Creeper

måndag, juli 31, 2006

"Det är inte jämställt i bögvärlden"

Kläckte min allra käraste bögkompis ur sig när vi stod och pratade prideveckan sådär lagom innan helgen. Vi stannade upp, och insåg hur otroligt fel det lät, och hur mycket det egentligen var som låg i den meningen.

Idag börjar Prideveckan. Jag kommer inte åka upp i år, även om planen först var just sådan, att börja med Birgittas relesefest för hennes personvalskampanj (hade multipla inbjudningar i inkorgen), för att sedan avsluta med piratparty i slutet av veckan. Istället blir det Skövdevistelse, och en pridebevakning i media.

I den politiskt korrekta världen är det nästan tabu att kritisera pridefestivalen. Trots det så måste jag hävda att bögvärlden inte är särskilt jämställd. För var är alla flatorna?

Som homosexuell man, så bryter du mot mer strukturer och normer än vad du gör som homosexuell kvinna, men det faktumet borde inte vara ursäkt till att helt nästan tränga bort flatorna ur medieutrymmet så totalt som man lätt gör idag, och när de väl kommer fram, så blir de bortschasade igen som F!-Tiina. Jag kan lätt räkna upp fler kända bögar, än vad jag känner till kända flator som kommit ut.

Kanske är det trots allt så att vi med dagens mer patriarkala strukturer istället känner oss hotade av två kvinnor som är kära och klarar sig helt utan en karl. Vi vet inte heller riktigt var vi ska ta vägen när ännu mer tabubelagda frågor som relationsbaserat våld i hemmet, kommer fram händer även i lesbiska parförhållanden. Kan en kvinna slå sin fru? Hur ska en kvinnojour hantera det? Det är ju inte längre den onda mannen som är problemet i fallet.

Jag skulle önska en pridevecka som inte bara tar upp bögars problem, utan en mediebevakning med lite fler flator. För det är trots allt, inte jämställt i bögvärlden.

15 Kommentarer:

Blogger Johan Folin sa...

Du menar alltså att du _inte_ kommer göra mig sällskap på Piratbyråns fest?

31 juli, 2006 16:04  
Anonymous Blogge Bloggelito sa...

"Kanske är det trots allt så att vi med dagens mer patriarkala strukturer istället känner oss hotade av två kvinnor som är kära och klarar sig helt utan en karl."

Det där får du nog reda ut lite närmare... vilka är "vi"? De "patriarkala strukturerna" har för övrigt inget emot girl-on-girl, har aldrig haft; motståndet har alltid funnits i de "matriarkala strukturerna". Homofobi är nämligen könsbunden.

En utredning visade för övrigt att en tredjedel av kvinnor i lesbiska parförhållanden misshandlats av sina kvinnor. Men de får inga pengar från Jens Orback, ty de finns inte på kartan.

31 juli, 2006 16:14  
Anonymous Anonym sa...

"Som homosexuell man, så bryter du mot mer strukturer och normer än vad du gör som homosexuell kvinna, men det faktumet borde inte vara ursäkt till att helt nästan tränga bort flatorna ur medieutrymmet" ... Ah, men är det då inte lika mycket fel att homosexuella män bryter mot så mycket fler strukturer (som ändå får sägas vara patriarkala)? Jag förstår och håller i viss mån med om det du säger, men att placera skulden på bögarna känns inte så vettigt. Ungefär som att säga att hela jämställdhetsdebatten enbart består av en massa onda förespråkare för kvinnofrågor som tar fokus från de stackars män som också är utsatta.

31 juli, 2006 16:31  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan: Nepp, det kommer inte bli något piratbyråfestande för min del, även om jag gärna varit där. En annan gång :)

Anonymous: Jag vill inte placera skulden på bögarna. Till största delen är det medias fel som inte tar upp flatorna. Överlag så är hela "gruppen" homosexuella mycket utsatt, men tjejerna syns inte. Det är där problemet ligger.

31 juli, 2006 17:12  
Blogger Johan sa...

på tal om bögar och flator. vilken HBT-politik kommer en borgerlig regering driva? eran eller kristdemokraternas? ;)

31 juli, 2006 17:39  
Blogger Johan Folin sa...

