Creeper

söndag, augusti 13, 2006

Johanna kommer ut som proisraelisk bombhöger

Under Liberala ungdomsförbundets valupptakt igår så bestämde jag mig för att blogga och komma ut som proisraelisk bombhöger. För det är ju den etiketten man får av vänstern, om man kritiserar iranstödda Hizbollah och i samma mening tycka att de övergrepp Israel begår, inte är lika allvarliga, som det demokratihot Hizbollah är.

Jag har inte så mycket övers för bergeppet bombhöger. Bomber är aldrig någonting bra, och ett demokratiskt samhälle borde inte behöva utöva våld någonsin. Därav är det också positivt att läsa om Israels godkännande av FN-resolutionen, och jag ser fram emot en fredlig lösning och mer demokrati i hela Libanon.

Ännu mindre övers har jag för diktaturer, för förtryck, och för länder som behandlar sina medborgare så här. Hur lite jag än gillar krig (vem gör inte det?), och tycker att länder som USA och Israel borde konfliktlösa med fredligare medel, och på annat sätt, så förstår jag inte hur den svenska vänstern kan försvara Hizbollah.

Kopplingarna mellan Hizbollah och Iran är tydliga. Vad man än tycker om Israels övergrepp så är Iran tiotusentals gånger värre.

Mer om Iran skriver Fria Iranvänner om. Se speciellt den här dokumentären.

---

Notera att inlägget handlar om både frihet (i Iran tex.), fildelning (sprid dokumentären), och feminism (kvinnosynen i Iran borde vara tillräcklig anledning för att fördöma både Hizbollah och Iran).

19 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Would you like some cheese with that whine?

13 augusti, 2006 23:48  
Anonymous Anonym sa...

Varför tilltalar du dig själv i tredje person? Det är så irriterande.

/E

13 augusti, 2006 23:52  
Anonymous Anonym sa...

Det intressanta är att Anderas Malm har skrivit följande bilaga och ändå stödjer Hizbollah: den här

14 augusti, 2006 00:19  
Anonymous Jonas sa...

Israels terror mot Libanons civila (några dagar efter angreppen inleddes). Se speciellt Hizbollah-barnen som ju måste utgjort ett stort hot mot Israel: http://www.den-svenske.com/txt/EEVFFAFApFffrGghYE.shtml

14 augusti, 2006 00:59  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jonas, ditt inlägg visar ju fint hur den svenska vänstern och de främlingsfientliga nationalsocialisterna sympatiserar med varandra till stöd för Hizbollah. Jag hade tänkt dra upp antisemitismen också, men det visar ju du genom din länk.

14 augusti, 2006 01:10  
Anonymous Jonas sa...

Saken är den att medan vänster hyllar Hizbollahs terror mot civila och högern hyllar Israels terror mot civila så ser vi nationalsocialister hur resultatet blir när man tvingar olika folkgrupper att leva tillsammans. Att jag avskyr Israels statsterror innebär inte att jag upskattar Hizbollahs terror mot civila israeler.

14 augusti, 2006 01:33  
Anonymous Jonas sa...

Mycket bra inlägg Johanna!!
Bry dig inte om extremvänsterkommentarerna här. De kommer från Alis blogg, och de representerar inte mer än någon ynka procent av svenska folket.

14 augusti, 2006 07:42  
Blogger Emil Eklindh sa...

Vackert Johanna, kanoninlägg.

Men jag är väl kanske lite besviken att du inte var med kraftfull i din kritik mot Esbativänstern.

14 augusti, 2006 08:13  
Anonymous Anonym sa...

Redan på 1960-talet så intog Israel Palestina, utifrån detta 40-åriga förtryck har Hizbollah och Hamas föds. Jag är knappast förvånad men högern blundar gärna för detta. Du missar dessutom att israel har fängslat folkvalda Hamas parlamentariker, är inte detta ett hot mot demokratin? Att Israel dessutom har full kontroll av all el och vatten som kommer, eller inte kommer till Palestina gör inte saken bättre.

Så, det är dags att avväpna både israel och hizbollah.

14 augusti, 2006 13:23  
Anonymous Gustav sa...

Angående och riktat till senaste anonymous skulle jag vilja upprepa meddelande ett. Whine var ordet.

Det är självklart att Israel har hittat på dumheter, men läs in och begrip andemeningen i posten;

Även om Israel är illa, så är den andra sidan värre. Dock behöver detta inte betyda att man inte själv förespråkar en TREDJE ståndpunkt. Tänk, man behöver inte slaviskt följa skyttegravsdebatten och välja antingen eller! ;)

14 augusti, 2006 15:36  
Anonymous Mind sa...

Jag förstår inte varför man måste välja sida? Kan man inte bara konstatera att båda sidor begår övergrepp på olika sätt, vid olika tillfällen och att man är emot alla de formerna av övergrepp.

