Creeper

söndag, september 09, 2007

Nu lämnar jag partipolitiken. På riktigt.

Landsmötet är nu slut. Det gick inte riktigt som jag ville, även om ett par saker hamnade i rätt riktning.

Jag gick med i Liberala ungdomsförbundet för ungefär fem och ett halvt år sedan. Ett år senare blev jag också folkpartist, och jag tyckte partipolitik var både roligt och givande.

Då var folkpartiet och liberala ungdomsförbundet rätt för mig, eftersom att det var två organisationer som tyckte ungefär som jag. Några saker stämde inte, men de var av mindre karaktär, och till det stora hela tyckte jag om att tillhöra ett parti och ett ungdomsförbund som tyckte individens frihet var det viktigaste, samtidigt som man hade ett stort socialt patos.

I dag ser det inte riktigt lika dant ut. Jag har sett politikens baksida, blivit baktalad, fått en falsk polisanmälan riktad mot mig, fått välja mellan munkavel eller arbete, och även blivit utsatt för rena lögner. Det poltiska spelet är inte vackert, i synnerhet inte det partipolitiska.

I ett parti som säger sig värna om unga människor, så har jag sett hur gubbiga valberedningar tilldela sig själva höga poster inom kommunen. Förhandlingsdelegationer har jobbat för sin egen ekonomiska sak, och beslut har fattats där det snarare varit regel än undantag att allt underlag presenteras på sittande möte.

Samtidigt har jag träffat eldsjälar. Både de som lyckats påverka någonting, trots dåliga odds, och eldsjälar som i pricip brunnit ut. I Liberala ungdomsförbundet har jag fått vänner för livet, haft sena diskussioner om hur man får en bättre värld, och på ett par punkter, faktiskt lyckats påverka lite.

På fem och ett halvt år, så förändras man. Liberalismen är en ideologi som bygger mycket på just förändring. Problemet med de här fem och ett halvt åren, är att folkpartiet/luf och jag, förändrats lite åt olika håll. Medan jag blivit mer och mer övertygad över att man ska ha så lite lagar och regler som möjligt, så vill både folkpartiet och luf ha fler.

Statlig nymoralism är ingenting jag har övers för, men tyvärr, så vill till och med folkpartiets ungdomsförbund ha lite av den kvar.

Den personliga integriteten är en fråga där ungdomsförbundet i sak håller med mig, men tyvärr så har inte den rösten riktigt räckt till, och det finns tyvärr inte så många kvar i förbundet som verkligen orkar kämpa för den tillräckligt mycket.

Det är med lite sorg, som jag nu bestämt mig för att lämna både folkpartiet och luf. Det fungerar inte längre för mig, att stå bakom en organisation där jag inte delar lika mycket av åsikterna som tidigare. Dock så kommer jag inte försvinna från politiken, och jag kommer ivrigt heja på alla de liberaler som finns kvar inom både ungdomsförbundet och partiet.

Flyktingfrågorna och feminismen är folkpartiet och luf fortfarande bäst i, det finns hopp för integritetsfrågorna, när det gäller fildelning och it-politiken. Kanske kan Björklund föra partiet något framåt, lyssnar man bakom pekpinnarna, så har han en del vettiga poänger.

Så, med ett hopp om att vi ses på barikaderna, säger jag nu hejdå till mina medlemskap, och en önskan om att både förbund och parti håller fast vid det där med liberalism.

Bloggandet kommer fortsätta på som vanligt, med den fördelen att jag inte längre har ett parti som kan klaga på min frispråkighet. Kanske kommer jag rösta på fp nästa gång, kanske på något annat. Som det ser ut i dag är fortfarande folkpartiet minst dåligt av riksdagspartierna, men det är någonting som kan svänga, och jag kommer kunna ägna mig åt liberala åsikter, och inte folkpartistiska.

---

Eftersom min liberal-mail går till folkpartiets intranät, så nås jag nu bäst via johanna[snabel-a]frihetfildelningfeminism.se

Jag har för övrigt i dagarna flyttat, så om du är någon som jag känner tillräckligt bra för att få reda på min nya adress, så är det bara att skicka ett mail.

Etiketter: , ,

28 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Klokt.

Jag räknar med att få se mer av Johanna vad det lider.

09 september, 2007 19:43  
Anonymous Slabbe sa...

Folkpartiet förlorar en klok kvinna och du vinner din frihet.

