Creeper

lördag, oktober 28, 2006

Bra och dåligt på buggningsfronten

Att den nya regeringen skulle säga ja till buggning stod med redan i regeringsförklaringen. Det hade blivit buggning även med en socialdemokratisk regering, så tyvärr verkar det inte finnas några större alternativ på den punkten.

Med ett defintitivt ja, så ligger det intressanta på reglemanget runt om. Beatrice Ask ger inte helt klara besked, men hon poängterar rätt klart i vilken riktning den nya regeringen vill gå, och trots att mycket av det är dåligt, så är det ändå långt mycket bättre än vad hennes föregångare Thomas Bodström ville.

Underrättelseskydlighet i efterhand, en parlamentarisk nämnd som kan granska, och ett nej till att mail skall datalagras (hur man rent praktiskt skall skilja bort dem från annan internettrafik...) hör till de positiva svar hon ger i en DN-intervju.

Bland de negativa finns att hon inte klart säger att det krävs misstanke för telefonavslyssning. Det borde vara en självklarhet i ett rättsäkert samhälle. Istället så hänvisar Ask till terroristbrottsbekämping, man jag har svårt att se hur avlyssning av människor som inte är misstänkta för något kan hjälpa till att lösa terroristbrott.

Nästa år väntas utredningar bli klara, och därefter lagförslag. Bara att se vad som händer då.

3 Kommentarer:

Anonymous expat sa...

Jaha, de sneglar på Tyskland förstås, underrättelse i efterhand, strategic surveillance för terrorister, lagringsbegränsningar, parlamentarisk kontroll.

29 oktober, 2006 01:13  
Blogger Johan sa...

tja, ifall mp, v och c hade fått över 50% hade det inte blivit nåen buggning ;)

29 oktober, 2006 21:24  
Anonymous Mind sa...

Tja, folk hade ju faktiskt valet att rösta på Piratpartiet och därmed mot buggning och dylika tilltag. Men eftersom de inte kom in i riksdagen får man väl anta att folk i allmänhet vill bli kränkta.

31 oktober, 2006 20:04  

Skicka en kommentar

<< Home