Creeper

fredag, augusti 10, 2007

Feministiska bistånd, inga vapenlicenser och fortsatt omskärelse

Dag två på kongressen har redan till stor del förfarit. Just nu kommer Leijonborg att tala, och innan dess har det varit flertalet motionsbehandlingar.

Min motion (skriven tillsammans med andra) om vapenlicenser till personer utsatta för relationsvåld (tårgas/pepparspray), röstades ner, och i stället tycker luf som stora delar av folkpartiet, bara att det där med fotboja till personer som fått besöksförbud skall införas. Lite sorgligt att fler inte skulle kunna få en liten tryggare vardag.

Lite klump i halsgropen blev det också när ett förslag om förbud om manlig omskärelse gick till rösträkning och ombudsuppräkning (man räknar bara ombuden om det är jämt i den vanliga rösträkningen). Som tur var blev vi inte för ett förbud, utan vill fortfarande ha kvar religionsfriheten även där. Diskussionen blev lite smaklös när manlig omskärelse jämfördes med kvinnlig könsstympning och hedersrelaterade brott. Det är stor skillnad, och bara för att vi i Sverige ser oomskuren förhud för det normala, så innebär inte det att det ska vara en uppfattning som vi pådyvlar alla andra.

En annan positiv grej var att vi numera också är för en feministisk grundsyn vid biståndsutdelande. Svenska biståndspengar borde inte gå till diktatorers fickor, och inte heller till att gynna patriarkala strukturer.

I eftermiddag/kväll kommer dessutom fildelningsfrågan, public service vara eller icke vara, samt allmäna upphovsrättsfrågor komma upp. De debatterna kommer bli spännande.

Återkommer.

Etiketter:

12 Kommentarer:

Blogger Miss Welby sa...

ciao, great blog! visit mine and let's swap links if you like :)

10 augusti, 2007 16:16  
Blogger Anders Hällzon sa...

"Min motion (skriven tillsammans med andra) om vapenlicenser till personer utsatta för relationsvåld (tårgas/pepparspray), röstades ner[...]"
Intressant. Personligen tycker jag nog icke-dödliga vapen (antar att det var sådana du menade) kan släppas fria helt. Att man skulle vara tvungen att skaffa licens för pepparspray låter något överdrivet.

"manlig omskärelse"
Menar ni på nyfödda eller myndiga? För det är ju helt olika saker. Gällde det vuxna så håller jag förstås med, men kirurgiska ingrepp på barn är en annan femma.

"Återkommer."
Det hoppas jag. Verkar som att de intressanta punkterna kommer idag.

10 augusti, 2007 16:39  
Blogger JorgenL sa...

Att utan medicinska motiv tillåta att man skär i barn kan väl aldrig ha nåt med religionsfrihet att göra?

Om det fanns en religion som sa att man skulle klippa ett jack i vänster öra på spädbarn, skulle det också vara OK?

11 augusti, 2007 10:20  
Anonymous Anonym sa...

För en gång skull tycker jag du har helt fel, Johanna. Manlig könsstympning av precis lika vidrigt som kvinnlig. Att stympa ett litet hjälplöst barns kropp bara för att religionen kräver det... varför är det fel om det görs på ett flickebarn, men rätt när det görs på ett gossebarn?

/Mikael - i övrigt en stor beundrare

12 augusti, 2007 11:55  
Blogger Tim sa...

Mnja, nu ær det væl inte sådær alldeles jættesjælvklart att førældrar ska ha rætt att bestæmma om att skæra bort en hudflik på snoppen? Snarare tværtom.

12 augusti, 2007 21:00  
Blogger Jonas Barkå sa...

Nu får du allt förklara varför manlig omskärelse (av omyndiga) ska vara helt tillåtet men kvinnlig totalförbjuden?

Visst är det i det flesta fall så att kvinnlig omskärelse är ett större ingrepp, men det är långt ifrån alltid så.

Konsekvens tack!

12 augusti, 2007 21:10  
Blogger Johanna sa...

