Creeper

måndag, oktober 08, 2007

Klokt av Danielsson

Förre detta statsekreteraren Lars Danielsson är en duktig politiker, och i synnerhet när det handlar om utrikesfrågor. Det fanns en anledning till varför den mindre kompetente Bosse Ringholm skickade Danielsson till EU-sammanträdena istället för att åka själv under sin tid som EU-minister.

Därför bör faktiskt Danielssons inlägg på DN-debatt läsas, om ett avskaffande av utrikesnämnden. Inte minst eftersom att utrikesnämnden fortfarande leds av Kungen, och faktiskt är en rätt så förlegad monarkisk kvarleva sedan sagotiden.

Etiketter: ,

8 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

gud vilket trams

Danielsson är väl den statstjänsteman som har minst förtroende bland allmänheten någonsin efter sitt fatala misslyckande med tsunamin... Kommer du ihåg den?

Vidare är han numer ambassadör och ska då inte propagera partipolitiskt. Hans chef är utrikesmnistern och inte Göran Persson - passar det inte kan han sluta och göra rätt för sig som alla vi andra...

08 oktober, 2007 16:57  
Blogger Johanna sa...

Som statstjänsteman har jag heller inget förtroende för Danielsson. Inte som ambassadör heller. Dock så måste man kunna ge någon cred för politiska åsikter ibland, även om man inte tycker om honom i hans tjänst (och jag om någon minns hans misslyckande med tsunamin).

Sen kan man ju ha en åsikt om att en ambassadör (som visserligen inte är ambassadör för något land), skriver en debattartikel, när det egentligen handlar om socialdemokratisk poltik. Å andra sidan så är det rätt så genomskinligt att det här är just en politisk diskussion, och Danielsson är, rätt tydligt också, en partipolitisk socialdemokrat i det mest han gör, så varför inte?

08 oktober, 2007 18:48  
Anonymous Jamaica Slim sa...

Personligen, något konspiratoriskt, tror jag att Danielssons utspel är ett led i en större socialdemokratisk strategi för att på sikt avskaffa monarkin helt och hållet, samtidigt som han vill ge en bild av att Carl Bildt inte kan tygla sina anställda på UD. Dvs. det är fritt fram för socialdemokraiska tjänstemän på UD och andra departement att ha dubbla lojaliteter.

Eftersom danielsson nu tar en smäll för laget (socialdemokraterna) och riskerar att stänge ute sig själv än mer i kylan och få ännu färre arbetsuppgifter på UD kan man också tänka sig att han kommer att bli rikligt belönad efter nästa regeringsskifte. Jag tror vi kommer kunna se Danielsson med en ministerpost i nästa socialdemokratiska regering.

Och skulle jag vara chef på UD skulle jag se mig om efter olika sätt att permanent avlägsna Danielsson från departementet.

Och med en monarki finns det fortfarande en viss möjlighet att en anständig människa blir statschef.

08 oktober, 2007 22:04  
Anonymous Anonym sa...

Danielsson och uppenbarligen även du påstår att det är en konstituionell anomali att kungen har detta uppdrag. Men så är det naturligtivs inte. Det är tvärtom en anomali att kungen inte har fler uppdrag av denna typ. Vårt land är en konstitutionell monarki.

09 oktober, 2007 10:31  
Anonymous Ubbe sa...

Borser vi från Tsunamin, vilken dels hanterades på ett minst sagt mindre bra sätt, men även har politiserats till det yttersta - så finns det vissa saker att beakta om Lars Danielsson.

Det finns sannolikt ingen på UD, eller i den nuvarande regeringen, som tillnärmelsevis har sådana kunskaper som han har i EU-frågor efter 10 år i det innersta av EU:s maktsfärer.
Man behöver var sig gilla LD eller Socialdemokraterna för att inse att det är så.
Med detta som relieif är det svårbegripligt att Carl Bildt beter sig som han gör, om man bortser från hans nomala arrogans och överlägsenhet.
Sannolikt finns det drag av hämnd och förakt mot Socialdemokrater i allmänhet i CB:s beteende (läs Ingvar Carlssons 'Så tänkte jag' ang krisuppgörelsen vid 500% marginalränta).