Men att det i media ofta framstår att Araber är skurkar per automatik får man inte glömma, särskilt amerikansk eller brittisk media. Se gärna denna snutt som ett smakprov på detta:

http://www.prisonplanet.com/articles/august2006/080806galloway.htm

Samtidigt är det avskyvärt hur t.ex Iran behandlar sin befolkning. Detta vill jag också göra bättre men jag vill inte välja en sida och heja på.

14 augusti, 2006 15:57  
Anonymous Anonym sa...

Uppriktigt sagt så skrämmer det mig hur många som uttrycker sitt HAT mot Israel. Alltså, inte kritik utan renodlat hat...

Såg filmen om Iran. Mycket stark.

14 augusti, 2006 16:12  
Blogger Lundensis sa...

När kommer du ut som vapenliberal?

14 augusti, 2006 21:51  
Blogger Johanna Nylander sa...

Lundensis, förhoppningsvis aldrig. Fast å andra sidan så vill jag redan nu att våldsutsatta kvinnor ska få bära pepparsprej, så enligt vissa så är jag det redan :)

15 augusti, 2006 13:21  
Anonymous Pimme sa...

Iranstödda? Våld är givetvis så mycket bättre om vapnen exporteras av en supermakt som startat de två senaste krigen på 2000-talet? Hizollah har inte bara stöd från Iran, de har förmodligen aldrig varit så stora bland araber sedan de här händelserna. Iranier är inte araber, och Hizollah stöds även av de sekulära organisationerna i Mellanöstern.

Oroväckande att liberaler delar upp Världen i "demokrati" och "odemokrati" där demokratiska staters handlingar alltid är legitimerat.

Tyvärr är det bara att konstatera att den svenska högern och då i synnerhet den konservativa fortfarande har så förbannat svårt att kritisera imperialism, fascism och statsterrorism.

15 augusti, 2006 13:39  
Anonymous Pimme sa...

Håller med föregående inlägg, Israel borde inte få ha någon egen militär eftersom den är uppbyggd som en polisstat och inte i fredsbevarande syfte. Att USA har gett lika mycket bistånd till Israel som hela kontinenten Afrika är helt absurt. Hur mycket har de inte lagt ner på vapen?

En gemensam militär hade kanske varit bätre.

15 augusti, 2006 13:45  
Anonymous Gustav sa...

Jag tycker att den svenska högern för att inte tala om liberalerna mycket förtjänstfullt har kritiserat imperisalism, fascism och statsterrorism. Vad är det annars Iran ägnar sig åt, till exempel? Jag drabbas mycket hellre av amerikansk imperialism än av islamistisk dito...

Imperialism,fascism och statsterrorism är etiketter som för jämnan klistras på Israels och USA:s agerande, trots att många länder utövar den här typen av verksamhet. För övrigt står in Hizbollah speciellt högt i kurs hos mer öppna regimer i arabvärlden, såsom t ex den egyptiska.

Till slut borde man antingen lära sig använda uttrycket fascism på ett riktigt sätt, eller sluta slänga sig med det. Fascism är

a) En italiensk rörelse från tiden kring andra världskriget, som har efterföljare idag i den italienska politiken.

b) Generell bedömning på politiska rörelser som utövar ledarkult, våldsförhärligande, aggressiv nationalism, kollektivism, auktoritärt styre, korporativistisk ekonomi och militarism. Organisk syn på staten, ofta ras-/folkstänkande av något slag.

Lägg av med att reducera "fascist" till en förolämpning, det inbegriper mer än så.

15 augusti, 2006 14:01  
Anonymous Pimme sa...

Jag vet i allra högsta grad vad fascism är, och vad det innebär. Uppmärksamma att jag skrev den svenska högern, och i synnerhet den konservativa. Då syftar jag på Andra Republiken i Spanien och inbördeskriget 1936 - 1939. Republikanerna (vänstern) utgjordes av liberaler, socialister, kommunister och anarkister medan fascisterna och reaktionärerna som ville upprätta monarki igen är att beteckna som höger eftersom de var konservativa. (Läs höger-vänster-skala) Det är väl inget nytt att demokratin och Andra Republikens fall var till högerns förtjusning? Franco "El Caudillo" satt som statschef (Läs diktator) betydligt längre än exempelvis Stalin med sina 36 som hyllades på flera håll i väst.

15 augusti, 2006 15:45  
Anonymous Anonym sa...

Det finns inget som berättigar statsterrorism (Israel) eller medhjälp till statsterrorism (USA). Och den övriga terrorismen (Hizbollah/Hamás) kan inte iheller berättigas.

19 augusti, 2006 14:34  

Skicka en kommentar

<< Home