Creeper

onsdag, november 01, 2006

En minister som faktiskt står för sina åsikter

En av mina absoluta favoriter i svensk politik just nu är jämställdhets och integrationsminister Nyamko Sabuni. Hon är visserligen folkpartist, men det är ändå inte alltid jag håller med henne i sak. Anledningen till att jag gillar henne så mycket är att hon är kontoversiell, och klarar av att stå för sin åsikt.

Medan andra ministrar backar från sina hjärtefrågor och går in i nån sorts menlös "nu är det bara officiella allianspolitiksfrågor jag tycker någonting om"-läge (eller sossefrågor när det är sån regering), så sätter sig Sabuni i tv4:as efter tio-soffa och säger att "Nej, alliansen håller inte med mig om det här, men jag tycker så" och förklarar skarpt och tydligt att hon inte kan backa från sina åsikter bara för att hon blivit minister.

Nyamko Sabuni är anti-jante, står för vad hon tycker, och vet att hon har kompetensen för det hon gör. Samtidigt så är hon en otroligt ödmjuk person, så man nästan funderar på var stålmanskostymen är. Dessutom ännu mer politiskt inkorrekt när hon gång på gång skarpt bemöter det ifrågasättande om hur i hela världen skall klara av att vara minister (och för så många områden också!), nu när hon är både svart och kvinna (vilken manlig minister har fått samma ifrågasättande?).

Att hon sedan som (icke-praktiserande) muslim blir kallad för islamofob (eller med islamofobiska tendenser), eftersom hon är en av de få politiker som problematiserar och ger förslag på hur man kan förindra hederskultur är mest sorgligt och ironiskt. Mer Nyamko i svensk politik, och inte minst, fler politiker som vågar stå för deras egna åsikter, och inte bara försvara partikompromisser...

4 Kommentarer:

Blogger Saga Rosén sa...

Klockrent inlägg. Vi behöver fler som Nyamko!

01 november, 2006 19:43  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Nyamko rockar fett! Hur kan man undgå att älska en minister som lägger ner CMR?

02 november, 2006 15:04  
Anonymous Stöd Nyamko Sabuni sa...

Stöd Nyamko Sabuni:
http://www.namninsamling.com/nyamko

03 november, 2006 15:36  
Anonymous alandalus sa...

Det är inget fel att bekämpa hederskulturer och jag välkomnar Sabunis arbete mot hedersmord och könsstympning. Men det är en helt annan sak när hon börjar prata slöjförbud, indragna bidrag till muslimska samfund och om muslimska friskolor som "rekryteringsbaser för framtida självmordsbombare". Detta är inget annat än fiskande i grumliga, islamofobiska vatten.

Hennes förslag om tvångsundersökningar av underliv tillhörande flickor från "vissa kulturer" gillar jag inte heller. Även om detta förslag kanske inte på samma sätt är riktat mot muslimer så luktar det populism.

06 november, 2006 20:57  

Skicka en kommentar

<< Home