För eller senare återvänder vi alla till partipolitiken, för egen del tog det 15 år och partibyte på vägen.

Att flytta är tråkigt!

09 september, 2007 20:59  
Blogger Rick Falkvinge (pp) sa...

Bara döda fiskar flyter med strömmen. Att du väljer att gå din egen väg när LUF går en annan är ett tecken på att du tänker fortsätta synas och stå för dina åsikter.

Det här hedrar och stärker dig. Om jag ska känna någon sorg så är det för att kulturen i fp och luf måste förändras - alla eldsjälar och ideologiska spjutspetsar lämnar organisationen, och då ska Stora Larmklockor ringa. Organisationen är alldeles för viktig för att vara en lydhund åt m. Men det är nu inte mitt problem - och inte ditt heller.

Vi ses på barrikaderna.

Rick

09 september, 2007 21:41  
Anonymous Attila sa...

Bra gjort.

09 september, 2007 22:11  
Blogger Jonas Barkå sa...

Jag undrade allt hur länge du skulle vara kvar, nu när det nästan bara är socialism kvar i deras socialliberalism.

Jag tror du kommer kunna påverka minst lika mycket på egen hand. Lycka till!

09 september, 2007 23:22  
Anonymous Kepsen sa...

Utmärkt! Ser fram emot att läsa mer kloka saker från dig framöver, nu när du ej behöver ta hänsyn till ett parti som jag själv övergav i inför senaste valet.

09 september, 2007 23:54  
Blogger Lennart Regebro sa...

Grattis! Välkommen till friheten! :-)

10 september, 2007 00:12  
Blogger Bearwalk sa...

Fortsätt kämpa för en friare värld, Johanna.

10 september, 2007 01:05  
Blogger JorgenL sa...

Mina sympatier. Jag gick igenom en liknande process för 20 år sedan när (s) och SSU kom på drift åt höger och jag stod kvar vid mina åsikter. Det är tungt att inse att det parti man identifierat sig med inte längre överensstämmer med det man själv tycker.

10 september, 2007 01:23  
Anonymous Mind sa...

Det var tråkigt att höra hur det kan fungera inom partiet och ungdomsförbundet och vad det lett till. Men du får försöka se det positiva i det, man utvecklas hela tiden som människa och jag tycker det är starkt av dig att gå vidare. Lycka till med vad du än fortsätter med och förhoppningsvis ser jag mer av dig i framtiden!

/Micke

10 september, 2007 02:01  
Blogger Peter Perskull sa...

Trist att du känner att du behöver lämna, även om det är lika så bra om man inte trivs.

Nu måste jag bara svara på det Jonas Barkå sade, även om det kanske är fel forum. Jag har bara stött på uttalandet så många gånger.
Bara för att ett parti vill ha fler regler att styra invånarna i ett land med betyder inte att det är mer socialistiskt. Hört talas om konservativa? Stora delar av den nykonservativa rörelsen i USA är just i riktningen mot mer kontroll av medborgaren med minska personlig integritet.

10 september, 2007 08:26  
Anonymous Anonym sa...

Äsh Johanna detta är väl ingenting jämfört med vad du och dina kolleger utsatte Lars Danielsson för.

10 september, 2007 09:24  
Blogger fatima sa...

Lycka till i ditt fortsatta politika engaemang! Jag hyser den åsikten att vi kan påverka lika mycket i vilket förbund/vilken arena vi än befinner oss i/på. Partierna är snart döda ändå och det rena personvalet blir mer aktuellt?!

Jag har påverkat lika mycket genom mitt engagemang i SKR (Sveriges Kvinnojourers Riksförbund) som jag gjort i Folkpartiet Liberalerna. (Ja, vi tog ju med en rösts övervikt beslut om att vi JÄMT ska skriva Folkpartiet Liberalerna på¨landsmötet...)

Vi ses och hörs, Johanna!

10 september, 2007 13:22  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Tråkigt, för Folkpartiet då. Det skulle behövas fler ideologiskt drivna liberaler i partiet; inte färre.

10 september, 2007 14:28  
Blogger ogeretla sa...

"Stora delar av den nykonservativa rörelsen i USA är just i riktningen mot mer kontroll av medborgaren med minska personlig integritet"

- Precis som Fp, slutsats?

Inte konstigt att folk lämnar partiet...

10 september, 2007 15:19  
Anonymous Johan Malmros sa...

