Creeper

onsdag, mars 21, 2007

Det är ju bara en glass

Det är bara en glass (eller nästan, det är ju glittersmink också), men ett tydligt exempel på produkt som försöker sälja på könsroller till barn. Om glassen nu kommer att sälja, visar det på ett exempel där vi är kvar i gamla normer och föreställningar över hur små flickor ska vara.

Etiketter: ,

8 Kommentarer:

Blogger Ludvig Hoffman sa...

Den glassen måste jag testa nu när du gjort reklam för den...

21 mars, 2007 20:20  
Blogger Vidde sa...

Det är knepigt det är med tjejer, glitter och rosa. Mina föräldrar uppmuntrade inte på något sätt det rosa och glittriga, men jag är fortfarande förtjust i glitter och starka färger (om så inte rosa längre). Min lilla kusins föräldrar köpte inget tjejigt åt henne alls i klädväg. Åtminstone undvek de rosa och glitter. Gissa vad den lilla flickan ville ha mest av allt? Rosa glitter! Vart kom det ifrån?

21 mars, 2007 21:32  
Anonymous Mind sa...

Ja, det är underligt. Jag köper inte att alla könsroller är inlärda, jag misstänker att en hel del beteenden är medfödda, mycket tyder på det. Vad jag däremot starkt sätter mig emot är att man ska behandlas ojämlikt bara på grund av det. Man ska ha lika lön även om man skulle gilla rosa glitter. (och såklart, innan nån hinner påpeka det, inte bara lön, utan även andra sorters förmåner/omständigheter i vilken form de nu må förekomma)

Just i detta fallet med glassen är den ju uppenbart riktad till tjejer. Ok att det kanske går att motivera att en rosa glass med glitter är för alla men om man döper den till Girlie är det faktiskt lite svårt att komma med en trolig bortförklaring =)

22 mars, 2007 00:34  
Anonymous Saint sa...

Man behöver ju inte hymla med att det är lätt att sälja skinande, färgglada saker till små flickor. Däremot är det inte sagt tillräckligt ofta att det är lika frestande för små pojkar - de flesta tenderar låta bli att försöka, bara.

I min enkla mening är det som Niemi och andra, mer seriösa (?) folk sagt, att manlighet definieras som en frånvaro av kvinnlighet och små pojkar skolas tidigt att undvika "tjejbacillerna". Även om det kanske är befogat att hindra småflickor från att leka princessor är det alltså minst lika viktigt att inte hindra småpojkar från att göra det. Typ.

22 mars, 2007 01:15  
Anonymous Anonym sa...

Hallå! Glassen i sig är det väl inget fel på? Det enda som är fel är våra fördomar som säger att den riktas mot tjejer bara för att det är rosa och smink i den.. sen kan man väl klaga på namnet kanske.

22 mars, 2007 11:51  
Anonymous Anonym sa...

Det enda barn jag sett äta glassen var en liten pojke. Vem vet, det kanske bara är helt rättvist att små pojkar får äta rosa glassar som heter "girlie". Små flickor har väl fått äta "spindelmannen" och "raket" glassar länge. Anar att det faktiskt är lättare för killarna att "våga?" köpa den om den heter "girlie" än om den hetat "princessglass" och "princessglass" måste få säljas lika väl som "raketglass" allt annat är könsdiskriminering - mot flickorna...

27 mars, 2007 16:05  
Anonymous Stina sa...

Jag skulle bli överlycklig om någon gjorde spindelman-glassen rosa med glitter eller en raket-glass som heter Girly. Då skulle glassen få finnas kvar, den kanske är god, och man skulle slippa all glass-diskriminering.

28 mars, 2007 22:02  
Anonymous Lisa sa...

Problemet är väl knappast att rosa och glitter är något fult och otäckt i sig (vilket en idiot på JÄMO faktiskt påstod)
Problemet är att glassen heter Girlie.
Rosa och glitter är jättefint, men deftinitivt inte bara för tjejer.

19 april, 2007 10:47  

Skicka en kommentar

<< Home