Creeper

lördag, mars 24, 2007

Skyll inte på fildelningen

Rapporteringen om fildelning i media är helt klart något motsägelsefullt. DN har idag stora rubriker om att den amerikanska skivindustrin är i kris, och att den betalda nedladdningen inte är tillräckligt för att lyfta försäljningssiffrorna.

Samtidigt som Sverige är ett annat "ökänt piratnäste", så lyckas man här ändå slå rekord i - skivförsäljning. Idol-Markus platta har slagit debut-rekord, och skivbolagsrepresentanterna slår sig om magen. Detta trots att plattan ligger fullt tillgänglig på piratebay och blivit nedladdad flera tusen gånger (och säkert sprids vidare till p2p-nätverk).

Så, skyll inte på fildelningen.

---

Intressant är att branchföreträdarna i USA själva ser skivförsäljningen mer som marknadsföring än potentiell inkomstkälla, och varför ska man egentligen betala för reklam?

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Bra, insiktsfullt. Men du går DN och de stora skivbolagens ärenden när du fritt översätter musikindustrin till skivindustrin. Jag vet att det är så man ska tolka det, men Sveriges största morgontidning basunerar faktiskt ut att detta skulle påverka MUSIKindustrin när den blomstrar, de som mår dåligt är ju skivbolagen som tar typ 200 spänn för sin reklam. Vilket du så vist påpekar!

24 mars, 2007 16:03  
Blogger Magnus sa...

Tror att "ökänt piratnäste" ska tolkas som att man inte får avlyssna vem som helst......än.

24 mars, 2007 16:17  
Blogger Johanna sa...

Anonym: Nja, det är faktiskt skivindustrin jag bloggat om. Man går skivbolagens intressen om man däremot översätter skivindustrin till musikindustrin, inte tvärt om.

Magnus: eller så ska det tolkas att vi inte har samma regler som på andra sidan atlanten - än.

24 mars, 2007 16:33  
Anonymous Anonym sa...

Men vad säger hans (denna "idolmarkus") lyckade framgång både på försäljningslistan och piratkopieriongslistan om andra artister som sliter med sin musik och får finansiera allting själv från början till slut?

Ingenting.

Vad säger ditt exempel om andra artister som inte kan rida mediavågen kring en "talangjakt". Som får jobba med att boka spelninga roch pressa skivor så gått det går, med dubbla jobb och låg budget.

Ingenting.

31 mars, 2007 06:32  

Skicka en kommentar

<< Home