behöver inte de ett starkare skydd? Eller är det så att motionsförfattaren Thomas Bodström mfl. vill leka duktiga och beskyddande människor som kommer ta hand om mig (som ung kvinna), och rädda mig från allt ont? Vad motionen handlar om går att räkna ut, bara genom att Bodström har författat den.

Behöver jag nämna att inte en enda motion ville avkriminalisera sexköp?

Till sist...

Läskigaste:
Förbud mot grooming. Hela fem motioner handlar om ämnet. Författade av socialdemokrater, vänsterpartister eller moderater. När man ändå håller på, så kan vi ju förbjuda samtliga män över 30 att prata med flickor under 15. Alltid. Har man inte löst problemet smart då?

Etiketter: , , , ,

8 Kommentarer:

Blogger Lennart Regebro sa...

Jag föreslår att man tvingar hela riksdagen att se på South Park. Ett avsnitt om dan tills alla är avklarade.

I synnerhet "Child Abduction Is Not Funny". Ett av dom tveklöst roligaste avsnitten nånsin.

Hmm. Jag skall nog ta och titta på det nu. Igen. Tja!

08 oktober, 2007 21:01  
Anonymous toxi sa...

metall i cd/dvd är det du ser glimmar, metallen är till för att reflektera laserstrålen. ;-)

08 oktober, 2007 21:08  
Blogger Johanna sa...

toxi, jag har hört en siffra på runt 6% metall i skivorna... tillräckligt mycket för att panta? Knappast...

08 oktober, 2007 21:10  
Blogger Sara sa...

Men nog är det väl ändå önskvärt att göra det olagligt att för en vuxen person att (under lång tid) odla relationer med ett barn i ett sexuellt syfte? Tycker du verkligen att det är okej?
Det handlar som alltid om definitioner. som den svenska lagstiftningen kanske inte alltid är klockren på, men det handlar ju långt ifrån att förbjuda "män över 30 att prata med flickor under 15".

09 oktober, 2007 09:37  
Anonymous the Dude sa...

sara:

"göra det olagligt att för en vuxen person att (under lång tid) odla relationer med ett barn i ett sexuellt syfte?"

Det är redan olagligt. (läs t.ex. http://swartz.typepad.com/texplorer/2007/10/br-konstaterar-.html)

09 oktober, 2007 13:21  
Blogger RMgX sa...

Groominglagen kan ju bli kul när den "utvecklas" så att man bara behöver misstänka att mannen kanske har ett sexuellt syfte.
Jag antar män helt enkelt kommer förbjudas hålla i undervisning och träning för personer under 15.
Eller ska det bara gälla på nätet.
Snart kommer vi få en myndighet som ska kontrollera ålderskonstellationenrna på varje WoW guild så att inget dåligt sker där o.s.v.
Swartz artikel där han förklarar att grooming redan är förbjudet är klockren.

10 oktober, 2007 10:36  
Anonymous Lore sa...

Bläh. Man önskar att folk kunde sluta att använda "dataspel" om både konsoller och datorer (för att inte nämna spelen i sig).

11 oktober, 2007 09:46  
Anonymous Anonym sa...

Skillnad på "kultur och kultur"?

Släng dig i väggen din jävla rödvinskommunist, Datorspel är en kulturform, iallafall om böcker är det.

11 oktober, 2007 15:55  

Skicka en kommentar

<< Home