Utöver dessa utvikningar har ju LD en grundlagsskyddad rättighet, vilken ifrågasatts av Statminstern, att utrycka sina åsikter.
Även om man ogillar LD och inte delar hans åsikter i allmänhet, kan man väl i vart fall kunna hålla med om att han är kunnig, påläst och insatt.

Det känns som det vore dags att sluta bedriva en häxjakt på LD.
Man kan ju via den allmänna diskussion kunna ledas att tro att LD var den som skapade Tsunamin...

Det är nog läge att dels diskutera det LD för fram i sak angående kungens roll i vårt statsskick, CB:s behandling av LD och hur värdig en utrikesminster den är samt Reinfeldts försök till inskräkning av yttrandefriheten.

09 oktober, 2007 10:39  
Blogger Per Hagwall sa...

Mycket skall man höra: "Reinfeldts försök till inskräkning av yttrandefriheten."
Naturligtvis har Lars Danielsson som svensk medborgare i Sverige en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Detta innebär inte, som somliga verkar tro, att han har rätt att säga vad som helst utan efterräkningar.
Han har, som UD-anställd, i en UD-fråga uttalat sig på en linje som inte är UD:s.
Om Danielsson fått sina drömmar uppfyllda och varit ambassadör i Thailand och där smädat den thailändske kungen (skulle ni allt gilla, era små republikaner), skulle ni då fortfarande hävda att Bildt och Reinfeldt inte fick kröka ett hår på hans huvud?

10 oktober, 2007 10:57  
Anonymous Chrille sa...

För det första Kungen. Kungen är ordförande som en följd av Torekov-överenskommelsen då dåvarande kungen avstod all makt utom detta. Kungen är landets galjonsfigur och ett slags diplomat. Kan inte komma på något bättre jobb för en sådan person än just detta. Republikaner som reflexmässigt avfärdar allt kungen gör kanske skall fundera på alternativen.

För det andra. Lars Danielsson är vad jag förstår Göran Perssons ja-sägare. Han må ha lång erfarenhet, men den är helt värdelös precis som ägaren av denna erfarenhet.

För det tredje. Det finns två rykten om vad som hände på Tsunami-dagen. Det ena ryktet, rör vad Lars Danielsson och Göran Persson gjorde när de påstod sig vara på jobbet respektive påstod sig vara underrättade av LD. Det andra ryktet är hur man upptäckte att LD inte var på jobbet, och att det skulle involvera kungen. Rent ut, att Kungen fått information om Tsunamin och försökt få tag på GP eller LD och misslyckats. I LDs ögon har kungen desavouret honom, fast inte offentligt. Genom detta inlägg mot kungen slänger nu LD minst ett vedträ på ryktesbrasan.

11 oktober, 2007 02:28  
Anonymous Ubbe sa...

Tja, man kan väl även kolla in vad liberal GP tycker:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=374563

Därutöver: En viss herr Svensson, fd Expressen - numera på känd politisk blogg - kontaktade Per Jodenius om LD:s sk otrohet med en kvinnlig medarabetare, men kunde inte gå ut med det då det bara var ett muntligt rykte.
Herr Jodenius fick då två unga liberaler att publicer ryktet på sina bloggar - och vips - så kunde herr Svensson gå ut i Expressen med uppgifter från bloggvärden.

Dessa små informationsmässiga anomaliteter ska man beakt i spridningen av uppgifter krig LD.

Jag har för övrigt jobbat ihop med Jodenius och vet att han i grunden är en hyvens kille, som i ett annat uppmärksammat fall ej heller agerat ensam (minst en Svensson har ju medgivit, även om viss BLÅ nekar).

Strunta i Torekovs-uppgörelsen (kompomissen) och dylikt, det är i sammanhanget en pseudodebatt - den behöver och ska föras i ett formum för och om vårt statsskick.

Den politiserade synen på LD lyser igenom om man reflexmässigt kalalr honom för Perssons ja-sägare.

Man kan väl även anta att Carl B glider på vissa sanningar:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=374923

Men, kritisera Bildt är ju som att svära i kyrkan - så jag får väl be om ursäkt redan nu i förebyggande syfte.

Det hela handlade ju från början om Bildts och Reinfeldts inställing till LD:s rätt att uttala sig i frågan om utrikesnämnden - den principiella rätten att framför sin åsikt.

11 oktober, 2007 13:02  

Skicka en kommentar

<< Home