Creeper

torsdag, november 16, 2006

Fildelarjakten döden för svensk filmindustri

En sen kvällskopp med te ledde in diskussionerna på fildelning, och i synnerhet fildelning av svensk film. Kollar man upp topplistan på piratebay finns det inte en enda svensk film med. På motsvarande musiksida finns det svensk musik, och det hyffsat högt upp också.

En av anledningarna till att svensk film inte fildelas skulle jag säga (baserat på mina ovetenskapliga analyser) beror på antipiratbyråns åtal mot personer som laddat ner just svenska filmer. En annan av anledningarna är troligen att svensk film har ett rykte om sig att vara av rätt så dålig kvalité.

Frågan är om inte jakten på fildelare av just svenska filmer också slått hårt på den svenska filmindustrin. Om människor håller sig undan att dela svenska filmer till förmån för filmer från andra länder, blir också den faktiska publiken för svensk film mindre. Med en mindre faktisk publik, tycker färre personer att filmerna är bra, vilket senare leder till att den publik som upptäcker kulturformen svensk film och också konsumerar svensk film blir mindre.

Jag har inga vetenskapliga belägg på att försäljningen av svensk film och biobesöken skulle öka om APB slutade jaga fildelare som delat svensk film, inte heller har jag några emot. Men det finns faktiskt vetenskapliga belägg för att fildelare konsumerar mer än vad icke-fildelare gör, och om fildelare undviker att dela svensk film, så borde det vara en logisk följd att de också undviker att köpa svensk film. Jakten på fildelare blir kontraproduktiv, istället för att använda tekniken till att sprida den film och kultur skaparna så gärna brinner för.

11 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Det kan ju iofs finnas ett element av rädsla för att ladda upp svensk film. Motsvarande fenomen inträffade i Hongkong förra året, då man där arresterade och fällde en fildelare (det var det första fallet i världen).

Men jag tror snarare att det handlar om att svensk film suger. Ordentligt. Svensk film är lågkvalitativa moralkakor producerade med statliga bidrag. Vem vill se sådan grådaskig socialrealism?

16 november, 2006 12:52  
Blogger Vidde sa...

Mycket bra inlägg! Delvis förklaring till att jag inte tankar ner kommersiell musik. Jag vill inte stödja fildelarjakten mer än jag måste. SÅ jag lyssnar bara på gratis musik.

16 november, 2006 14:00  
Anonymous Anonym sa...

1) Risken att "åka fast" är extremt liten.
2) Ingen har har lyckats "sätta dit" någon som använder bittorrent teknik (som the piratebay ju använder)
3) Det finns en uppsjö av anonymiserings-verktyg/tjänster.

Så att ladda upp/ner svensk film har inget med rädsla för att åka fast att göra men däremot allt med att svensk film (tyvärr) är riktigt usel att göra.

16 november, 2006 14:06  
Blogger Peder sa...

Även jag tror nog att det beror på att svensk film är kass.

16 november, 2006 14:55  
Blogger Johanna Nylander sa...

Svensk film är inte bra. Det finns dock få undantag, och jag tror faktiskt att APB är en liten del i varför folk inte sprider dem med glädje...

16 november, 2006 14:56  
Anonymous Anonym sa...

Jag har helt slutat se svensk film på bio. Inte endast på att 99% är ren dynga utan också för att en del av intäkterna går till APB.
Jag tror nog att folk har upptäckt att det finns massor av bra film därute. Fler och fler upptäcker t.ex. att amerikansk film är klart överskattat.

16 november, 2006 15:00  
Anonymous Mind sa...

SÅ urusel är väl ändå inte svensk film? Visst, det finns helt klart många bottennapp men det finns också några guldkorn som är värda att se. Komedier då i första hand. Men jag fildelar inte svensk film helt enkelt pga jag inte vill ge asgamarna vatten på kvarnen. Precis som Vidde säger alltså. Så nog har du rätt i att fildelningsjakten skadar industrin. På samma sätt som den skadar personer som faktiskt försörjde sig på att släppa gratis musik (www.andreasviklund.com)

16 november, 2006 18:15  
Anonymous Mind sa...

Jag glömde att säga, jag har även helt slutat gå på bio och nästan helt slutat hyra och köpa film på grund av alla trevliga budskap om vilken stor brottslin g man är som kommer med om man köper dem eller ser dem på bio. Förut var jag en stor konsument av film, både på bio och hyrfilm, jag fildelade även mycket film. Nu gör jag varken eller. Ser extremt sällan på film känns det som. Men jag gråter inte över det men det gör tydligen diverser filmbolag som håller på att dö ut. Så dö nån gång då säger jag, Och skyll er själva. När ni har dött ut får väl vettigare aktörer ta över efter er.

16 november, 2006 18:19  
Anonymous Anonym sa...

Hm, alltså. Vad fan. "Slått"?!

17 november, 2006 11:08  
Anonymous Daniel Stromberg sa...

Håller helt och hållet med. Jag personligen laddar hem både musik och filmer varenda dag som jag inte betalar för.

Däremot så lägger jag ner säkert 1500-2000: - varje månad på biobesök, hyra av DVD samt inköp av DVDer och skivor.

Anledning till att jag laddar hem är bara för att jag vill veta att jag inte köper skräp. Men ser jag en bra film så dyker den i princip alltid upp på min inköpslista.

17 november, 2006 12:34  
Anonymous Anonym sa...

Det är skitjobbigt att läsa vit text mot svart bakgrund.

Svensk film f.ö. är precis som Amerikansk, kommersialiserad till en mall som stereotypen tros gilla. Kolla efter mer obskyra titlar alla ni som klagar på svensk film.

Tror att det inte tankas/delas så mycket svensk film via piratebay t.ex för att svenskar till stor del använder Direct connect istället då bredbandsutbyggnaden är optimerad för den sortens fildelning.

Tjarå.

29 maj, 2007 17:24  

Skicka en kommentar

<< Home