Creeper

söndag, september 23, 2007

Kvinnliga ordföranden, munkavlar och tysthet i bloggosfären

Tv4Nyheterna har granskat hur många kvinnor som sitter på ordförandeklubban i kommunala styrelser och nämnder. 32% är snittet. I Skövde kommun är siffran hälften, ungefär 16%, om man räknar fysiska personer. Men eftersom att ett par av männen sitter på dubbla poster, så är den faktiska siffran ännu lägre...

---

Enligt uppgift så har Liberala ungdomsförbundet lagt munkavel på ledamöterna i sin egen förbundsstyrelse. Om någon i styrelsen vill blogga om någonting som kan verka kontroversiellt, så måste den personen först ha presidiets (ordförande plus de båda viceordförandena) godkännande. Det är som sagt bara enligt uppgift, och är det så att uppgiften inte stämmer, så kan väl någon från Luf:s FS ta och dementera den?

---

Till sist så verkar det inte bättre än att Isabella Lund slutar blogga. Det går inte att göra så mycket mer än beklaga, och konstatera att en kontroversiell och frispråkig röst har tystats.

---

Uppdatering: Det var inget godkännande som krävdes, utan bara en upplysningsplikt. Sorry för alla missuppfattningar det kan ha orsakat.

Etiketter:

4 Kommentarer:

Blogger Eklindh sa...

Jag hoppas verkligen inte att din uppgift om LUFs FS gäller för då kommer det ju bli riktigt svårt att få reda på vad personer i FS tycker. Och det kommer vara riktigt jäkla tråkigt att läsa FS bloggar. Det kommer ju bara att stå om flyktingar, skola och om man har tur kanske kanske yttrandefrihet. Men det där med yttrandefrihet är ju ett önsketänkande.

23 september, 2007 12:10  
Blogger Rick Falkvinge (pp) sa...

Vad gäller LUFs förbundsstyrelse:

Om det är så att LUF-FS har bestämt att lägga munkavle på sina egna ledamöter, så är det så dumt så man baxnar.

Ett företag skulle teoretiskt kunna göra så, under hot om avstängning från företaget. Lojalitetsprincipen i arbetsrätten och allt vad det heter.

Men när det gäller FS är det ju faktiskt inte de själva som väljer in ledamöter. Det är årsmötet (eller motsvarande). Så de har ingen som helst formell makt gentemot FS' ledamöter.

Vad får dem att tro att ordförande/presidie kan bestämma vilka som är lämpliga och inte? Vad skulle de göra gentemot någon som bloggade på ett sätt som FS inte tyckte om?

Detta bortser naturligtvis från den mest grundläggande faktorn huruvida det är speciellt liberalt att tysta idédebatt, även inom ett förbund... Piratpartiet för alla sina debatter öppet, inför publik, och det har bara varit positivt.

Hoppas verkligen att någon från LUF-FS kan dementera det där...

24 september, 2007 00:36  
Anonymous Jocke sa...

Nej, det rör sig inte om någon munkavle. Däremot ska man _meddela_ någon i presidiet om man skriver något väldigt kontroversiellt. Vilket förstås inte är orimligt om man kan sin historia.

25 september, 2007 20:37  
Blogger Rick Falkvinge (pp) sa...

Ah. Tack.

Tänkte väl, det var bara för far out.

(Och jag håller f.ö. med, att hålla berörda informerade är inte för mycket begärt. Även om de förmodligen får reda på det snabbare genom att ha ett eget RSS-flöde...)

27 september, 2007 00:39  

Skicka en kommentar

<< Home