Creeper

fredag, oktober 12, 2007

Gatuvåldet har minskat

Våld är aldrig någonting bra, och jag förstår de som idag tänker manifestera mot ungdomsvåldet. Vad som dock tidningarna inte skriver om, är att ungdomsvåldet de elva senaste åren faktiskt har minskat. Både antalet brott mot brottsbalken totalt, antalet brott mot person, samt antalet dömda misshandelsfall har minskat sedan 1995, och antalet unga förbrytare av dessa brott har också minskat. Siffrorna är långt ifrån nere på noll, men att brottsligheten minskat de senaste åren, borde ju lyftas fram som någonting positivt.

Kanske har det något med att göra med att unga människor faktiskt är snällare mot varandra än tidigare, nöjer sig med att puckla på varandra i datorspelsvärlden i stället, eller att det helt enkelt inte var så mycket bättre förr. Sen finns det visserligen viss typ av brottslighet som har ökat (även om den totala brottsligheten i stort har minskat också), men det handlar inte om ungdomar som misshandlar varandra på gatorna i alla fall.

---

Delvis via Slätt. Statistik från Brå.

Etiketter:

6 Kommentarer:

Anonymous Alexander Lund sa...

Kul teori men den faller på ett par saker (du vet att jag aldrig skulle kommentera om jag inte fick gnälla:)):

1. Är våldet råare (jag tror tyvärr det) alltså resultatet är fler mördade eller svårt skadade?
2. Andelen anmälningar per faktiskt brott. Är det detsamma?

12 oktober, 2007 19:59  
Blogger Linus Samuelsson sa...

Efter några glas vitt på fredagkvällen kostar jag på mig själv lite fria spekulationer och cynism.

Det är väldigt svårt att sälja tidningar på goda nyheter. Jag får känslan av att människor har ett inneboende behov av elände och jävelskap. Kanske har vi ett ständigt behov av att motivera en längtan tillbaka till en tid som troligen aldrig funnits.

Huruvida våldet har ökat eller minskat i absoluta tal vet nog ingen. Däremot är vi bättre på att dra fram saker i ljuset som tidigare alltid gömdes undan, till exempel våld i hemmet och sexuella övergrepp på barn.

12 oktober, 2007 20:41  
Anonymous Erik sa...

Om du ska hänvisa till BRÅ så föreslår jag att du även tar med deras statistik för anmälda brott.

Antalet *dömda* är väl knappast en bra mätare. Om en person begår massor med brott blir resultatet bara en etta i statistiken. Och ärenden som skrivs av "utan spaningsuppslag" syns inte alls i de siffrorna.

Så det intressanta är väl hur många brott som begås, inte hur många personer rättsväsendet lyckas döma?

Så, lite BRÅ-statistik på antalet *anmälda* brott:
-Brott mot liv och hälsa:
1995: 57147
2005: 76376
-Fullbordade mord, dråp och misshandel med dödlig utgång:
1995: 179
2005: 238
-Misshandel, grov misshandel:
1995: 54380
2005: 72645

Så antalet anmälda brott stiger, men färre brottslingar döms. Fritt fram att spekulera i varför.

12 oktober, 2007 21:46  
Blogger Johanna sa...

Erik, nej, om man skall kolla på ungdomsbrottsligheten, så måste man titta på dömda brott. Det finns ingen statistik på ålder hos förövarna i fall som bara är anmälda. Och antalet anmälda fall är också irrelevant om man vill ta reda på hur många som faktiskt utsatts för våldsbrottslighet (vilket inte är samma sak som hur många som anmäler våldsbrottslighet), men den typen av statistik vet jag inte om Brå för.

Antalet dömda personer borde i ett rättsamhälle vara mycket bättre att utgå ifrån (om man menar att man är oskyldig tills man döms) än antalet anmälda fall. Det finns ju undersökningar som säger att människor är mer anmälningsbenägna idag än tidigare. Annars bör man titta på siffror som berättar om hur många som utsatts för brott. Som alexander nämner i första kommentaren kan det ju dessutom också vara fler än en person som anmäler samma brott.

12 oktober, 2007 23:05  
Anonymous Rolf Hansson sa...

Oavsett om gatuvåldet de facto ökat eller minskat så börjar man bli lit trött på dessa maningslösa "manifestationer" mot än det ena, än det andra. Jag har själv tagit upp fenomenet här:
http://www.rolfhansson.com/text_isverigebrannervi.html

15 oktober, 2007 22:01  
Anonymous Mårten Fjällström sa...

Såg nyligen att alkoholkonsumtionen hos ungdomen sjunker, vilket kopplades direkt till ökat datoranvändande. Eftersom fylla och våld hänger ihop, så är det inte omöjligt att datoranvändandet minskar ungdomsvåldet.

Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag såg undersökningen annars kunde jag ju länka...

17 oktober, 2007 02:30  

Skicka en kommentar

<< Home