Creeper

fredag, augusti 17, 2007

Den gudomliga friskolan

När jag var fyra år gammal så startade Halmstads första kommunalt finansierade religiösa förskola. Svenska kyrkan var huvudman för förskolan, och jag var ett av de första barnen som inskolades. Verksamheten var präglad av Gud, bibelberättelser, en något överdimensionerad personalstyrka och skapade minnen jag har kvar i dag. Det största av dem är att alla barnen var ovanligt snälla mot varandra.

I en av Halmstads grannkommuner – Hyltebruk, börjar 29 högstadieelever och 18 gymnasieelever på måndag i Laboraskolan. Det är en skola som drivs av den religiösa sekten Plymouthbröderna, kända för sitt kvinnoförtryck, framgångsrika företagande och ovilja att öppna sig mot omvärlden. Barnen till sektens medlemmar blir i dag hämtade vid sina ordinarie skolor för att äta lunch hemma, då det är emot sektens tro att dinera tillsammans med icke troende. Sekten ställer sig också emot tekniska saker som datorer, och det är mycket få, om än några, av flickorna som fortsätter att läsa vidare på gymnasienivå. Det går emot rådande kvinnosyn.

Plymouthbröderna borde inte få starta Laboraskolan. Att vi i dag har regler som kan tillåta det, eller har ett skolverk som tillämpar reglerna dåligt, blir ett solklart faktum, när skolor som Labora har fått ett existensberättigande. Hur en organisation med den synen på barn och samhälle skall kunna lära ut demokrati, mänskliga rättigheter och en sund samhällssyn är högst tveksamt, och borde ligga till grund för ett nekande beslut hos skolverket.

Vad skolverk och stat dock måste vara tydliga med, är att det inte är religion eller livsåskådning i sig som leder till nekande beslut i frågor om att starta och driva friskola. Bara för att en skoldrivande organisation har en trosuppfattning som grund, gör den inte per automatik inkapabel att driva skola. Liksom en skola driven av kommun eller landsting inte per automatik blir bra, bara för att det är en ickekonfessionell organisation som står bakom.

Skolor behöver ett tydligt regelverk att följa. Dåliga skolor skall inte förses med skattepengar, och barns utbildning skall kunna säkras. Religionsfriheten är en av de mänskliga rättigheterna, och bör därmed respekteras som en av dem. Religiösa friskolor bör således ha samma rättigheter och skyldigheter som vilka andra organisationer som helst. Inklusive rättigheten att bedriva friskola som följer regelverket.

För även religiösa friskolor kan fungera alldeles utmärkt. Det är däremot mycket intressantare att i ett medieperspektiv granska de friskolor som missköter sig. Liksom det är intressant att rapportera om kommunala skolor där det förekommer mobbing, bråk, skolk, eller bara osaklig undervisning.

En grundskola ska undervisa om Gud. En grundskola som inte undervisar om Gud följer inte skollagen. Religion, i alla dess former är en del av vår vardag och kultur. En stor grupp människor väljer att inte tro på någonting, och ateism är också någonting som skall tas upp i en saklig undervisning.

Om majoriteten av skolans elever sedan väljer att be bordsbön högt i matsalen, vända sig mot Mekka fem gånger om dagen, eller öva lovsångsdans som estetisk verksamhet, är knappast någonting som vare sig skolverket eller staten har att göra med.

Etiketter: , ,

8 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Hur mycket religionsfrihet hade du som fyraåring?

Om skolan ska undervisa om gud, ska den då också undervisa om det flygande spaghettimonstret?

18 augusti, 2007 08:01  
Blogger Christian Fredh sa...

Underbart skrivet! Mitt i prick!

18 augusti, 2007 10:56  
Blogger Johanna sa...

Blogge, jag trodde på Gud redan då, och med mina bestämda uppfattningar som jag hade redan då, hade nog ingen kunnat ta ifrån mig. Det är knappast mer religionsfrihet om någon lär ut att Gud inte finns.

och självklart ska skolan undervisa om det flygande spagettimonstret. Knappast i lika stor utsträckningen eftersom det inte handlar om en lika stor tro (inte så många som faktiskt tror på det), men det bör nog nämnas.


Christian, Tack :)

18 augusti, 2007 11:48  
Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Uppenbarligen kom du inte själv till uppfattningen att det finns en gud. Någon talade om det för dig. Sedan tog du denna påförda uppfattning i egen besittning, gjorde den din.

Prägling kallas det. Grunden för religionernas fortbestånd.

18 augusti, 2007 13:32  
Blogger Johanna sa...

Blogge, visst är det prägling. Liksom uppfattningen att det inte finns någon Gud alls.

18 augusti, 2007 14:15  
Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Du menar att folk som inte upplyser sina toddlingar om existensen av His Noodly Appendage sysslar med prägling?

18 augusti, 2007 14:35  
Blogger Jonas Barkå sa...

Överraskande antiliberalt av dig, Johanna....

Dessutom är det ju inte ens en konfessionell skola de ska starta, utan en helt vanlig. Hur kan du skriva "Religiösa friskolor bör således ha samma rättigheter och skyldigheter som vilka andra organisationer som helst. Inklusive rättigheten att bedriva friskola som följer regelverket." och samtidigt vilja hindra dem från att driva en helt vanlig skola utan speciell religiös inriktning?

22 augusti, 2007 01:10  
Anonymous Kjell Nordberg sa...

Alla bloggare som skriver om religion och ateism bör klicka på bannern "namninsamling som berör..." på http://bildning.se och därefter skriva några rader om initiativet. En utmaning att ta dig an!

23 september, 2008 14:34  

Skicka en kommentar

<< Home