Creeper

torsdag, september 13, 2007

Intellektuell äganderätt på potatis

I ett helt annat sammanhang håller jag på att skriva en text om intellektuell äganderätt, och författade därför ett jämförande stycke om potatis. Tyckte det passade in här, så jag har helt sonika klippt ut det:

Potatis är ett tacksamt jämförelseobjekt för att förstå det absurda med upphovsrätt. Stoppar du ner en potatis i jord under rätt säsong, så förökar sig potatisen och blir flera. Det blir inte exakta, men ändå rätt så nära, kopior av den första potatisen.

Hade upphovsrätten på datorprogram gällt på potatis, så hade du inte fått ta din potatis, stoppat ner den i marken, och odlat fler potatisar. Även om du skulle äta allihop själv. Du hade i stället fått köpa din enda potatis med ett bifogat tillagningsrecept med exakta instruktioner om hur din potatis skulle kokas.

Om du i stället hade känt för att göra potatismos av din potatis, så hade det varit ett intrång i potatisens upphovsrätt, liksom det hade varit intrång att försöka utvinna stärkelsen från potatisen, eller tillverkat vodka på den (det senare är dock redan olagligt på potatis i konungariket Sverige, eftersom vi har ett alkoholmonopol och du inte får brygga alkoholhaltiga drycker hemma).

I fall potatisen i stället hade rättat sig efter upphovsrätten som gäller för film och musik, så hade du fått odla potatisen så länge du åt upp allt själv. Din första potatis skulle du kunna få bjuda dina vänner i ditt hem, men inte göra potatissallad av och sälja i din affär, eller ens bjuda på under en offentlig tillställning.

---

I morgon sticker jag till Stockholm och går på sista träffen för Stureakademin. En före detta kulturminister, en presssekreterare jag lyssnade på senast i tisdags, och en sexuallibertarian är inbokade. Det börjar dessutom närma sig tiden för ansökan till akademin. Det är fritt fram för vem som helst att söka så länge du vill medverka i kampen för ett lite friare Sverige, men vill man veta lite mer om vad den handlar om, så finns det utförligare information här. Jag rekommenderar utbildningen starkt.

Etiketter: , ,

10 Kommentarer:

Blogger Magnus Persson sa...

Din liknelse är sämre än du anar - inte för att den inte verkar relevant - utan för att det till ganska stor del redan är så idag.

Visserligen inte på grund av upphovsrätten - men däremot på grund av patenträtten, eftersom det på ganska många ställen går att patentera en viss genuppsättning i grödor, och då blir det olagligt att använda grödor med samma gener (även om det är av misstag, exempelvis om GMO-grödorna oavsiktligt förökat sig). Googla lite på exempelvis "monsanto gene patents" så kan du läsa mer.

13 september, 2007 23:43  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Guldjämförelse! Tack!

14 september, 2007 00:34  
Anonymous Matte sa...

Moder natur upphovskvinnan till potatisen men är det någon idag som lyssnar på henne? Hennes tårar vid polerna/smältisen avslöjar nog bäst hur glad hon är att utnyttjas och missbrukas.

14 september, 2007 09:32  
Blogger Lindholm sa...

En ganska dålig jämförelse i min mening. Hela poängen med immateriella rättigheter är ju att de är just immateriella - de går inte att ta på! Förespråkar du att man ska kunna ta någon annans varumärke? Att om någon lägger ner tid och pengar på att designa en kjol, så ska folk få kopiera den? Snälla, istället för att dra dåliga liknelser till potatisar, förklara varför! Jag ser fram emot en bra redogörelse varför man inte ska ha immateriella rättigheter!

I övrigt, trevlig blog!

14 september, 2007 09:36  
Blogger Vidde sa...

Skillnaden mellan potatis och allt immateriellt är att varje gång du ska äta potatis så måste du ha en ny.

Anti-piraterna älskar att jämföra immateriella saker med fysiska ting, och det är alltid lika lätt att säga åt dem varför argumenten inte gäller. Trilla inte dit du med! Du brukar annars ha väldigt vettiga argument i frågan.

14 september, 2007 10:40  
Blogger Mikael M sa...

Ni löser naturligtvis frågan om Potenträtten. För det första är den materiell eller immateriell?

14 september, 2007 20:51  
Anonymous Erik Jonsson-Glans sa...

Nu måste jag som NV-studerande lägga mig i diskussionen. Potatis består av en uppsättning gener. Dessa gener kan man nedteckna som information. I naturen består dessa gener av av atomer som gör att det finns ett föremål att ta på.

En låt i en dator består av en uppsättning ettor och nollor. Dessa kan man nedteckna som information. I verkligheten består dessa ettor och nollor av transistorer som gör att det finns en låt att lyssna på.

Någon som ser likheten?

16 september, 2007 20:58  
Blogger Johanna sa...

Potatisjämförelsen är definitivt inte optimal, och jag gillar heller inte att jämföra immateriella saker med fysiska. Ibland behövs det dock liknelser, och även om potatis har sina gener, så är den naturliga förökelsen den som kommer närmst kopieringen. Två saker som multipliceras, om än i olika hastigheter.

17 september, 2007 13:14  
Anonymous Anonym sa...

Nu är det ju kanske så att du i konungariket Sverige inte får sätta vilken potatis som helst i jorden. Det ska vara en potatis kontrollerad av svensk utsädeskontroll. Således får du bara sätta potatis som är ämnad att sättas av leverantören och det är tji på generation 2. För övrigt så förökar sig potatis vegetativt och är därför ganska bra kopior, frösådda potatisar kan bli giftiga!

21 september, 2007 00:55  
Blogger Jonas Nordin sa...

Liknelsen har sina poänger absolut, men det är svårt att direkt överföra till exempelvis CD skivor eftersom det inte finns en upphovsman/kvinna till potatisen. Ingen har ju suttit och skapat potatisen du stoppar ner i jorden. Där spricker det lite. Det är först när du har en skapare som vill ha lön för mödan som en direkt jämförelse kan göras tycker jag.

18 oktober, 2007 10:54  

Skicka en kommentar

<< Home