Anders Hällzon, Jodå, i sverige behöver du licens för pepparspray. I alla fall enligt polisen. Jag tycker inte det ska vara helt fritt, men lättare att få (även tyngre vapenlicenser), om man varit utsatt för hot.

När det handlar om manlig omskärelse, så var förslaget att förbjuda det på barn, så länge det inte var i medicinskt syfte.

Det är helt klart en fråga om en avvägning mellan barns rätt över sin kropp, samt religionsfrihet och om det är föräldrar eller staten som vet bäst.

Själv är jag av den åsikten att religionsfrihet är viktigt, och att omskärelse i sig är ett mycket litet ingrepp, i relation för dess betydelse för många. Ser man dessutom saken i ett större perspektiv, så är tex. 2/3 av alla amerikanska män omskurna, och det utan att ha det religiösa kravet bakom, dels pga. hygien, men också av kulturella anledningar.

Man kan tycka mycket om det, men min poäng i det är att jag nog inte vill moralisera över de som vill omskära sina barn, med tanke på att det inte är ett särskilt stort ingrepp. Dessutom så lär omskärelse förekomma ändå, men föras under jord och bli mindre sterilt med ett förbud. Något som kan få riktigt illa konsekvenser.

Men, den dagen ett stort krav från omskurna män kommer att det ska förbjudas, så kan jag mycket väl tänka mig att omvärdera min åsikt. De jag pratat med har dock inte haft så mycket att invända.

och med jämförelsen med den kvinnliga. Kvinnlig omskärelse är dels bara kulturellt och inte religiöst. Dessutom är det inte omskärelse, det är stympning och tortyr. Även i de mest humana fallen, så försvinner i princip allt vad sexlust och känsla heter, det är medicinska problem med både urinering och menstruation. Det går inte att jämföra.

13 augusti, 2007 10:24  
Blogger Jonas Barkå sa...

Så om något är viktigt för en kultur eller en religion ska avgöra hur det ska behandlas i lag?

Du vet uppenbarligen mycket lite om kvinnlig omskärelse. En variant är att skära bort det lilla hudvecket runt klitoris, motsvariheten till mannens förhud. Förutom då att det har mindre betydelse för sexuell känsla...

Dessutom finns det krav från omskurna män att det ska förbjudas så det är dags för dig att omvärdera din åsikt!

13 augusti, 2007 12:08  
Anonymous Anonym sa...

Så skönt det är med liberala tjejjer som kan avgöra åt oss andra att omskärelse i sig är ett mycket litet ingrepp, och att religionsfriheten är mycket viktig. Kvinnlig omskärelse, det är stympning och tortyr. Manlig, ett mycket litet ingrepp. Ja förutom att de drar ut din förhud och skär av den med en kniv, eller om man använder sig av mosebokens instruktioner. En vass sten ute i öknen.

15 augusti, 2007 10:56  
Anonymous Anonym sa...

Som tur är är många unga tjejer så smarta att de håller sej med pepparspray när de vistas i utsatta miljöer ( och där behöver de inte befara att det finns några poliser)

18 augusti, 2007 22:18  
Anonymous kristian landin sa...

en muskel som inte används artrofieras blir svag,detta händer omskurna pojkar.barnonanin försvinner helt & vid puberteten blir onani långt ifrån enkel & naturlig för många förhudslösa.religionens tal om "hygien" har ju ibland handlat om kyskhet,sexuell renhet, slöjbärande mm.men av ngn anledning har "hygienen"flyttat över till "vetenskapens"område mkt tydligt syns det i religiösare områden typ usa där många judiska läkare är verksamma!

22 december, 2008 07:54  
Anonymous Anonym sa...

att jämföra med kvinnlig tycker jag är fel men inte på ett teoretiskt plan.om söta johanna nu försvarar omskärelse då visar det bara hur jäkla hjärndöd & känslokall du är.lika söt du är på detta fotot lika okänslig Och dum verkar du vara.OMSKÄRELSEFOLKET HAR EN MEKANISK OCH VÄLDIGT KALL SYN PÅ MÄNNISKAN,DET ÄR FEL!!!!!

04 januari, 2009 03:12  

Skicka en kommentar

<< Home