Creeper

söndag, april 15, 2007

Biblar, piratbrasor, Greider och skogsbrukspolitik

Egentligen så finns det en massa saker jag skulle vilja blogga om efter en helg som den här. Det blir lite kortfattat istället:

- Kina ställer till med en stor brasa och bränner upp både förbjuden litteratur, porr och piratkopior av upphovsrättsskyddade verk. Alltihopa verkar vara lika illa enligt landets ledning, vilket också måste ses som en påminnelse om att fildelning och piratkopior (i det här fallet fysiska kopior) är viktiga och nödvändiga element i en demokrati med yttrandefrihet. I ett land som inte har de värderingarna är det inte heller konstigt att kopiorna hamnar på bål.

- Biblar på hotell ställer till med debatt. Inte ett ord hörs om porren, som hotellen i sig tillhandahåller, inte någon ideell förening. Själv tycker jag att både porr och biblar kan få finnas på hotell, även om jag har mycket större förståelse för de hotell som tar bort porren med hänsyn till arbetsmiljö, än för de humanister som blir kränkta över en bok.

Humanisterna kanske ska sålla sig till Kina och bränna alla Scandics biblar på ett stort bål?

- DN har konstaterat att män och kvinnor är rätt så lika ändå. Skillnaderna som finns är mindre än de som finns mellan individer av samma kön, och de flesta av de skillnader som finns beror på att kvinnor och män förväntas bete sig olika. Det handlar inte så mycket om biologi som det handlar om sociala konstruktioner och kultur. Läsvärt, även om artikeln inte tar upp den manliga könsrollen, och de förväntningar som gör att män misslyckas.

- Göran Greiders föredrag för Stureakademin var intressant. Han pratade mest om den socialistiska klasskänslan och hur liberaler var egoister. Vi kom in på skogsbrukspolitik där han ville ha gigantiska statliga naturreservat för att säkra den biologiska mångfalden, men hade inget bra argument mot att biologiskmångfald ibland uppstår på grund av att mark brukas (ängsmarker/kulturlandskap), eller hur vi ska få tag i papper och trä i framtiden (om nu skog knappt ska brukas). Tyvärr han vi inte diskutera mer på just det ämnet.

---

För övrigt vill jag att dygnet ska ha 30 timmar (jag har alldeles för mycket jag borde göra), påstå att SJ:s tysta avdelningar är allt annat än tysta (jag har åkt nånstans mellan 6-8 resor i sådan nu), och konstatera att jag hellre vore anarkist än konservativ.

Etiketter: , ,

23 Kommentarer:

Anonymous Mind sa...

Att de tar bort porr från hotell har jag inget emot, men jag undrar, varför ska just bibeln ligga där? Inte koranen? Inte scientologiskrifter? Bara den för tillfället största sekten räknas?

Det borde väl inte vara så svårt för den som är med i en sekt att ta med sitt eget sektmaterial att läsa när man är på resa. Men sen att säga att man blir kränkt för att man hittar det i byrålådan är ju lite väl magstarkt. Klart man kan bli störd på att sekter försöker sprida sin hjärntvätt men knappast kränkt.

16 april, 2007 00:35  
Anonymous Fredrik Bendz sa...

Jag tycker också att det är löjligt att bli kränkt över att bibeln, Mein Kampf eller annan bok ligger i garderoben på hotellrummet. Vilken tur då att ingen har blivit kränkt! Det är bara en lögn som frälsningssoldaten Emanuel Karlsten har spritt för att smutskasta Humanisterna.

Och apropå bränna böcker så brukar den kristna högern i USA syssla med sådant. Bland annat bränner man Humanistisk litteratur eftersom den är gudlös. Nu bojkottar Skytte Scandic för att deras hotellrum är gudlösa. Där kan du snacka intolerans!

16 april, 2007 00:40  
Anonymous Mind sa...

