Creeper

lördag, augusti 18, 2007

Pappor, mammor, lite slag och lite barn

Det här är viktigt. Rädda barnen och ett gäng experter skriver på DN debatt om barn som lever i våldsutsatta familjer. Relationsvåld som kanske inte fysiskt drabbar barnen, men likväl psykiskt, och där ett barn som ser sin förälder bli slagen, inte själv får något skydd mot den slående föräldern.

Barns rätt till sina föräldrar är viktig. Oavsett om föräldern är den biologiska sådana, eller en person som fått en tydlig föräldrarroll tidigt. Barns rätt till sina pappor är generellt något som förbises av beslutsfattare i detta avlånga land.

När det handlar om en förälder som slår, oavsett om det är en annan förälder som är offret, eller om det är barnet som är det, så bör man vara mycket, mycket restriktiv när det handlar om umgänge. Barnens röst måste få höras, och den våldsutsatta partens version i fallen måste få väga tungt. Systemet som i dag kan ge en förälder vetorätt i frågor om att utreda barns situation måste förändras, inte minst för att förbättra situationen för föräldrar(pappor) som inte slår och förlorar trovärdighet i vårdnadstvister bara för att de inte råkat nära barnet vid sitt bröst.

I de allra flesta delar av samhället får man det lite lättare om man har penis. När det gäller barn, så vill samhället helst att man ska ha bröst för att få några rättigheter som förälder. Så länge det inte handlar om penisbärande föräldrar som gillar att slå. Nej, ställ barnens situation i fokus, och inse att de drabbas av relationsvåld, även om de inte får några fysiska märken av det.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Blogger Mikael M sa...

Möjligen åker jag till bland annat Långaryd i närmaste dagarna, för att hänga upp en..., kanske får jag syn på en Ford Plymouth-broder. Senast jag var där såg jag inte en människa. Vinden ven kring en ensam bensinpump. Skulle passa in i en amerikansk roadmovie.

19 augusti, 2007 12:48  
Anonymous Zanna sa...

Bra skrivet.
Ett problem här är att ingen av de pappagrupper/föreningar som kämpar för pappors rätt till vårdnad och umgänge tydligt och klart har markerat på sina hemsidor att pappor som utsatt familjemedlemmar för vålds och sexualbrott inte har något att hämta hos dem, utan att de vänder sig till "normala" pappor. Visserligen skulle det ju inte förhindra att våldsverkare och pedofiler som av goda anledningar inte får träffa sina barn söker sig till föreningarna ändå, men då har de ändå gjort vad de har kunnat för att hålla dem borta.Normen om Gemensam Vårdnad och helst också växelvis boende för alla barn oavsett vad är fruktansvärt sjuk tycker jag. Och den drabbar självklart också barn som skulle ha det mycket bättre om de fick bo hos sin pappa på heltid och ha begränsat eller inget umgänge med mamman.

12 oktober, 2007 11:48  

Skicka en kommentar

<< Home