Creeper

söndag, november 12, 2006

Varför finns det inte statliga bidrag för dataspelsutvecklare?

Är man författare kan man söka sig till svenska författarfonden och tigga pengar för att fortsätta skriva, och har man tur så kan man få en livslång lön att inkassera. Oavsett om du procucerar någonting folk läser eller inte.

Livet som dataspelsutvecklare kan också vara tufft. Så varför finns det ingen dataspelsfond för stackars konstnärliga dataspelsutvecklare som vill ha tid att i lugn och ro utveckla kreativa kvalitétsspel? Eller räknas inte dataspel till tillräckligt "fin" kultur?

För inte är det så att dataspelsutvecklare med banbrytande kreativa idéer är undantagna de där svårigheterna med finansiering och utgivning av sina produkter. För att inte tala om de resurser och rättigheter man måste ha tillgång till för att få ge ut sina spel.

Nej, jag tycker inte att staten skall ge livslånga löner för att man är en stackars dataspelsutvecklare (även om jag personligen nog inte skulle dra mig för att söka pengar om det fanns i fond-form), och det är inte heller rimligt att man skall få det som författare.

Säljer inte de kreativa verken tillräckligt bra, så får man palla av att vara kreativ på fritiden. Tycker tillräckligt många att kulturutbudet blir för fattigt för det, så har vi vips en efterfrågan och marknad för de aktörerna, och de kommer också sälja. Att stödja utdöd kultur som bara ledamöter i författarfonden konsumerar är bara slöseri på mina skattepengar.

---

För övrigt så förstår jag inte upprördheten över att Linda Skugge fått pengar från författarfonden. Klart hon ska söka pengar när fonden nu finns.

---

För övrigt nummer två, så borde fler pizzerior köra fullkornsbotten som alternativ. Fenomenet har äntligen kommit till lilla Skövde, och är faktiskt gott. Sen känns det i alla fall som ett lite nyttigare, en känsla som annars saknas totalt vid pizza-inköp.

13 Kommentarer:

Blogger deep|ed sa...

Det ska hon. Men hon kanske ska ge fan i att dissa andra som gör samma sak. Det är där problemet ligger.

12 november, 2006 18:42  
Blogger Karl Dahlberg sa...

Frågan är om man inte borde bevisa att alla bidrag inte måste komma från pappa staten... Tänk om tex Wallenbergkoncernen, eller något liknande, satte upp en sådan fond, ur rent filantropisk intresse, så skulle man kunna bevisa att man inte behöver tvinga av folk massa pengar i onödan...
Enligt artikeln kostar författarfonden 50 miljoner kronor om året, vilket inte är så vansinnigt mycket, om man ser det ur ett större perspektiv, ijallefall när det handlar om ickeSkattpengar...

Angående pizza i Skövde, så undrar jag mer varför det råder en sådan brist på utkörning... Skulle vara bra nu när man sitter på kammaren och fösker jobba, och inte har av intresse att traska 15 min enkel väg för att fixa ok färdig mat...

12 november, 2006 18:52  
Blogger Mikael M sa...

"Varför inga statliga bidrag till dataspelutvecklare" är en mycket relevant fråga i sammanhanget, den frågan växer säkert med tiden, den branschen är ung även om du inte känner det så. Förresten, vilken fight det skulle bli om dom de pengarna. Men - när det gäller Linda Skugges resonemang; så gör hon det väl enkelt för sig - hon har relativt sett, i att föra ut sina resonemang, jätteupplaga. Jag anser att (i jätteupplaga) ofta gör man ungefär samma anspråk som en politiker, men med den skillnaden att ansvaret anses inte lika betungande. Inga möten och diskussioner, bara Vips, vispa ut lite synpunkter. Men det kanske är konstnärsskap? Då får ju hon vara glad att hon har betalt arbete, några bidrag fikar ju hon inte efter?

12 november, 2006 19:11  
Anonymous Saint sa...