Johan: Centern och folkpartiet är väl ganska överens om hbt-politiken, och moderaterna ligger väl nånstans mellan c/fp och kd.

31 juli, 2006 19:28  
Blogger Johanna Nylander sa...

Blogge bloggelito; oavsett så syns inte flatorna i debatten. Dessutom så finns det när det handlar om hatbrott en klar hotbild mot lesbiska tjejer, också från män, så helt accepterat skulle jag inte kalla det för.

Ang. Orbacks pengar så är det sorgligt. Att våld inom relationer inte är någonting könsbundet har vissa mycket svårt att inse.

Johan: Jag tror att folkpartiet i kombination med centern har mycket större chans att driva hbt-vänlig politik i en borgerlig allians än vad miljöpartiet har chans att göra ihop med socialdemokraterna. Leijonborg kom väl i topp bland partiledarna i den där undersökningen?

31 juli, 2006 19:55  
Blogger Johan sa...

men kikar man på de flesta opinionsundersökningar dominerar ju (dessvärre) inte fp/c det borgerliga blocket.

synd att fp/c bara markerar högerut nuförtiden.

31 juli, 2006 19:58  
Blogger Johan sa...

johanna. du menar att det var en fp-ist som hade bäst betyg? eller rankades partiledarna oxå?

nåväl. jag vidhåller att det måste vara svåraste att bedriva en offensiv HBT-politik med m/kd än s. Men det är ju kanske bara jag...

31 juli, 2006 20:00  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan; Leijonborg var bland de tio bästa totalt. Ingen annan partiledare lyckades med det. Samt att folkpartisterna dominerar listan över bästa riksdagsledamöter rätt stort.

31 juli, 2006 20:03  
Blogger Johan sa...

jajamen (såg det), och ändå vill ni samarbeta med kd? kom igen! :)

jag tror fp-c-mp-v vore en bra fyrklöver i hbt-frågor. och många andra för den delen.

31 juli, 2006 21:05  
Anonymous Björn sa...

jag tror fp-c-mp-v vore en bra fyrklöver i hbt-frågor. och många andra för den delen.

Det är så det blir. Förmodligen. Kd kommer att stå ganska ensam med sin syn på saker och ting - precis som miljöpartiet står ganska ensam om sin syn på t.ex. medborgarlöner. Nu är ju inte medborgarlöner något som Mp någonsin kommer att gå igenom, och med samma logik som i fallet kd och homofrågor så borde man ifrågasätta varför S+V ska ha miljöpartiet i sin koalition.

31 juli, 2006 21:09  
Anonymous Anonym sa...

Hej Johanna,

har lagt ute lite bilder från releasefesten på bloggen :-)

31 juli, 2006 23:31  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

"A lesbian is a woman who seeks male attention by feigning interest in other women. If this tactic fails for a couple of decades, they evolve into the dreaded butch lesbian, who express their self-hatred as disdain for the male sex.

Lesbians often complain of Lesbian Invisibility, claiming that lesbians are forgotten, ignored or excluded by those who possess a genuine sexuality. This may explain why there was no entry for "lesbian" on the Encyclopedia Dramatica for over a month after its creation. To combat lesbian invisibility many lesbians take up something shocking: fashion, hair, and political views are always popular. Why is the new woman in the office wearing a quarter inch buzz cut and denim overalls? Because she'd be invisible otherwise.

(Well, not really; she could just dress like everyone else and get the same amount of recognition but teh gays of both sexes seek not just special rights but special recognition.)

The way lesbians have sex is currently unknown and shrouded in mystery."


Och så måste jag varna för Lesbian Two Degrees of Separation som gör efterdyningarna av separerandet så oerhört grymt, omfattande och utdraget.

För datanördarna så har jag ett litet tips: Lesbian GNU/Linux.

04 augusti, 2006 23:35  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

P.S. Mångfald? Ha-ha!

05 augusti, 2006 00:09  

Skicka en kommentar

<< Home