Just det, jag måste bara påpeka en sak, dra inte alla humanister över en kam, jag tror knappast att den personens agerande för allas talan. Att påstå att humanister i allmänhet kanske borde starta bokbål ala Kina är ju ungefär som att påstå att alla feminister kanske borde börja misshandla män, om man tar samma kammning och överför på något som ligger dig nära om hjärtat. (och mig, måste bara klargöra att jag inte har nåt emot alls mot feminismen det var bara ett exempel)

16 april, 2007 00:45  
Anonymous Voltaire sa...

Anledningen till att det är just biblar som finns på hotellrummen är att Gideoniterna, som distribuerar biblarna i fråga, är kristna. Ateisterna får sprida sin propaganda själva.
Att Sverige inte har någon statsreligion är inte samma sak som att ateismen är statsreligion.

16 april, 2007 00:55  
Blogger HertzaHaeon sa...

Voltaire (den riktige Voltaire, alltså) sa:

"If there were no god, it would be necessary to invent him."

Eller lägga ut hans bestsellers i hotellrum, antar jag.

16 april, 2007 01:22  
Anonymous Mind sa...

Jo Voltaire, i praktiken så är det ju det det går ut på när man menar att Sverige ska vara sekulärt. Man upptäckte att det var dåligt att blanda ihop religion och politik, dvs att låta religion styra politiska beslut. Därför slutade man med de dumheterna. Men att kalla ateismen för religion är ju lite fel, ateismen är ju avsaknad av religion.

Man bör grunda politiska beslut på sanning. Religion är sagor, inte sanning. Att grunda politiska beslut på vetenskap är en helt annan historia. Vetenskapen är inte en annan sorts religion. Vetenskapen eftersträvar sanningen så långt som det är möjligt baserat på ett metodiskt tillvägagångssätt att utforska vår verklighet som förfinas mer och mer. Det är krav på bevis, det är krav på experimentella resultat, detta sammantaget går mot sanningen så långt som det är mänskligt möjligt, även om det blir missar ibland och även om det inte alltid stämmer fullt ut. Dock rättas misstagen till, modellerna förfinas osv.

Religionen följer inte samma rigorösa självsaneringsmekanism. Religionen har ett motsatt mönster, den definierar en sanning utan att rannsaka sig själv, utan vederläggning, utan experiment, utan logik. Resultatet blir ett bisarrt hopkok av sagor, ideér och många gånger ren ondska som ett kollage i bagaget genom århundradena.

Nej, folk får tro på vad de vill privat men att politik ska grunda sig på religion? Att MITT liv ska styras av sagor som andra tro på? Nej tack. Pracka inte på mig sagor som påstår sig vara sanningar.

16 april, 2007 01:34  
Anonymous Mind sa...

Jo, angående likheter och skillnader mellan män och kvinnor. Jag fick höra nåt slags argument om att kvinnors hjärnor var mindre än mäns i genomsnitt. Argumentet gick ut på att kvinnor då skulle vara mindre intelligenta. Jag kan upplysa om att skillnaden i vikt på hjärnan beror på att män generellt sett har mer muskelmassa som hjärnan måste kontrollera och skillnaden i hjärnans vikt alltså beror på detta. Ingenting som påverkar intelligensen det minsta alltså. Jag har hört det där dumma argumentet om hjärnans vikt så många gånger nu att man börjar bli less på att höra det. Jag tycker det var en mycket bra artikel i DN, på tiden.

Och även om det nu skulle visa sig finnas biologiska skillnader så vad är vitsen med att påpeka detta? Jag tycker inte man ska ha annorlunda rättigheter för det. Det blir så lätt att debatten handlar om att ena sidan påpekar skillnader mellan könen som om det automatiskt rättfärdigade orättvisor, den andra sidan förnekar skillnaderna, och helt plötsligt är det politiskt inkorrekt att ens tänka att det finns skillnader, inbillade eller vetenskapligt bevisade. Det blev nästan som ett tankeförbud på biologisk forskning som kunde ha obekväma resultat. Just därför var det himla skönt att det psykologiskt sett inte är några nämvärda skillnader enligt den rapporten, ett område mindre där ovissheten råder.

