Creeper

söndag, september 30, 2007

Svt, kulturpolitik, datorhjälp och en ofoglig PO

Sveriges television kan inte lägga ut allt material på webben. Upphovsrättsbekymmer givetvis, men man skulle kunna fundera på vad den statliga obligatoriska televisionen skulle kunna ha för public service-uppdrag som var större än att tillgängliggöra sitt sända material till alla?

Den publicerade kulturen hade mått bättre av att vara ute i det fria, och alla med en tv-apparat har ju redan varit med och betalat den som finns i Svt:s låsta arkiv.

---

En annan webbrelaterad fråga är pressombudsmannens senaste uttalande. I en artikel i SvD, insinuerar hon kommande lagändringar om inte bloggosfären lugnar ner sig i sitt provocerande språk. "ofog" är visst vad man kan hitta på nätet. 1800-talet någon?

---

Till slut så auktionerar en dataförening ut datorhjälp mot dejter. Sött tycker jag. Fast, kanske lika bra att förbjuda där, det skulle ju kunna bli köp av sexuella tjänster?

5 Kommentarer:

Anonymous Matte sa...

Ja hade inte företagen som ägt upphovsrätten till kulturen varit så jävla giriga hade hela SVT's utbud redan varit publicerat.
Samma företag som du och dina likar försvarar med grummliga nyliberala marknadsteorier i frihetens namn. Bollen ligger således inte hos SVT. Som så ofta annars sparkar Johanna snett.

01 oktober, 2007 09:14  
Blogger Christian Engström (pp) sa...

Just SVT verkar vara mer offer än förrövare i den här frågan. De vill själva göra sitt material tillgängligt, men förhindras av att upphovsrättslagen skapar en snårskog av rättigheter som SVT har svårt att ta sig ur.

Men det finns andra statligt finansierade institutioner som själva skulle kunna gör sitt material tillgängligt om de ville, men som föredrar att driva kommers med det. Jag har skrivit ett inlägg på http://christianengstrom.blogspot.com/2007/09/ppna-statens-kulturskattkammare.html där jag ger exemplen Nationalmuseum, Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriverket.

Alla tre har stora arkiv med digital information som allmänheten skulle kunna ha nytta och nöje av. Men trots att arkiven har byggts upp med skattebetalarnas pengar får skattebetalarna inte tillgång till informationen. Istället försöker institutionerna berika sig själva genom att ta hutlöst betalt för det som borde vara allas vår egendom.

Det här är någonting som regeringen skulle kunna åtgärda här och nu. Kulturministern borde ta Nationalmuseum i örat och påminna dem om vad deras uppdrag är. Hjälper det inte med en tillsägelse får väl regeringen börja byta ut ledningarna för de olika institutionerna. Det skulle säkert räcka med en eller två sparkade institutionschefer som varnande exempel för att vi skulle få en mycket öppnare och generösare attityd inom kulturinstitutionernas Sverige.

01 oktober, 2007 11:45  
Anonymous Lore sa...

*suck* Som vanligt är dessa tidningsmänniskor ena jäv...kla (förlåt, vi vill inte att PO's ögon skall tåras)hycklare.

"Just brutaliseringen av åsiktsutbytet tycker den nya Pressombudsmannen Yrsa Stenius är bekymmersam.
– Schulman är avsiktligt ute efter att provocera och vara sårande."

Right. Som om tidningarna inte hade gjort löpsedlar av en kändis personangrepp om han/hon sagt samma saker i en intervju. Men hey, strunt i det, nu letar vi efter svepskäl så att vi kan ta tillbaka makten över folks åsikter.

02 oktober, 2007 07:18  
Blogger Mikael M sa...

Nog läste jag väl i morse att A Schulman skulle sluta blogga. Jag tror det är fullt naturligt. Inte så mycket kvar i fyrverkerilådan? Naturlig avgång? Lycka till med nästa storartade uppdrag.

02 oktober, 2007 20:37  
Anonymous Kurt som kan sa...

femininsm är skit bara överspeedad kärraringa som skriker så fort de inte får som de vill,,...

05 december, 2007 05:32  

Skicka en kommentar

<< Home