Creeper

måndag, september 03, 2007

Operatörsansvar oförenligt med rättsstaten

"Nej, nya lagar fungerar sällan om de inte uppfattas som relevanta och därtill följs av förstärkta resurser till rättsväsendet. Här har vi ännu ett exempel på att det stiftas lag utan tanke på att se till så att lagen verkligen kan efterlevas. Det urholkar tyvärr tilltron till rättstaten."
Så kommenterade Fredrik Reinfeldt lagen om nedladdning i maj förra året. Då drogs det till val, Piratpartiet såg ut som en farlig uppstickare, och de etablerade partierna var måna om att inte låta fildelningsfrågan bli avgörande i valet.

Nu har justitieminister Beatrice Ask tagit emot en utredning gjord av Cecilila Renfors, som dock vill skärpa läget ytterligare. I stället för att konstatera att kriget om fildelning redan är över och att fildelning är ett faktum vi kommer få leva med, vare sig skivindustrin vill det eller inte, så vill utredaren införa ytterligare en rättsosäker åtgärd.

Utredaren vill nämligen att internetoperatörerna skall ansvara för vad deras användare gör ute på internet. En tanke som justitieminister Ask redan varit inne på. Om upphovsrättsinnehavaren tror att någon fildelar från ett visst nät, så ska den kunna begära att användaren stängs av från nätet, annars riskerar operatörerna böter.

Ungefär som att telefonbolagen skulle vara ansvariga för vad som sägs när folk pratar i den, posten ansvarig för vilka brev som skickas (böter om de inte stoppar brevbomber?), eller caféägaren för att det inte diskuteras brottslighet över kaffekoppen.

Ett helt absurt scenario som inte är förenligt med rättsäkerhet alls. Om Ask vill värna det minsta om rättstaten, så slänger hon utredningen från Renfors i papperskorgen. Gärna efter att ha kört den genom en dokumentförstörare.

Etiketter: , ,

10 Kommentarer:

Anonymous Slabbe sa...

Det är bättre om Ask lämnar rapporten till Museet för historiska misstag och klantigheter.
Även dumheter kan vara värda att bevara för framtiden. Likaväl som det är viktigt att skriva om Stalins utrensingar (ingen jämf i övrigt).

Tyvärr finns det en del som talar för att regeringen söker enkla lösningar även här och låter utredningen resultera i ännu en icke genomtänkt och inkonsekevnt lag.

03 september, 2007 18:22  
Anonymous Anonym sa...

Det finns ju egentligen bara en vettig åtgärd som går att genomföra
De är att tillåta fildelning för privat bruk

Vad sen mediaindustrin gör är deras problem
Deras uppdrag är att producera det som kunderna är villiga att betala för
Kan de inte det så har de inget berättigande
De ska bort precis som iskarlen försvann då kylskåpet kom

03 september, 2007 18:34  
Anonymous Rebenga sa...

Det som de stendumma politikerna evigt glömmer bort också är att en IP-adress INTE ÄR UNIK.

Försök få in det i era tröga små politikerhuvuden - EN IP-ADRESS ÄR INTE DETSAMMA SOM ETT FINGERAVTRYCK.

När vi ändå är inne på ämnet "helt uppenbara saker som våra korrupta politiker väldigt lämpligt glömmer bort" så kan vi påminne dem om att FILDELNING INTE ÄR OLAGLIGT, eftersom fildelning är en teknisk lösning. Upphovsrättsintrång däremot är olagligt, trots att det är en förlegad inställning till den här idiotin som har fått namnet "intellektuell egendom".

Men det är okej! Enda orsaken till att bli politiskt aktiv i toppskiktet numera är ju att man får bestämma idiotiska saker som drabbar andra människor alltmedan man tar emot pengar under bordet för att göra det.

03 september, 2007 19:11  
Anonymous Jonas sa...

Det finns så många problem med det här förslaget...

1. För att ISP:n inte ska riskera att bli dömd måste de kontrollera alla, inklusive de som normalt bara använder internet till t.ex. onlinebanker och privatpost. Och att man ens ska fundera på att avlyssna dessa för mindre än mycket grova brott är ju helt absurt.

2. Idag betraktar leverantörer internettrafik ungefär som poster gör med brev. Man snokar normalt inte. Det här skulle få liknande effekt som att posten skulle få befogenhet att kolla i all post för att försöka hitta suspekta brev.

3. Användare skulle inte ha lika stort behov av bredbandstjänster, och kanske säga upp abonnemang för lägre, billigare, hastigheter. Det här skulle kunna innebära enorma förluster för internetleverantörerna. Det skulle potentiellt också orsaka problem för andra tjänster som t.ex. bredbands-TV att marknadsföra sig, eftersom färre användare känner behovet av mer bandbredd. Sverige skulle riskera gå tillbaka i utvecklingen av internettjänster. Jag tror fildelning drar ett stort lass även indirekt i utvecklingen av andra tjänster pga mervärdet användaren känner.