Får ursäkta för så många inlägg men det blev så mycket att kommentera på en gång =)

16 april, 2007 01:54  
Anonymous Anonym sa...

Alla får väl tro vad dom vill men har ni tänkt på följande: Att hela vår lagsboks BrB är grundad på 10 Guds budord. Att FN:s grundregler om människaors lika värde de facto kommer från Nya testamentet. Att vår syn på kvinnofriden kommer från den där lustiga snickaren från Nasaret (se även ovan).
Att denna syn faktiskt ej fanns tidigare ej heller i andra kulturer. Förlåtelsens grund mellan människor kommer från Kristendomen. Att 95 % av den uppbyggda världens hjälpverksamhet till fattiga och katastrofdrabbade kommer ur den Kristna delen av världen.röda korsets grund-värderingar ävenså. Ja jag skulle kunna hålla på länge men, nog är det lite lustigt i alla fall. Så vad är problemet egentligen. Fyll dagen med nåt vettigt än att tjafsa över denna struntsak.
Alla får väl tcka vad dom vill, men kolla gärna lite fakta. Vet ni vad Sveriges första lag var ?
Lasse

16 april, 2007 02:44  
Anonymous Anonym sa...

Fredrik Bendz påstår så mycket. Jag vet inte vem denne är men jag kollade upp vad han refererade till dvs. medlemstidningen humanisten Nr1/2007. 16 sidor totalt. Där står INGET vad Fredrik påstår och jag har varit i kontak med red. och får medhåll.
Jag är ingen frälsis men skall man attackera nån skall man inte fara med lögn själv det är ohederligt.
Man skall inte kladda ned en seriös debatt med att utpeka en frälsis som lögnare då man själv inte håller sig till basal sanning.
Nej jag undrar vem han egentlig är den där Fredrik och vad han har för agenda. Jag citerar sigge eklund som sade till mig då vi satt och pratade över en fika, "skall man blogga och säga sitt på nätet skall man alltid tala sant för annars bli man ALLTID avslöjad av nån". Så rätt så sigge. Erka

16 april, 2007 02:55  
Blogger Johanna sa...

För det första har jag ingenting emot ifall någon organisation hade velat förse världens hotell med en koran till varje rum. Jag hade knappast kännt mig kränkt av den. Om nu bibeln bara är sagor, så låt den ligga kvar på rummen och just agera sagobok.

Förhoppningsvis så håller inte alla humanister med Sturmarks bibelkrav, förhoppningsvis inte ens de som är med i hans förening. Så nej, det var inte meningen att dra alla över samma kam.

16 april, 2007 07:47  
Blogger Mikael Åhman sa...

Anonym:

Jag gissar att Fredrik Bendz är samme Fredrik som skriver om Scandic-affären på Johan Ingerös blogg. I så fall sitter han i "Humanisternas" valberedning.

Även på Ingerös blogg där driver han tesen om ljugande frälsningssoldater. Fram tills nyligen trodde han för övrigt, av hans kommentarer på den bloggen att dömma, att det var förbjudet i lag att dela ut Bibelkritiskt material i Sverige.

Need I say more? Rest my case!

16 april, 2007 10:57  
Blogger Jesper sa...

Ett litet påpekande om ateism för att rätta Mind och förmodligen ganska många andra som har samma felaktiga uppfattning.

Ateismen kan på inget sätt likställas med avsaknad av religion. Ateism är bara avsaknad av en (eller flera) gud(ar). Buddhisterna är ateister.

En ateist har en stark tro på att det inte finns en gud på samma religiösa sätt som en kristen eller en muslim tror på att det finns en gud.

