Creeper

onsdag, februari 22, 2006

Doping och medalj i sport och politik

I vimlet av löpsedlar om fantastiska OS-framgångar så försvinner lätt andra nyheter. Lunchdiskussionerna med ett par andra liberaler handlade om att valåren borde vara placerade under udda år för att slippa jobbiga kollisioner med vinter-OS, friidrotts-EM och inte minst fotbolls-VM.

Sportevenemang engagerar alla. Det är enkelt att veta vem man håller på, allt kan hända, och ibland så blir det en guldglänsande medalj att vara stolt över. När det är OS och någon för allmänheten helt okänd idrottare tar en medalj är det extra kul. Underdogsen är några vi alla beundrar. För fyra år sedan var det ingen som trodde på de svenska hockeytjejerna, bronsmatchen sändes inte ens direkt i svensk tv, medan det guldtippade herrlaget åkte på fett stryk.

Detta året tog damerna silver, en historisk match där de som andra land (efter kanada) någonsin slog USA. Bedriften engagerar, och saker och ting blev inte som man tänkt sig. Idag tog Anja och Björn guld, ytterliggare ett brons drogs hem, och curlingdamerna är klara för final. En bra dag för den svenska OS-truppen.

Politik är inte lika engagerande. Inför val ökar det något, men fotbollsVM är ändå mer intressant. Kanske inte så konstigt egentligen. För vi vet redan vad som händer. Sossarna har reagerat nästintill oavbrutet de senaste sjuttio åren. Förändringen känns långt iväg, och underdogarna är chanslösa. Kanske lyckas de i höst, men när en regering som den som finns idag kan klara sig undan med nästan vad som helst utan ansvarsutkrävande så är det tveksamt om det verkligen blir en förändring.

I sportens liksom politikens värld förekommer det titt som tätt doping. Tävlar du i OS och är dopad blir du avstängd och fråntagen din medalj. Direkt. Samma logik gäller inte i politiken. Göran Persson menar att "I vårt land är principen att politiskt ansvar utkrävs i val". Det är vi som är dopingkommitén. I september är det dags att rösta.

1 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Det råder ett påtagligt politikerförakt i Sverige för tillfället. Opositionen är inte sen att utnyttja det till sin fördel. Men man undrar ju hur länge folk tänker låta sig dupperas av media och oneliners från högersidan. Moderaterna/Alliansen och deras valkår är aldrig några underdogs.
De är ju cheferna, cheferna vi säljer vår tid till, på deras villkor. Politikerna sköter sig UTMÄRKT i jämförelse med alla de giriga närinslivstoppar som gör ALLT för pengar (skattefusk, miljöförstöring, exploatering av människors olika värde osv osv osv)

23 februari, 2006 11:50  

Skicka en kommentar

<< Home