Creeper

lördag, juli 14, 2007

Kronprinsessan sagofiguren

Kronprinsessan Victoria fyller 30 i dag. Hur hysterin över denna födelsedag brett ut sig, är bara ännu ett bevis på att kungahuset och monarki är någonting förlegat som passar bättre in i sago-, film- eller spelvärlden. Om Victoria och kungen är så populära (Vickan fick en hel bilaga i gårdagens expressen), så kan de ju lika gärna kandidera som presidenter, och om de nu inte är så populära, så kan folket gladeligen få rösta bort dem.

Ett steg på vägen till att förpassa det där med kungar, drottningar, prinsessor och prinsar till den fiktiva världen, är att skriva under republikanska föreningens namninsamling. Inför republik nu!

---

För övrigt så skulle ett licensspel om svenska kungahusets fall säkerligen sälja som smör i tyskland (garanterat våldsfritt också!). Kanske något för kungahuset att fundera på...

Etiketter:

9 Kommentarer:

Blogger repi sa...

Håller helt med, riktigt trött på allt som har med kungahuset och Victoria att göra.

Bra namninsamling! Skrev självklart på.

14 juli, 2007 13:54  
Anonymous Anonym sa...

Är du avundsjuk?? Lägg ner snacket, länge leve monarkin. Vilket/vilka kungahus/regentposter sköter sig lika bra som den svenska? Finner inga argument för republik värdiga energin att grubbla över. Regeringen och riksdagen må leva vidare. Presidenten levde lycklig alla sina dagar.

14 juli, 2007 14:38  
Anonymous Marcus Friberg (Helsingborgsbloggen) sa...

Även Aftonbladet hade en Victoria-bilaga.

14 juli, 2007 15:12  
Anonymous Anonym sa...

Samtidigt som vi avskaffar ett av världens äldsta kungahus, så kan vi ju riva alla gamla medeltida byggnader och ruiner för att bereda plats för nya bostäder. Varför respektera vårt kulturarv? Kör istället med filmen Äppelkrigets devis "välj framtiden i stället för forntiden".

Vårt kungahus kostar omkring 100 miljoner per år -- vilket inkluderar underhållet av en massa ovärderliga kulturbyggnader. Hur mycket PR får man om man istället lägger dessa miljoner på olika reklambyråer och hur stort genomslag får denna PR, särskilt då internationellt?

Vårt kungahus må vara "a blast from the past", men det är fortfarande högeligen respekterat i nästan hela världen. Skulle President Fredrik Reinfeldt någonsin kunna ge Sverige samma PR? Särskilt mot bakgrund av hur hans patetiskt undfallande statsbesök i USA avlöpte... :(

14 juli, 2007 15:48  
Anonymous Chrille sa...

Skönt att det finns någon offentlig post i Sverige som inte är så gott som fulltidsabbonerad av en socialdemokrat. Vilket förmodligen är anledningen till att så många socialdemokrater vill avskaffa monarkin.

15 juli, 2007 01:44  
Anonymous Netza sa...

Anonym:

Det finns nog lika lite anledning att riva ner kungahuset som man har valt att riva Versailles.

Det handlar om att byta statsskick, i det ingår inte att ta bort vårt kulturarv i form av byggnader.

15 juli, 2007 09:52  
Blogger Swedish Big Bad Wolf sa...

Jag skulle väl vilja säga att det största problemet med att byta bort monarkin skulle vara; vem tusan skulle vilja ha de personer som skulle bli aktuella som president? Persson? Reinfeldt? Tillåt mig skratta.

En annan sak som folk brukar ta upp är bristen på demokrati med vår monarki, som om vi skulle få mer att säga till om under republik. Vi skulle få två eller tre kandidater utplockade av de olika partierna att välja på, tanken att vem som helst skulle kunna bli utvald är bara att lura sig själv.

15 juli, 2007 21:04  
Blogger Staffan sa...

Ville bara säga att din rubrik påminner mig om dedikationen på Tage Danielssons "Sagor för barn över 18 år" (boken som Karl-Bertil Jonsson kommer från):
"Denna bok tillägnas farbror kungen som genom sin blotta existens bevisar att vi lever i ett sagoland."

16 juli, 2007 07:59  
Blogger Staffan V sa...

Varför helt enkelt inte privatisera och konkurrensutsätta kungahuset. Då kan de som vill ha en kung själv välja en lämplig kandidat och betala pengar till denne mendans de som inte vill slipper.

19 december, 2007 14:15  

Skicka en kommentar

<< Home