Creeper

tisdag, september 25, 2007

När det blir helt, helt fel

Jag gillar Birgitta Ohlsson. Utan henne, finns det nog en stor risk att mitt politiska engagemang hade hamnat en bra bit vänsterut, ett engagemang jag troligen skulle ha tappat mycket snabbare.

Det är få partipolitiker som i dag vågar sticka ut, driva sin egen agenda, och faktiskt ryta till på skarpen när partierna gör fel. Det gör Birgitta, och hon fick fler personkryss i valet, än självaste Jan Björklund.

För det allra mesta så är Ohlsson oerhört vettig också. Som när hon påpekar vikten av att agera utrikespolitiskt, varför skattepengar inte borde gå till att cementera könsroller på dagis, eller vågar kritisera övervakningsförslagen inför stundande landsmöte. Det är respekt.

Tyvärr så är hon inte lika vettig i alla frågor, och när det handlar om sexköpslagen, så är hon helt fel ute. Skyltar¹ på malmskillnadsgatan kanske ser bra ut i mångas ögon, men vad hjälper det egentligen?

Hon har en poäng i att det tydligare måste skilja mellan att köpa sex från någon som säljer frivilligt, och från någon som gör det på grund av tvång. Att införa begreppet "grovt sexköp" är dock helt fel väg att gå, och är att förminska det brott som ett traffickingoffer utsatts för.

I stället borde inte sexköp i sig vara olagligt alls. Det kan vara hur moraliskt förkastligt som helst, men ingenting som bör vara brottsligt. Rättsväsendet borde i stället lägga ner energin på att bekämpa trafficking, och ett sexköp från ett traffickingoffer borde likställas med grov våldtäkt².

Då borde det dessutom ligga i torskens största intresse att undersöka i fall sexsäljaren säljer med frivillighet, eller med tvång som bakgrund.

---

¹Är det bara jag som tycker att skyltarna som visades i DN-artikeln var något stereotypa? Är det bara storbystade kvinnor som säljer sex? Män då? Själv är jag visserligen inte så storbystad, men jag har både korta kjolar och höga stövlar i garderoben, innebär det att jag inte får ha på mig de kläderna om jag korsar malmskillnadsgatan? Eller får jag korsa gatan, men inte luta mig mot en lyktstolpe?

---

²Eller ännu hårdare straff. Om jag hade förespråkat dödsstraff, så hade jag nog velat se kastering eller arkebusering. Nu tror ju jag (till skillnad från vänsterfeministerna) dock på det där med en andra chans, även för vita medelålders heterosexuella torskar.

Etiketter: , ,

6 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

En fråga, tror du inte att ett legaliserande av prostitutionen skulle öka efterfrågan så att även antalet kvinnor som tvingas sälja sex ökar?

25 september, 2007 07:07  
Anonymous utlandssvenk sa...

Tänkte precis som Johanna. Här bekämpas symptom och inte problem. Problemet med trafficken ökar ju i och med att hela yrket är förbjudet. I andra länder i Europa där prostitution (och sexköp) inte är olagligt är inte heller trafficking ett stort problem. Dom som är i behov av prostituerade går till bordeller dom har förtroende i (förtroende är en viktig del av denna handel) istället för att riskera något med obekannta (väldigt unga) damer på gatan.
En legalisiering ökar knappast tillfrågan på trafficking offer - tvärtom.
Att försöka gömma undan problem har aldrig varit ett bra sätt att lösa dessa. Ett förbud är inget annat än ett fördrängande av verkligheten i detta fall.

25 september, 2007 08:53  
Anonymous Anonym sa...

Svenskarna är duktiga på att tala om hur det borde fungera i teorin, men usla på att öppna ögonen och se verkligheten för vad den är. Sexköpslagen är inget undantag.

Verkligheten är den att prostitutionen finns kvar samtidigt som de kvinnor och män som säljer sina kroppar har blivit mer utsatta. De kan inte gå till polisen och anmäla sina kunder, de tvingas arbeta svart och har därmed ingen pensionsgrundande inkomst eller rätt till a-kassa, de förvägras att arbeta på bordeller där deras arbetsmiljö och säkerhet kan garanteras. Dessutom har Sverige större problem med trafficing är andra europeiska länder där prostitution är tillåtet.

I exempelvis Schweiz finns det ett fackförbund som arbetar för de prostituerades rättigheter. Det är lättare att hjälpa inom lagens ramar än utanför.

25 september, 2007 09:44  
Blogger "Ozjeppe" sa...

Bra sammanfattat om detta synnerligen skrattretande tokförslag, Johanna. Sverige har som sagt redan lagar som förhindrar allt som potentiellt skulle innebära lidande för de sexsäljande.

Har man förstått skillnaden mellan frivillig och påtvingad prostitution (vilket inte borde vara alltför svårt om man har mer än två hjärnceller) så är det enbart för att det är just sextjänster som argumenten handlar om, för att förbjuda denna företeelse. Och därmed ENBART en moralisk synvinkel...

Dessutom trevligt att du tror på en andra chans för torskar som jag själv varit utomlands (enl. Ohlsson moraliskt förtappade sexmissbrukande misogynistiska förtryckarsvin, då eller...?)!

25 september, 2007 10:23  
Anonymous Anonym sa...

Jag har också gillat BO som en oppositionell röst i ett allt tristare folkparti, men på senare tid har jag insett att hon är minst lika batongliberal som Janne B eller Johan Pehrson, om än i andra frågor. Hennes enda lösning till problemet prostitution är hårdare straff, mer poliser, mer övervakning. (Likaså var hon ju pådrivande bakom förslaget att censurera internet för regeringskansliet, ett fullkomligt livsfarligt förslag om att låta ett privat företag bakbinda dem som styr, stiftar lag och upprätthåller rättsstaten. Så mycket för kritiken av övervakningsförslag.)

Undrar dock vad radikalfeministerna tycker om hennes förslag. När t ex Finland kriminaliserade sexköp av traffickingoffer men inte sexköp överlag gick ju svenska feminister i taket: Man kan inte skilja på "sexköp" och "sexköp av traffickingoffer" -- allt är lika hemskt och ska vara lika förbjudet. Birgitta Ohlsson föreslår ju nu att man ska göra precis den distinktionen mellan lindriga sexköp och grova sexköp.

25 september, 2007 11:45  
Anonymous Anonym sa...

kanske det är den här typen av straff hon tänkt sig...
http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=477088&in_page_id=1770
Enormt överdrivna siffror för trafficking är något som generellt används som argument för att "bekämpa" legal prostitution, vilket illustreras fint av dessa färska artiklar från USA
http://www.lasvegassun.com/sunbin/stories/sun/2007/sep/21/566640259.html?prostitutionhttp://www.slate.com/id/2174606/

27 september, 2007 00:23  

Skicka en kommentar

<< Home