Creeper

lördag, september 16, 2006

Det där med feminismen

I denna valrörelsen har jag verkligen varit urusel på det där med insändare och debattartiklar. Förra var faktiskt bättre, tror jag hade två insändare i Smålandsposten då. Denna valrörelsen är antalet texter en, och en är bättre än ingen. Men eftersom att lysekilsposten inte är någon särskilt världsomfattande tidning, eller har så stor spridning, så tänkte jag att jag kunde lägga upp den här också (den publicerades igår). Det handlar om feminism, och finns att hitta på tidningens "ung"-sida:

Det där med feminismen

När jag började engagera mig politiskt för ungefär fyra och ett halvt år sedan, berodde det mycket på att jag kallade mig feminist. Det var okej då, våren 2002, även om många av mina vänner var tveksamma till det.

Idag är det inte lika okej att vara feminist. Du får en sorts etikett som är svår att bli av med, helt automatiskt så ska du gilla kvotering, förbud mot porr, och tycka att det är dags för alla kvinnor att ta över alla mäns positioner. Problemet är att det inte är feminism för mig, det är vänsterfeminism.

Trots att vänsterfeminismen tagit över mycket av utrymmet i media, så vill inte jag sluta kalla mig för feminist. Det är nämligen en stor skillnad mellan att kalla sig för feminist, och bara vara för jämställdhet.

Feminismen är det aktiva ställningstagandet att det finns skillnader mellan könen som beror på samhället, och att det är någonting man kan och vill ändra på. Att bara vara för jämställdhet är ett mer allmängiltigt ställningstagande du kan ha, utan att göra så mycket åt själva problemet. Jämställdhet innehåller heller inte någon problemformulering, något som feminismen har och arbetar utifrån.

För att lösa de problem som finns i dagens samhälle med ojämlikheter mellan könen tror jag att feminismen definitivt behövs. För även om kvinnor och män är biologiskt olika, så är inte skillnaderna så stora att de motiverar de olika i förutsättningar som idag finns mellan män och kvinnor. Skillnaderna är inte heller så stora att de motiverar hur flickor och pojkar behandlas olika, eller hur kvinnor och män som utför samma jobb, betalas olika.

Värderingar efter kön hör inte hemma i ett modernt samhälle. Vi är alla individer med individuella behov, och individuella förutsättningar. Trots detta så bygger dagens samhälle på den manliga normen, där kvinnlighet blir någonting annorlunda, och inte det normala. Där behövs feminismen. För att få folk att bli behandlade som folk, och inte efter vad de har mellan benen.

Därför är jag både stolt feminist och stolt liberal. Att ha en politik som tillåter hushållsnära tjänster, något som både kan underlätta kvinnors dubbelarbetande och samtidigt skapa en tryggare vit arbetsmiljö för andra, är något av en självklarhet. Att ha en politik som ser till att det familjer inte ska tappa ekonomiskt bara för att den förälder som tjänar bäst är föräldraledig (vilket oftast är pappan), är också det något av en självklarhet. Att ha en politik som inte ser kärnfamiljen som det enda rätta, som tycker att kvinnor ska få driva företag på samma villkor som män, som tycker att man skall kunna erbjuda självförsvar i skolan, och som jobbar för att kvinnor skall få samma rättstrygghet som män, är även det en helt självklar självklarhet.

9 Kommentarer:

Blogger Karl Dahlberg sa...

Varför Lysekilsposten av alla tidningar?

16 september, 2006 15:31  
Blogger Johanna Nylander sa...

De frågade.

16 september, 2006 15:48  
Anonymous Anonym sa...

heh, antar att du nu har en större förståelse för hela historien med Ohly och kommunismen? :)

Nu när du är i samma sits menar jag.

16 september, 2006 16:26  
Anonymous Anonym sa...

Ni facistpartister snor feministförslag från vänstersidan och går ut i borgarmedia med att det är era förslag. Men så gör man väl på er sida, snor information alltså.

16 september, 2006 16:56  
Anonymous SixDays sa...

Hmm läste och kom på att jag faktiskt inte var helt säker på vad motsatsen till feminism är. Iom att jag varken vill ha en gigantisk Stor-Vagina som bestämmer över mig lika lite som en gigantisk Jätte-Penis som boss så tyckte jag att jag ville hamna nånstans mitt i emellan, varför jag körde en googling (google.com inte se) på "motsatsen till feminism". Johanna, din blog kom på 5e plats (rätt intressant faktiskt) men på första plats kom Antifeministiska Samfundet. Jag gissade att det var nåt i stil med "Manligt initativ", men det var lite mer intressant än så, jag citerar:

"Antifeministiska Samfundet grundades i november 1996 och är en organisation för diskussion om och kritik mot feminism. Här träffas vi, män och kvinnor, feminister och antifeminister. Här för vi den debatt som från början blev, och fortfarande är, bannlyst i media och politik: Debatten om jämställdhet på båda könens villkor, för båda könens bästa."

Verkar tillräckligt intressant för att jag skulle bli medlem nummer 2202. Kan ju vara värt att kolla in :D

16 september, 2006 17:18  
Anonymous Anonym sa...

Självförsvar får väl finnas i skolan,åtminstone hade vi det på gymnasiet genom eget val där karate och boxning fanns på listan.
Förövrigt fick vi på min skola ta i stort sett vad som helst bara vi la fram ett förslag med nån kontaktperson,fanns nån "lokal kulturrundvandring" bollsporter, "franska med inriktning på mat" och lite annat.

16 september, 2006 19:49  
Blogger Johanna Nylander sa...

SixDays, Jag har haft lite kontakt med antifeministiska samfundet, och anledningen till att de bannlyst i media handlar mer om att de har högerextremistiska kopplingar, än diskussionen de för. Dessutom så är tyvärr mitt intryck att det är ett forum för män att klanka ner på (framförallt) tjejer som kallar sig för feminister, och inte föra någon sorts kontruktiv diskussion.

ang. googlingen så får jag fortfarande massvis med träffar på ordet "hårdporr", så det där med googlingar ska man nog ta med en nypa salt :)

17 september, 2006 11:36  
Blogger SixDays sa...

UUUH. högerextremistiska kopplingar, urk!
hur fan går man ur? suck.

17 september, 2006 20:07  
Anonymous Anonym sa...

Varför ska skolan lära ut självförsvar? Om man känner att det krävs är det bara gå till närmaste martial arts- eller boxningsklubb?

Det som är intressant med feminister som Fi är att de tar upp kvinnodominerade låglönearbeten men man säger inget om att det finns mansdominerande låglönearbeten, inte heller är man intresserad av att ta upp att det finns kvinnor som misshandlar män och barn.

Som alternativ till feminism finns för övrigt humanism, då struntar man inte i de två grupper som diskrimineras mest i samhället: invandrare och handikappade.

18 september, 2006 10:53  

Skicka en kommentar

<< Home