Tråkigt att du lämnar, i dessa tider behöver folkpartiet frihetskämpar mer än någonsin. Det känns som om vi som värnar personlig frihet börjar bli i minoritet. Samtidigt förstår jag att du tröttnar på den "gubbiga" kultur som finns på många håll inom partiet. Jag fortsätter kämpa ett tag till, jag får se hur länge jag håller ut. Jag är ju på väg att bli gubbe, så jag kanske hänger kvar ;-)

10 september, 2007 18:11  
Blogger elmindreda sa...

Vad Rick sade.

10 september, 2007 18:12  
Anonymous Anonym sa...

hoppas du kommer tillbaka, om några år då jag hoppas LUF och FP ändrat sina åsikter något, blir det ännu sämre (mer åt vänster) på nästa LUF kongress kommer jag nog med lämna....

10 september, 2007 20:32  
Blogger Christian Fredh sa...

Vi kommer sakna dig på luf/fp-arrangemangen!

Räknar med att få se dig vid andra tillfällen ändå... =)

10 september, 2007 21:09  
Blogger Maria Byström sa...

Stort lycka till i framtiden. Partimedlem eller inte så vet jag du kommer hålla den liberala fanan högt! Heja!

Kommer du fortsätta vara med i Felira?

10 september, 2007 22:57  
Blogger Johan sa...

klokt beslut av en liberal att lämna fp/LUF. hoppas du fortsätter debattera, och kom ihåg att man kan röstsplittra och att mp är ett fullgott alternativ i många frågor.

och antar att du vi ser dej som Metrokrönikör inom kort? :)

10 september, 2007 23:49  
Blogger Jonas Barkå sa...

Peter Perskull: "Nu måste jag bara svara på det Jonas Barkå sade, även om det kanske är fel forum. Jag har bara stött på uttalandet så många gånger.
Bara för att ett parti vill ha fler regler att styra invånarna i ett land med betyder inte att det är mer socialistiskt. Hört talas om konservativa? Stora delar av den nykonservativa rörelsen i USA är just i riktningen mot mer kontroll av medborgaren med minska personlig integritet."

Jag har aldrig påstått det du tillskriver mig. Folkpartiet säger sig vara socialliberala och det innebär att de har fler socialistiska än konservativa element i sin liberala tolkning. Hade de varit liberalkonservativa hade jag sagt att det nästan bara vore konservatism kvar i deras liberalkonservatism. Du får kalla förändrigen vad du vill men jag anser att den är mer socialistisk än konservativ. Det gör på intet sätt att jag påstår att konservativa inte är för förbud och regleringar de med.

11 september, 2007 03:12  
Anonymous Anonym sa...

Kanske är en av anledningarna även att du inte tycker att fd LUF ordföranden Fredrik Malm tog sitt ansvar i "avslyssningsaffären"? Kanske var det så att han "räddades" av Fp? Jag tror det och det kanske du också gör?

11 september, 2007 16:09  
Blogger Thomas Tvivlaren sa...

Starkt gjort Johanna! Det hedrar dig att du vågar stå för dina principer när det påstått liberala partiet Fp inte gör det...

Lycka till framöver!

11 september, 2007 16:29  
Blogger Stefan Flod sa...

Luf och Folkpartiet har förlorat en otroligt duktig person och varningsflaggorna signalerar rött. Det du tillförde organisationerna har du min djupaste respekt för. Lycka till framöver!

Vi ses på barrikaderna.

11 september, 2007 16:37  
Blogger Olssons tankar sa...

Så ja, ny ryker det om glassplittert i växthuset.

Kastar man skit på oskyldiga så smetar det på en själv.

Däremot högaktar jag ditt beslut även om du tar det med för mig förhatliga åsikter.

Stort att lämna ett parti på det viset och en del av det du skriver stämmer även på andra partier

Men som sagt, för att ha varit en av skitsnackarna i Danielssonaffären tycker jag du har en väl hög tom mot de som du tycker ha svikit dig

12 september, 2007 11:13  
Anonymous Anonym sa...

Välkommen till Frihetsfronten, Johanna! Där lever liberalismen.

/ Jack Hansen
Text.nu

13 september, 2007 02:21  
Anonymous Anonym sa...

Hehe, du vet att du aldrig kan gå fel om du går lite mer åt vänster :D

// Thalos

18 september, 2007 23:09  

Skicka en kommentar

<< Home