Mja, dataspelsutveckling är ju tvärvetenskapligt och det finns rätt saftigt med statliga bidrag man kan söka för interaktiva installationer just eftersom de innehåller både teknologiska lösningar och konstnärliga element. För några år sedan jobbade jag och fick statliga pengar för vad som i vårt fall innebar spelprogrammering, för andra konceptutveckling.

Då efterlyser jag snarare en kunnig myndighet (eller samarbete med ASGD/IGDA/...) med vett att skilja på riktigt arbete för innovation inom interaktion från fantasilöst tjafs som gjorts förut. En myndighet som distribuerar de statliga bidragen till rätt projekt och följer upp att något faktiskt görs. Eller, som du säger, låta industrin själv stå för filantropin. Utbildningssätena hjälper ju till och drar sitt strå till stacken (nu tänker jag främst på SGA, som för övrigt är sponsrat av bl a några kommersiella svenska spelföretag).

12 november, 2006 20:47  
Blogger Johanna Nylander sa...

deep|ed, det har du rätt i. Men hon kan gott och väl kritisera bidragen.

Karl Dahlberg, fast när staten har en författarfond behöver det ju inte finansieras på annat sätt. Men det borde kunnas, absolut.

Ang. pizzan, så visst. Men bor man i närheten av skolan har man ju fyra ställen inom sju minuters gångavstånd att välja mellan, och lite luft skadar ju inte :)

12 november, 2006 20:48  
Anonymous Anonym sa...

Jag studerar programmering på en liknande utbildning uppe i lilla karga Kramfors. Tack för ditt inlägg om detta. Det finns många kreativa personer som inte kan få ut sitt spel på markanden för att det inte håller sig till normen eller för att det inte har kört ner miljoner på grafik.

12 november, 2006 21:59  
Blogger Johanna Nylander sa...

Precis, men om man istället för att göra spel skriver böcker, så har du en statlig fond att söka bidrag från...

12 november, 2006 22:02  
Blogger Dawg /afk sa...

Nä, det räknas inte som kultur med dataspel, minns inte när det var jag läste den artikeln (eller jag kasnke hörde det på radion), men det var typ något beslut som togs för nått år sen när nån utredde den frågan. Det dära skriva bok bidraget ska jag fan söka. tackar för det tipset!

12 november, 2006 23:41  
Anonymous Johan sa...

Jag är fysiker och har nyligen fått stipendium från en privat stiftelse för att forska utomlands. Detta stipendium får man inledningsvis i ett år och gör man bra ifrån sig under den tiden finns det chanser att få det förlängt ett år.

Att få ett statligt stipendium på livstid utan några som helst krav på motprestation är helt bisarrt.

13 november, 2006 04:14  
Anonymous Anonym sa...

Lägg ner alla bidrag till den sk kulturen.
Att införa fler bidrag till dataspelsindustrin är bara att göra ännu ett fel.

13 november, 2006 12:07  
Blogger Mikael M sa...

Anonymous, definiera gärna den s k kulturen. Vad är ett bidrag? Vad tror du polis och militär lever på? Politiker? Även dagstidningar har bidrag. Vilka skolor lever helt utan bidrag. "Bidrag" är ett fult ord idag. När det gäller dataspelsbranchen ser jag längre än att det skulle handla om rena nöjesspel, i de flest former av utbildning går det att skapa intelligenta problemlösningsspel. Det kommer faktiskt också en ny generation som skall gå i skolan antar jag,...., kanske med en lärarkår som i högre grad är vana datoranvändare, ....blablaosvosv

13 november, 2006 12:22  
Anonymous Seb sa...

Ifall en schackspelare kan fa kulturbidrag sa borde val dataspelsnissar ocksa kunna fa det. Personligen ser jag dock ingen anledning till att varken forfattare, schackspelare eller dataspelsnissar ska fa det.

13 november, 2006 20:47  
Anonymous Anonym sa...

Är man moderat kan man alltid låta bli att betala arbetsgivaravgift för svartjobbare eller låta bli att betala tv-licensen...

13 november, 2006 23:10  

Skicka en kommentar

<< Home