Creeper

måndag, maj 08, 2006

Underkännande av 6-timmars arbetsdag

Äntligen har också fackförbundet Kommunal kommit fram till att högre lön är ett smartare krav ute på arbetsmarknaden, än kravet att få jobba mindre...

Mycket välkommet, och ett underkännande av vänsterns 6-timmars-krav överlag.

9 Kommentarer:

Anonymous Kalle sa...

Varför det? Som relativt nybliven heltidsarbetande "normal" människa efter många års studier tycker jag att åtta timmar om dagen är fruktansvärt mycket. Fick jag välja mellan högre lön och sex timmars arbetsdag skulle jag utan tvekan välja den kortare arbetsdagen. Att gå ner i lön för att uppnå denna förkortning känns inte realistiskt i dagsläget men det är definitift något jag kommer att överväga om några år, när jag tjänar mer.

Och jag har ändå ett jobb jag trivs med och flexibla arbetstider.

08 maj, 2006 20:22  
Blogger Kalle sa...

Om alla skall ha mer lön istället för kortare arbetstid, leder inte bara det i förlängningen till en inflation? Då äts stora delar av den införtjänade löneförhöjningen upp. Jag tror att det skulle vara bättre både för den individuella löntagaren och samhället om löneförhöjningarna i större grad förhandlades om i arbetstid istället för pengar.

08 maj, 2006 21:16  
Anonymous Slabbe sa...

Som arbetare i kommunal sektor kan jag tycka det är tråkigt att mitt fackförbund ger upp. Även om drömmen inte varit realistisk och många vänsterpartier har kapat vår fråga. Men i vård och omsorg sliter 40-timmars veckan rätt hårt på kroppen. Att i kollektivavtal reglera arbetstiden skulle vara bra. Man kan också så jämföra mot de gubbiga yrkena där man via avtal har kortat arbetsveckan under 38 timmar. Något som Sveriges Kommuner och Landsting hårdnackat står emot.

08 maj, 2006 21:19  
Blogger Johanna Nylander sa...

Det finns säkert bra andledningar till att korta ner arbetsdagarna i vissa sektorer, och kommunal är möjligen en av dem. Problemet som kommual sett är ju att arbetstidsnedkortningen uteblivit, likaså löneökningarna. De låga lönerna inom den kommunala sektorn är ju också en av de stora andledningarna till att kvinnor tjänar mycket mindre än män, och med en mycket högre grundlön så finns det väl goda chanser att klara sig på en heltidslön? De finns det ju gott om i den kommunala sektorn...

08 maj, 2006 23:09  
Anonymous Slabbe sa...

Men många får inte arbeta heltid. Kvinnor (i huvudsak) tvingas jobba deltid, något som de flesta män slipper. På ett sätt kan man säga att många kommunal-kvinnor idag redan arbetar 6-timmarsdag, fast med riktigt usel lön.
Ska det bli möjligt för dessa kvinnor att kunna anställa egen hemhjälp så krävs det stora löneökningar och heltid.

09 maj, 2006 08:28  
Blogger Vidde sa...

Sen är det ju så att det är himla skillnad var man jobbar. Jag menar, mitt jobb, som innebär tunga lyft och hög bullernivå samt otroligt repetiva arbetsmoment, där är det knappast realistiskt att orka 8 timmar på en dag. Nu har ju jag gjort det, men jag hade tackat nej till heltid (har 72,5%) om jag blivit erbjuden det. Min kropp hade aldrig orkat stå där fem dagar i veckan 8 timmar om dagen.

Däremot på ett kontor, om jag har intressanta uppgifter, då kan jag sitta 16 timmar av fri vilja. Bara för att jag har flow och inte vill gå hem.

Men om inte 6 timmar går; 7 då? Jag ska tala om att en timme gör en himla skillnad när man arbetar med kroppen.

09 maj, 2006 09:08  
Anonymous Anonym sa...

Vad är det för fel på 6 timmar? Arbetare slipper slösa bort 2 timmar av sin dag (ca 500 h/år) och fler arbetstillfällen skapas.

10 maj, 2006 11:11  
Blogger Vidde sa...

...dessutom kan fritid aldrig bli värdelöst genom inflation på samma sätt som en löneökning...

10 maj, 2006 21:58  
Blogger Johanna Nylander sa...

Men eftersom det finns så många deltidsjobb inom vården, och om nu kommunal kan klara av att ge sina medlemmar (och alla kollektivanslutna) en mycket högre lön, så borde det väl rimligtvis inte vara några problem för dem som vill jobba mindre, att göra det (eftersom att lönen då skulle vara så hög att man klarar sig ändå), och att de som vill jobba åtta timmar kan få göra det?

11 maj, 2006 14:41  

Skicka en kommentar

<< Home