4. Fildelning/P2P används helt legitimt på många sätt idag, bl.a. för Linux-distributioner och av spelföretag för att minska belastningen på deras servrar vid nedladdning av uppdateringar, då de ibland har miljontals användare. Det är en otroligt användbar teknik som absolut inte bör stoppas. En utveckling av Internet på samma sätt som WWW, FTP, Usenet, eller annat.

04 september, 2007 12:34  
Anonymous Jonas sa...

5. Missade nästan bland det viktigaste -- att bredbandsleverantörer inte bör ha befogenhet till att göra dessa intrång, utan det ska förstås hanteras av polisen. IFPI och andra *måste* påminna sig igen om varför vi har polis i första taget? De finns inte till för att andra ska ta lagen i egna händer. Helt tvärtom!

04 september, 2007 12:37  
Anonymous Anonym sa...

om denna absurda lag verkligen gick igenom så skulle internetleverantörerna gå med monumentala förluster, för om man tänk på hur många personer i sverige som fildelar (över miljonen) så kommer tanken på hur mycket de betalar på hög bandbredd upp. och om alla de blir avstängda så är internetleverantörerna de största förlorarna. och om de tänker i de banorna så skulle de nog föredra böter eller hur?

04 september, 2007 12:44  
Anonymous Snubben sa...

"I stället för att konstatera att kriget om fildelning redan är över..."

Som det är nu så får Antipiratbyrån vanligt folk fällda i domstol för att de har delat med sig av EN sketen film eller ETT album med Per Gessle. På så sätt prövar de huruvida lagen om upphovsrätt går att applicera på fildelning - de försöker frenetiskt att få fram ett prejudikat i domstol för att därigenom få till en lagändring.
Antipiratbyrån är ju en lobbyorganisation som går mediaindustrins ärenden - inte regeringens.

Lagen om upphovsrätt har ingalunda hängt med i utvecklingen, det måste ju alla hålla med om. Lika lite som mediabolagens sätt att tänka på.
Det var därför som B. Ask tillsatte en utredning - för att se över lagen om upphovsrätt kontra fildelning (det är väl ändå på tiden!), inte för att automatiskt SKÄRPA lagen så fort betänkandet kom tillbaka.

Beatrice Ask uttryckte ju själv på Aktuellt att det här förslaget nog var att gå lite väl långt, att det var väl extremt, men att det självklart var värt att analysera - som ju alla förslag är, goda som dåliga. Alltid lär man sig något från det, eller hur?

Det här var ett förslag som precis hade kommit tillbaka från utredaren. Och visst, det var lite VÄL extremt. Men det är väl ändå inte regeringen som har "tänkt tokigt" eller är dem man ska hänga när de har mottagit ett förslag som varit ute på remiss?

Vilken regering som helst tillsätter ju utredningar i viktiga frågor, vad är det som är så konstigt med det??

Nyans efterlyses!


Och jag är tydligen den enda som vågar stå upp och skylta med namn och adress i denna infekterade fråga.

Märkligt..

04 september, 2007 15:17  
Anonymous Flyer sa...

Johanna

Jag vet inte om du har uppmärksamat det - men Cecilias utredning fick hård kritik redan innan hon överhuvutaget hade påbörjat den. - Det verkar som om Cecilia var tvungen till att "utreda" efter väldigt snäva direktiv och man kanske inte helt kan klandra henner för de slutsatser hon kom fram till. - Det var förre justitieministern T. Bodström som beordrade utredningen och som antagligen också hade stort inflytande på direktiven.

Det klart att vi noga bör bevaka vad Beatice Ask kommer fram till - hon har då inte visat några större kunskaper i ämnet - hon uttalade sig t ex om att det inte var OK att "sno grejor". - Det är ganska märkligt om inte uppseendeväckande att denna regering följer i sossarnas gamla spår i fildelningsfrågan - Man kan fråga sig vem berörda befattningshavare i regeringen egentligen lyssnar till - på mig verkar det som om dom har direktförbindelse med Vita Huset.

04 september, 2007 18:29  
Anonymous ogeretla sa...

Skönt att du kämmpar på Johanna!

04 september, 2007 19:01  
Anonymous Anonym sa...

Vart tog alla löften vägen från borgarna om att småskalig nerladdning skulle vara okej ? Hur många fjortisar kommer att åka fast med detta idiotiska förslag ?

Ser fram emot polisanmälan TPB har gjort mot 10 mediabolag ! Var f-n på tiden !!!

23 september, 2007 16:24  

Skicka en kommentar

<< Home