Om man anser sig sakna religion helt så svarar man inte "nej" på frågan om det finns en gud - då svarar man "jag bryr mig inte". Och då faller man under kategorin agnostiker. De flesta jag har träffat som kallar sig ateister är i själva verket agnostiker. Detta märker man på att många som kallar sig ateister är medlemmar i svenska kyrkan eftersom de "inte orkar gå ur". För en ateist bör det vara otänkbart att vara medlem i ett religiöst samfund som hyllar en gud. För en agnostiker där emot går det utmärkt att vara medlem om man av lathet inte orkar gå ur eftersom man helt enkelt inte bryr sig.

16 april, 2007 12:34  
Anonymous Anonym sa...

"Anonym said...: Att hela vår lagsboks BrB är grundad på 10 Guds budord. Att FN:s grundregler om människaors lika värde de facto kommer från Nya testamentet. Att vår syn på kvinnofriden kommer från den där lustiga snickaren från Nasaret (se även ovan)."

Struntprat. Det skulle betyda att endast samhällen som grundar sina normer på Torah och/eller Nya Testamenten skulle ha lagar och författningar som liknar de du radar upp. Och det stämmer ju inte.

De "tio" budorden (ja det var ju inte tio...) är inte särskilt unika eller speciella för Torah. Någon lära om allas "lika värde" går inte heller att unikt knyta till Nya Testamentet (om det ens går att knyta till NT heller, annat än i ord). Och kvinnofrid, vad,vilken, vart, woot, ingen närmare förklaring ges, måste tolka det som att inget värde finns i den frasen.

16 april, 2007 12:43  
Blogger Jesper sa...

Ursäkta att jag klampar in en gång till här men jag skulle ju kommentera själva sakfrågan också - det där med biblar på hotellrum. Skytte skrev i sin kolumn att vi som konsumenter kan visa Scandic vad vi tycker om deras agerande att ta bort biblarna, det tänker jag göra! I sommar bokar jag rum på Scandic!

16 april, 2007 12:48  
Anonymous Anonym sa...

Antingen är din retorik omogen, eller så är du bara så okunnig att du inte förstår skillnaden mellan skogsbruk och jordbruk. Och att inget av de olika formerna utesluter varandra. Att avsätta skogsmark för naturreservat har ingenting med att man på andra ställen bedriver traditionelt slåtterbruk eller låter kossor beta på äng. Det är heller knappast samma form av biologisk mångfald som skapas eller gynnas i ett naturreservat, som i ett ängslandskap.

Och vad har papper och trä med detta att göra? Ingen aning. Verkar som att du ser varje skogsdunge som potentielt råmaterial till finfint virke, eller utmärkt pappersmassa. Riktigt så är det så klart inte. Bara för man kan elda med det i lägerelden, betyder inte att det är lämpat som byggnadsmaterial eller ens energivärde att utvinnas i värmepannan. Och man kan inte göra papper av vilka träd som helst.

Samt, vi återvinner ju papper och trä på våra miljöstationer. Så paniken är knappast stor bara för att man föreslår att delar av naturen kan må bäst av att få ligga orörda och vila. Det är väl knappast enbart människan som förtjänar att ha avsatta områden för rekreation och återväxt. Vi kan gott och väl bjuda på semesteranläggningar för flora och fauna. Det kommer vi alla att vinna på i längden, isätllet för att avverka utan tanke på resultatet.

16 april, 2007 13:09  
Anonymous Fredrik Bendz sa...

Anonym argumenterar ohederligt. Jag har aldrig påstått att det är förbjudet enligt lag att dela ut bibelkritiskt material på hotellrummen. Jag skrev att vi inte får, och med det menade jag att hotellen inte tillåter det (även om jag inte skrev ut det explicit - dock har jag aldrig hävdat att det är olagligt). Hotellen tillåter kristen mission, men inte motargument.

Erka kan inte ha läst speciellt noga. Mer än halva sista sidan täcks ju av artikeln. Kolla själva:

http://www.humanisterna.se/huminfo_1_2007.pdf

För er som ser lika dåligt som Erka kan jag tipsa om att rubriken är "Biblar på hotellrum". Det är som sagt bra att ha belägg för sin sak när man anklagar andra för något!

16 april, 2007 19:47  
Anonymous Mind sa...

Jesper: I stand corrected. Det är ju självklart som du säger, lätt att glömma. Men frågan blir då, menade Voltaire ateister eller agnostiker i sin kommentar?

Men mitt argument i övrigt tycker jag håller även om etiketten på det blev fel, det om att sverige bör förbli ett sekulärt land och varför.

Johanna: Jag har inget emot att hotellrum har biblar så länge andra trosuppfattningar och även vetenskapliga institutioner tillåt ha sin litteratur i byrålådorna på hotellrummen, såvida det inte är hotellen själva som väljer att ha den där förstås, då blir det ju lite annars.

17 april, 2007 02:14  
Blogger Mikael Åhman sa...

Fredrik:

Struntprat! Du har inte alls ondgjort dig över Scandics bristande vilja att låta er sprida er propaganda. I en debatt som utgick från liberala rättighetsbegrepp, främst yttrandefriheten, ondgjorde du dig över din bristande rätt att sprida Bibelkritiskt material.

När man kräver en rätt implicerar det att den rätten är hotad eller kränkt. De två vanliga sätten att hota/kränka rätten till yttrandefrihet är följande:

A Lagstiftning (förbud mot spridande av Bibelkritiskt material)

B Våld (regelmässig misshandel av human-etiker, utförd av exempelvis Gideoniter)

Eftersom inte ens en human-etiker är obegåvad nog att hävda B, antar jag att du försöker göra A gällande. Eller menar du måhända att

C Privatägda hotell har någon slags skyldighet att upplåta sina lokaler åt organisationer vars budskap och värderingar de ogillar?

Det finns för all del ett antal organisationer som hävdar just C. En av dem är ett svenskt parti som för närvarande har årsmöte i Danmark...

För övrigt är jag inte det minsta anonym. Mitt namn står i blå text över mina inlägg. Men jag kan skriva det i själva inlägget också, så att det klart framgår.

Mikael Åhman

17 april, 2007 18:37  
Blogger Tuneld sa...

"Kina ställer till med en stor brasa och bränner upp både förbjuden litteratur, porr och piratkopior av upphovsrättsskyddade verk. Alltihopa verkar vara lika illa enligt landets ledning, vilket också måste ses som en påminnelse om att fildelning och piratkopior (i det här fallet fysiska kopior) är viktiga och nödvändiga element i en demokrati med yttrandefrihet."

Är det inte så att det är påtryckningar från USA som tvingar Kina att vidta åtgärder mot piratbranschen, och således är ett än mer odemokratiskt land om man mäter demokrati i informationsfrihet på det planet?

17 april, 2007 23:32  
Anonymous Anonym sa...

Piratkopior i det här fallet är konkreta produkter som framställts illegalt i syfte att säljas illegalt, med vinst och noll kronor tillbaka till de bolag och/eller artister som äger upphovsrätten till dessa.

Det kanske kommer som en överraskning, men Kina har lagstiftning som täcker upphovsrätten de också. Även för internationella verk.

17 april, 2007 23:49  
Blogger At Eist sa...

Hej alla!

Den svårt konservative Göran Skytte skall bojkotta Scandic för att de tar bort biblarna. Nu finns det flera sjukhus som tragit bort biblarna. Skall Skytte även bojkotta dessa sjukhus om han behöver vård?

/Henrik

22 april, 2007 22:54  
Anonymous ml sa...

Det kanske kan korta vårdköerna lite.

24 april, 2007 18:52  
Anonymous Mind sa...

En kommentar lite såhär i efterhand. Såg denna artikel och kom genast att tänka på diskutionen här i bloggen =)

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20670001&refer=us&sid=afIESX3LdgnQ

04 maj, 2007 13:44  

Skicka en kommentar

<< Home